2010. április 23., péntek

Mentalé

Gyönyörű a mentám. Tavaly is ilyen szépen indult, aztán egyik napról a másikra szinte leégett. Valószínűleg permetszer érte. Nagyon sajnáltam, féltem, hogy végleg tönkrement, de szerencsére nem. Így most szedem, addig, amíg csak lehet. Joghurtos uborkasalátába, tabule-ba, mentaszörpbe és mentalébe. Napok óta isszuk, nagyon finom. A mentaszörpöt Fűszeres Eszter receptje alapján készítettem. A mentalevet pedig pont úgy, mint a bodzalevet.

Hozzávalók:
  • 1 citrom
  • 1 doboz citrompótló
  • 30 dkg cukor
  • 2 nagy marék menta
  • 5 l víz
Annyi a különbség, hogy a vizet felforralom a cukorral. Egy 5 literes üvegbe darabolom a citromot, beletszem a citrompótlót és a megmosott mentát. felöntöm a forró cukros vízzel, lefedem és 24 órán át állni hagyom. Leszűröm és hűtőben tartom. Jégkockával, friss mentalevéllel, citromkarikával töltöm poharakba.

15 megjegyzés:

horimarika írta...

Ez milyen klassz lehet a forró nyáron! Nagyon jól hangzik.

Kála írta...

Imádom a mentaszörpöt, nálunk is készülni fog, de az én bokrocskámon még messze nincs szüretelhető mennyiség. De jó nektek! :-)

Tinkmara írta...

Itt jön a vallomás helye. Még sose ittam mentaszörpöt, mentateát is csak "műanyagot". Mennyire más lehet! Gyönyörűek a zöld, élő levelek! Jó egészséggel fogyasszátok!

Névtelen írta...

Jé, micsoda ötlet ! Mi gyógyteában isszuk.
Múltkor unokának adtam szagolgatni orrdugulás ellen, másnap jött, hogy Mama adjál megint olyan MENTŐVIRÁGOT....:):)

gondaanyu írta...

Bocsi én voltam: gondaanyu

Nyuci írta...

Ez nagyszerű ötlet! Nekem is volt mentám, de az is kipusztult egy idő után..Én jobb híján leszedtem a maradék leveleket és megszárítottam.
Nagyon finom lehet így, teát is készítesz belőle?

duende írta...

Nagyon szeretem! Az idei első szörp - megkezdted a sort Limara! és milyen isteni! :)

Szemi írta...

Milyen jó ötlet ez Limara!

Nekem is van egy csomó mentám, már nagyon szépen beindult. Eddig leginkább csak díszítésre használtam, és néha teába, de ezt ki fogom próbálni.
Szerinted eláll hosszabb ideig is a kész mentalé? Vagy arra inkább a mentaszörp alkalmas?
Megyek rögtön azt is megkukkantom! :))

Adrienn írta...

Szia Limara!
Mentalé!?!?!?!? Szenzációs ötlet! Számomra eddig csak kiírtandó növény volt a menta, mert a férjem beültette a sziklakertbe, és minden más virágot elnyomott. Nem győztem gyomlálni! :)
Régen ittam mentateát, de az nem volt túl nyerő. Ezt most kipróbálom! Viszont lenne egy kérdésem. Az 1 doboz citrompótló, az hány darabot jelent? 100 db vagy 200 db, mert mindkét kiszerelésben is árulják, és nem mindegy! Előre is köszi a választ!
Adrienn

Limara írta...

Szia Adrienn! Nem tudom, milyen volt itthon, de az biztos, hogy kisebb doboz volt.:)

Névtelen írta...

Szia! Örülök, hogy találtam végre egy frissen iható, gyorsan elkészíthető frissítőt. Mindenütt csak a szörpök meg a koktélok vannak. Második éves a növényem, de már látom, hogy lesz vele bajom! Amikor kaptam, nem tudtam, hogy ennyire burjánzik. Most olvasom, hogy kiemelt szegélybe vagy feneketlen dézsába kell ültetni. :)

Sarolta írta...

Szia
Meddig áll el pl pincében? Lehet valahogy tartósítani?
Köszi

Limara írta...

Nekem egy évig jól el volt tartósítószer nélkül is, de ha biztosra akarsz menni, egy késhegynyi tartósítót tegyél az üvegekbe.

Fannika írta...

kedves Limara!
borsmentát is lehet ehez az italhoz használni?

Limara írta...

szerintem igen...