2010. április 26., hétfő

Kókusztejes eperkrémleves

Végre megjelent a magyar eper is a piacon. Egészen jó áron sikerült kapni tegnap reggel, igaz apró szemű, de ízletes volt. Judit mesélt erről a levesről. Igazi nyári, hűsítő leves. Kókusztej és thai citromfű teszi izgalmassá. Kókusztej mindig van néhány dobozzal a kamra polcon, thai citromfű pedig a fagyasztóban, friss eper a kosaramban, így ez volt a tegnapi ebéd, rögtön dupla adaggal kezdtem.
Hozzávalók:
  • 2 citromfü hosszába kettévágva
  • 6 dl nem édes kokusztej
  • 2 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 ek citromlé
  • 30 dkg eper
A kókusztejet, tejet, citromfüvet és az epret alacsony lángon kb. 10 percig főztem, majd hozzáadtam a cukrot és hűlni hgytam. Kihalásztam a citromfüveket és leturmixoltam. Átszűrtem, citromlével ízesítettem és  szeletelt eperrel tálaltam.
Lehet úgy is készíteni, hogy az epret nem főzzük a kókusztejbe, csak közvetlenül tálalás előtt szeletelve adjuk a leveshez. Így a citromfű aromája sokkal jobban érződik.

6 megjegyzés:

á la carte kulinaria írta...

Nagyon finom lehet. A tetejére fehércsoki forgács milyen lenne ? : )Vagy fehércsokis tejszínhab? : )Az eper és a fehércsoki nagyon kíváló párosítás.

Bianka írta...

Csodás lehet

judit magos írta...

Szerintem a fehércsoki elnyomná a citromfü izét.

Limara írta...

A la carte! Szerintem is finom lehet fehércsokival, de akkor nem kell bele citromfű, mert elnyomná az ízét, ahogy Judit is írta! :)
Bianka! Igen, az! :))
Judit! :))

Tinkmara írta...

Rajongok a gyümölcslevesekért! Csodálatos recept! Tuti kipróbáljuk! Puszi!

csuszta írta...

klasszul hangzik, nagyon szeretem az eper - kókusz párosítást!
napok óta érlelődik bennem egy epres - kókuszos - éés, való igaz, fehércsokis sütirecept... de abba nem terveztem citromfüvet, mielőtt még szó érné a ház elejét ;)