2010. április 1., csütörtök

Tudatos vásárlás Húsvét okán

Tegnap a Tudatos Vásárlók Egyesületétől, Lőrincz Zsuzsától kaptam egy levelet:

Szívesen ajánlanám, mint gasztrobloggernek figyelmedbe két kisfilmünket, az elmúlt hetekben készültek.
Mindkettő aktuális a húsvét közeledtével, meg még aktuálisabb azért, mert a helyi termelők, a házi termékek kérdést feszegeti.


Az első film a tojásokról, tojás vásárlásról  szól. A dobozokon található kódokról, arról, hogy ezek alapján kideríthető, hogy a tyúkokat milyen körülmények között tartották. Vagy még így sem? A film végén mutat egy dobozt Bio Tojás Kft felirattal. A gyanútlan vásárló bele is esik a csapdába, ugyanis csak a kft neve bio, egyébként ketrecben tartják a tyúkokat.....
Nem is olyan régen a gasztroblogokon végig futott egy kőrkérdés, tudatos vásárló vagyok-e. Ajánlom ezt a kisfilmet mindenkinek, tudott újat mondani nekem is. Miközben néztem, szerencsésnek éreztem magam, a tojás vásárlást illetően. A kisváros előnye. Minden héten egy ismerőstől vásárolok 30 tojást, gyönyörűek, frissek, megbízhatóak. Tudom, hogy a tyúkok kapirgálnak, esznek zöldek, ahogy azt kell. Nem kell a boltban a dobozokat böngésznem, aggódnom, hogy friss-e, milyen körülmények között tartották a tyúkokat. Szerintem az emberek többsége nem is foglalkozik ezzel, felnyúl a polcra, leveszi a dobozt és kész. A kisfilm felhívja a figyelmet, hogy igenis kell ezzel törődni.
Hol vásároltok tojást? Multiban, piacon, háztól? Van lehetőségetek tudatosan vásárolni?

A második a sertések tartásáról szól, igen érdekes, sokkoló képekkel. Mikor kezdesz kiakadni jön a váltás, boldog malackák is vannak, akik szeretetben élik életüket. Gondoskodó gazdáik becézik kényeztetik őket. Ahogy a nyolcvanhárom éves bácsi mondja nem szabad velük kiabálni sem, mert azt nem szeretik az állatok. Aranyos. Az igazi parasztsonka és a multis sonkának nevezett valami összehasonlításából talán nem kell mondanom melyik került ki győztesen.
És megint csak szerencsés helyzetben vagyok. Itt könnyű háztól beszerezni igazi sonkát, kolbászt, nem kell a mű multis cuccon bosszankodni. És könnyű szem előtt tartani, Vásárolj Hazai Terméket!
Milyen sonkát vásároltok? Van lehetőségetek tudatosan vásárolni?

18 megjegyzés:

Macus írta...

Mi is háztól vesszük a tojást, sőt: házhoz hozzák.
Érdekes, hogy szebb, jobb, finomabb, mint a bolti, és jóval olcsóbb is.
A húsvéti sonka ma érkezik hozzánk. Ismerőstől, háztól.
Mi tejet, túrót is házit fogyasztunk.

Hugi írta...

Szia Limara! Sziasztok Többiek!
Nekünk is szerencsénk van ebből a szempontból.
ismerős a hentes, olyanokat, amiket anyuék nem csinálnak meg (kolbász, sajt) azokat tőle szerezzük. Multiban húst nem.
Tej pedig házi, egy kocsival hordják, túró, tejföl, tej.

judit magos írta...

Milyen jó lenne egy igazi otthoni húsvéti sonka!!!

Szemi írta...

Sajnos én a legtöbb dolgot csak az üzletben tudom beszerezni. Bár falun élünk, nem tudunk állatot tartani.
Aki pedig tart, azok nem eladásra,hanem saját szükségletre tatják.
Néha tojást sikerül háztól venni, de mást nem nagyon. :((



Limara, most látom,hogy már túl vagy a 700. rendszeres olvasódon is.
Gratulálok hozzá!!!

judwil írta...

Nekünk sajät tyukjain vannak.Es hogy milyen häläsak,neha a 7 tyuk 8 tojäst tojik.(Ferjem szerint ilyenkor a kakas is besegit). A piskotäm gyönyörü särga. Nälunk mindenki elegedett, a tyukok is es mi is.

Mary írta...

Tojást, krumplit, zöldséget, kolbászt,most a kötözött sonkát is egy helyen Margitnál az Újpesti piacon veszem. Baromfit egyes felvágottakat a Lehelen. Sertés húst Újpalotán a Vásárcsarnokban veszem.
Figyelek arra, hogy mit veszünk és mit eszünk!

Lorka írta...

Mi évente vágunk egy nagyon megbízható helyen 2-3 disznót, így a mélyhűtőből élünk. Szintén vidékről szerezzük be egy valódi őstermelőtől a tanyasi csirkét, jércét, kacsát, és a mangalicát is. A napokban csodás bárányhúshoz jutottam így. Szóltak, hogy vágnának. A legjobb, hogy házhoz is hozzák. Így pontosan tudom, honnan jöttek, mit ettek. Tojást szintén vidékről, szigorúan rokonoktól, futkosó, vidám tyúkocskáktól. Jó lenne, ha a mennyiségi helyett a minőségi étkezést tartanák az emberek szem előtt a multikulti kajálás helyett.

Névtelen írta...

Szia Limara!

A bio tojásról annyit, hogy vettem már a Sparban, ilyen kis 6db-os bio tojást, és még jóóóval a legjárat előtt volt, tehát elvileg baromira friss, és lám lám olyan záp volt, mint annak a rendje. Mint a víz, úgy folyt ki a kezemből az egész.

Ha meg sokkoló filmet szeretnétek nézni, nagyon ajánlom a Food.inc-t. Írtam is róla egy bejegyzést. Az aztán kinyitja az ember szemét.

Verocs írta...

Szia Limara!

Nekem nagy szerencsém van, mert a szüleimtől hozom a tojást, húst, zöldséget, gyümölcsöt..:)Nagyon sok munka van vele, saját részre termelik,(háztáji:) ) rengeteget segítek nekik, hol munkával, hol mással, de sajnos, ha ez a lehetőség nem lenne, nem engedhetnék meg maguknak a piaci, vagy bolti árukat.De így tudjuk mit eszünk,a felesleget pedig próbálják pénzzé tenni...

Veronika

Névtelen írta...

Szia,
mi is élvezzük a kisváros előnyét, a tojást háztól vesszük (ráadásul rokontól), a tejet, túrót, tejfölt a "tehéntől"-ahogy a lányom mondja :)
Sajtot pedig a piacról, isteni finom.
Mézet anyum unkatesójától kaptunk, azt hittem ettem már finom mézet, de ez más. Vadvirág méz, kinnt vannak a kaptárak a mező mellett, fantasztikus finom.
Sonkát nem találok finomat :(
Olyat szeretnék, mint amilyen a nagymamám spejzában meg füstölőjében lógott...
Kóstolgatok szorgosan, de még nem találom.
Vera

Vali írta...

Szia!
Tojás ügyben nagyon szerencsés vagyok, mert egy ovis nagymamától veszem akinek az unokája allergiás, így aztán a tyúkok nem kapnak tápot.
Mangalica húst egy ismerősömtől veszem. A sonkát most bio szállítótól rendeltem.
Zöldséget ősszel egy nénitől vettem a piacon nagyobb mennyiségben.
Bárányt meg Makóról hoztam a Te segítségeddel.

A.C.E írta...

Én már csak saját állataim által szívesen adott tojást és tejet és abból feldolgozott sajtot, túrót eszem. Sajnos nagyon rosszak a tapasztalataim a falusi állattartásról, így szépen, lassan leszoktam a húsevésről! A városban lakóknak az a gondja, hogy nem látják, hogy készülnek a különböző állati eredetű konyhai alapanyagok, nekem viszont az, hogy látom! :(

karamella írta...

Sziasztok!
Én Budapesten élek, szóval a saját termesztés kizárt :), és ismerősöm sincs sajna. Kiskoromban a nagymamámat néha elkísértem a piacra. Ő ott mindenkit ismert, és mindenkivel jóban volt. Tudta, hogy kinél mi, mikor, mennyi, sőt, ha kérte akkor hoztak is neki bármit. Én elköltöztem, be a város közepébe. Úgyhogy én csak azt tudom venni, ami van, nem mellesleg közel van, mivel kocsim sincs, szóval abból tudok válogatni. És igyekszem is amennyire lehet. Néha azért a mamától kapok egy-két tálca amolyan igazi tojást mmm

Névtelen írta...

Szuper volt ez a bejegyzés Limara! Ügyes! ;)

Daisy írta...

Mindenben egyetértek veled, DE!
A tudatos vásárlás szerintem egy kicsit turbózott állapotba került. Tudatosan lehet vásárolni a hiper-szuperekben is, nem csak a bio- vagy kistermelői termék jelenti a jó választást. Sokaknak érdeke, hogy népszerűsítsék ezeket, mert még mindég csak egy szűk réteg veszi meg, habár sokkal többen szeretnék. Az állami támogatás hiánya miatt a termékeket borsos áron lehet megvenni, és ez alól a piac sem kivétel. Finomabb, egészségesebb és drágább. A kecskesajt kistermelőtől 5300 ft/kg. Nagyon sok embernek le kell mondania erről a lehetőségről, őket az sokkolja, hogy kimaradnak ebből.
Nagyon finom, saját készítésű sonkát vettem a helyi hentesnél 2400 ft/kg.
Mindenki tudja, hogy megfőzve mennyi marad egy kg-ból.
Tehát egyen a család egy-egy szeletet, de az minőség legyen? Sokan csak húsvétkor veszik meg a sonkát/ vagy olyasmit /, mint karácsonykor a halat.
Nekem is szerencsém van, mert vidéken élek, de bárányhúst még én sem ettem, mert a bolti is drága, akkor a kistermelő mennyiért tudja eladni, hogy haszna is legyen? Az én családomnak sem elég egy kg hús.
Senkit nem akartam megbántani a bejegyzéséért!! Mint írtam az elején, egyetértek a gondolattal.

Brigitta írta...

Én a tojást,mivel a szülőfalumban dolgozom,tanyáról hozatom,mindig friss,gyönyörű s sárgája is.
A sonkát egy ismerős hentestől vesszük,apukámékkal együtt.Apukám sózza,és fütölteti.Évek óta így van.Azelőtt tartottak ők is malackát,és annak a húsát ettük.Soha nem adott tápot nekik,csak búzát,és kukoricát,így tudtuk mit eszünk.

Abigél írta...

Szia Limara,sziasztok többiek!
Sajnos azok vagyunk többségben-szerintem-akiknek nincs lehetőségünk piacon vásárolni,vagy háztól.Szívesen vennék én is házit,mert a férjem se hajlandó a bolti kolbászt és társait megenni.Ha tud valaki Érden megbízható háztáji-kapirgáló csirkét,netán sonkát,kolbászt stb.-t elérhető áron,szívesen veszem.
Előre is köszönöm.

Abigél írta...

Egyetértek továbbá Daisyvel.Amit leirt,teljes mértékben alá tudom támasztani.Hoztak már nekem olyan stnya és lila "Bio"csirkét dupla áron mint a boltit,hogy abból nem kértem többet.Mi is 6-an vagyunk,tehát nem mindegy mennyiért vesszük meg a terméket.