2010. április 2., péntek

Tejfölös kalács

Méghozzá sós kalács. Bár a húsvéti sonkához mi mindig édes kalácsot eszünk, tudom, hogy sokan csak a sósat szeretik hozzá. Arra gondoltam, csinálok egy kalácsot, aminek a tésztájába tejfölt teszek. Igen, de kifelejtettem belőle. Így miután megkelt, a kinyújtott tésztát kentem meg tejföllel, feltekertem, fontam, így sütöttem. Finom lett.
Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 10 dkg BL 80 liszt
  • 1 tojás
  • 2 tk. só
  • kb. 3,5 dl tej
  • 5 dkg olv. vaj
  • 1 tk. cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb. 2 ek. tejföl
A tejföl és a vaj kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítek. Elkezdem dagasztani, majd kb. 10 perc után apránként hozzáadom az olvasztott vajat is. Akkor jó a tészta, ha szép hólyagos, lágyabb, de nem ragacsos. Kelesztőtálban duplájára kelesztem.
Miután megkelt lisztezett felületre borítom, majd három egyenlő részre osztom. Mindet kinyújtom, és egy kenőtoll vagy ecset segítségével megkenem tejföllel. Nem kell vastagon, mert akkor sütés közben túrósodik, nem szívja fel a tészta. A megkent lapokat feltekerem mint a beiglit. Hármas fonással megfonom.
Sütőpapírral kibélelem a széthúzható dobozformát, ebben kelesztem ismét duplájára. Tojással lekenem és 180 fokra előmelegített sütőben sütöm kb. 45 percig. 15 perc után letakarom fóliával, nehogy megégjen a teteje. Rácsra teszem hülni.
Kalácsok Húsvétra régebbről:

22 megjegyzés:

Bianka írta...

Mint mindig ez is gyönyörű

Garffyka írta...

Ezek szerint sós kalácsot is sütök most húsvétra :) Ejnyje, ahányszor ide benézek, mindig kénytelen vagyok elcsábulni :)

Limara írta...

Bianka! Köszönöm! :))
Garffyka! nem is tudod, mennyire örülök ennek! :))

Macus írta...

Mi is édes kalácsot szoktunk a sonkához enni, de most már az is a Te recepted alapján készül.

Unknown írta...

Igen szép lett! Ilyen pirospozsgás kalácsokról álmodozom napok óta! Kellemes húsvéti ünnepeket!

SZINTIA írta...

Szépséges!:)

Andi/cuki írta...

Gyönyörűséges!:-))

Ildikó írta...

Köszönöm a finom recepteket! Kalácsillatú jókedvű ünnepet kívánok!

Kata írta...

Limara!
Nálunk nem volt szokás a sonkát kaláccsal enni,sem édessel,sem sóssal,de ez olyan szépséges,hogy meg kellett sütnöm!Alig egy perce vettem ki a sütőből.Nagyon szép lett!

Tűzpadka írta...

Szia Limara! meg kell mondjam hogy a tervezett kódex lap nem fog összejönni. Számtalan variációt csináltam, de fel se merem tenni:) Azt hiszem ez túl nehéz falat. Azt meg tudom tenni hogy papírból egy élethű "könyvet" készítek, de ez marcipánból nem megy. Az ötlet az volt, hogy a nyitott könyv bal oldalán hármunk neve lett volna. Nagyon sajnálom... Minden nem sikerülhet.

Tűzpadka írta...

Az az érzésem, hogy mézes kalácssal, írókázással sem tudnánk ezt a finom ívű mintázatot visszaadni.

Andi írta...

Kellemes Húsvéti ünnepeket kívánok!

Trixi írta...

Guszta, és ínycsiklandozó, mint mindig. :D
Lenne egy kérdésem hozzád, ha nem baj. A foszlós kalácsodat, ha a lidlis kenyérsütőmben sütöm, változik valamennyit a sütési ideje? Tom, béna kérdés, megvan már két éve, és sütöttem is benne kenyeret többször, de azért mégis kikérem egy profi véleményét. :D
Előre is nagyon köszi és áldott húsvétot kívánok Nektek!

Tinkmara írta...

Milyen nagyon gyönyörű kalács lett!

Limara írta...

Sziasztok!
Köszönöm szépen! :)
Hóbaglyocska! Kb. 45 perc a formában a sütési idő. 200 fokra melegítem elő a sütőt, majd 15 perc után vissazveszem 180 fokra és ekkor le is takarom egy fóliával a kalács tetejét.

Tűzpadka! sajnálom nagyon! Mézeskalácsnál félő, hogy az íróka lepereg és nem valószínű tényleg, hogy lehet ilyen szépen írni. Húsvét után lehet, hogy kipróbálom..:))

szepyke írta...

Áldott, békés húsvétot Neked és a szeretteidnek!

zsozsister írta...

Hát az a nagy helyzet, hogy hirtelen felindulásból sütöttem rögtön kettőt! Isteni lett!! Én belekevertem a tésztába a tejfölt, így egyszerűbb volt, de ez az édes kalácsnál is jobban ízlik. Azt hiszem ez marad a standard. 3as és 6os fonással csináltam és már nyersen is fantasztikus íze lett. Köszönöm és KELLEMES Ünnepeket!!

Kata írta...

Limara!
Ahogy írtam tegnap megsütöttem,de az este már nem ettünk belőle.No de ma reggel.........!!!!Isteni finom!!!!!

tökmagi írta...

Limara!Megsütöttem,nagyon finom lett,az egész család falta.Köszi szépen a receptet.

Reni írta...

Megsütöttem...én is beletettem a tésztába a tejfölt...Apu azt mondta jövőre nem vesz bucit, hanem én sütöm a tejfölös kalácsot:)
Engedélyeddel teszem majd a blogomba is!

Limara írta...

De örülök, hogy tetszett a recept! :))
reni! Enyém a megtiszteltetés! :))

Névtelen írta...

Limara! Hogy csinálod, hogy ilyen szépen megmaradnak a fonások? az enyémek szétfolynak? Éva