2010. április 18., vasárnap

Medvehagymás pogácsa II.

Tudom, van már egy medvehagymás pogácsa recept a blogon. Most túró nélkül készült, a hagymás pogácsa tésztájából. Hajtogatáskor medvehagymás vajjal kentem meg a kinyújtott tésztát. A medvehagymát lusta lévén késes robottal aprítottam össze, majd a vajjat is hozzáadtam. A hagyma szépen megszínezte a vajat, a zöld vaj pedig a tésztát. Vicces zöld tészta lett, de az ízén ez nem rontott. Természetesen ha késsel aprítom össze és villával keverem hozzá a vajat nem lesz ilyen színes.
Hozzávalók:
  • 1 kg finomliszt
  • 2 ek. só
  • 50 dkg vaj vagy margarin
  • 2 tojás
  • 1 nagy doboz tejföl (375 g)
  • 1 dl tej
  • 1 tk. cukor
  • 5 dkg élesztő
  • 12 dkg vaj
  • 1 nagy marék medvehagyma
Az élesztőt elkeverem a langyos cukros tejben. Hagyom, hogy kb. 10 perc alatt felfusson. Ezalatt a lisztet elmorzsolom a margarinnal, elkeverem a sóval. Közepébe mélyedést készítek, ide teszem a tojásokat, a tejfölt, és a felfuttatott élesztőt. Összeállítom a tésztát, majd hagyom kb. 30 percig pihenni.
Ezalatt felaprítom a medvehagymát és elkeverem a vajjal.
A pihentetett tésztát kinyújtom kb. 2-3 mm vastagra. Vékonyan megkenem a zöld vajjal. Ezután hajtogatom.  A tészta felső harmadát a középső harmadra hajtom, ezt is megkenem vajjal, majd ennek a tetejére az alsó harmadot. Elfordítom a tésztát, megkenem vajjal, a felső részét visszahajtom a közepéig, majd az alsó részt is a közepéig, ezután félbehajtom, mint egy könyvet. Pihentetem fél óráig, majd megismétlem a hajtogatást és a vajazást.
Ismét pihentetem fél órát, majd ujjnyi vastagra nyújtom. Pogácsa szaggatóval kiszúrom, sütőpapíros tepsin kelesztem megint legalább fél órán át.


Végül lekenem a tetejét felvert tojással és 230 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt pirosra sütöm. 3 nagy tepsivel lesz belőle.



30 megjegyzés:

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Tegnap este begyúrtam a túrós medvehagymás pogácsádat, annyi változtatást eszközöltem, hogy túró-juhtúró fele-fele arányban kevertem bele. Ma reggel hajtogattam, nyújtottam, szaggattam, pihentettem majd megsütöttem! ISTENI LETT!
Nagyon köszi a receptet! Üdv: Martina

Macus írta...

Nagyon bulis lett a zöld pogi!

Sella írta...

Nálunk is medvehagyma-őrület van. A tegnapi túránkra én is medvehagymás pogácsát sütöttem a te ötleted alapján, csak nem túrós változatban. Miközben térdig érő medvehagyma "mezőben" sétáltunk (a turistautat szinte teljesen benőtte) medvehagymás pogácsát ettünk:-) Gratulálok az oldaladhoz, már egy ideje innen is merítek ötleteket, és gyűjtöm a dicséreteket a te jóvoltadból:-)

Bianka írta...

Csodásan néznek ki

szofika írta...

Szia Limara!

Már régóta olvasom a blogodat, ami nagyon tetszik. Sok mindent kipróbáltam már, de van amit nem tudom, hogy hol szerezzek be. Ilyen pl. a medvehagyma. Nemrég Írtad, hogy anyukádtól 4 csomaggal is kaptál. Kérlek Írd meg, hogy milyen üzletben lehet kapni. /Én Győrben élek./

Nóra írta...

Nahát, épp most fejeztem be a második hajtogatást a túrós, medvehagymás pogácsán!? :-)

Limara írta...

Martina! nagyon örülök! :)
Macus! :)))
Sella! Köszönöm! :)) Irigylem azt a sétát! :)
Bianka! Köszönöm! :)
Szofika! Anyukám a szegedi piacon vásárolta. Küldj egy emailt, van egy telefonszámom, akik postáznak is!
Nóra! :)))

nelly írta...

Fagyasztottan árulnak a Corában is. Bocs, hogy beleszólok! Egyébként nagyon jól néz ki Marcsi a pogid! Én még soha nem ettem medvehagymát semmilyen formában, így loptam egyet!-:))))))

szofika írta...

Szia Limara!

Az e-mail cimem tuca.szofi@freemail.hu
Köszönöm a segítséget.

szofika

Garffyka írta...

Maradt esetleg egy-két kóborka pogácsa a kosár alján? :)

Sella írta...

Szofika: Eplénynél biztos, hogy kaszálni lehet a medvehagymát, de állítólag Csesznek-Vinye térségében is van (erről személyesen nem győződtem meg). Kirándulásra fel! :-)

Névtelen írta...

Ha feleztem a hozzávalók mennyiségét (mert a kenyérsütő űrtartalma nem bír el 1 kg lisztet), csak az élesztőt mulasztottam el felezni, akkor mehet a kukába a begyúrt tészta? Hibernálásos kelesztésre készültem, így most a hűtőben pihen. Előbb rápillantottam, hát már nem kicsi...

Limara írta...

A kukába azért nem kell dobni, de a hibernálást lehet, hogy nem bírja....

Névtelen írta...

Üdv Mindenkinek!

Féltve őrzött titkom osztom most meg veletek!
Aki szeretne személyes használatra INGYEN Medvehagymát szedni az menjen ki a Hajag hg. déli lábához Hajagtetőtől Herend felé!

Az ottani erdei út mellett és benn az erdőben annyi medvehagyma van, hogy szinta kaszálni lehetne!!!

Csak azt kérem mindenkitől, hogy a gyökerét ne szedje ki és hogy csak annyit szedjen amennyit el is fogyaszt!!!!!!!!!

Most vasárnap voltam szedni (kerékpárral) és már jönnek a bimbók.

Kalandra fel!!

Névtelen írta...

Esztergom környékén Pusztamaróton is kaszálni lehet annyi medvehagyma van.7végén voltam, és többen voltak mint nyitáskor a strandon!!:))

Névtelen írta...

Kedves Limara,

azt szeretném kérdezni, hogy van olyan fázis a kelesztés során ahol egy éjszakát kibír a tészta vagy esetleg a már megformázott pogácsa a hűtőben? reggel frissen szeretném sütni.
előre is köszönöm

Tamás

Limara írta...

Kedves Tamás! Igen, az utolsó hajtogatás után tedd be a hűtőbe és reggel csak ki kell szaggatnod, sütnöd.

Névtelen írta...

Nagyon aranyos vagy, köszönöm a gyors választ és gratulálok a bloghoz! A hokkaido kalács és a dán vajas tészta almával mindig nagy siker a család és a barátok körében!

Tamás

Limara írta...

Köszönöm szépen! nagyon örülök, hogy tetszenek a receptek!:)

sos_glutén írta...

Egy kipróbált tipp a megszállott medvehagyma-rajongóknak: Felaprítva aromazáró tasakban remekül le lehet fagyasztani és utána bármikor lehet ilyen finom pogit sütni. Én pl ma készítettem el, miközben kinn szakadt a hó :-)

Ildi írta...

Mesejó :-)
Holnap a hamburgerzsemle van soron :-)
Köszönöm az összes segítséget most és a kenyereknél is :-)

Névtelen írta...

Megsütöttem a pogit, isteni lett. Viszont nagyon eldőltek. Mit tehetek, hogy ne feküdjenek ki? Amúgy az ízén ez nem változtat.
Köszi.

Mariann

Limara írta...

Örülök, hogy tetszett! :) A dőlés leggyakoribb hibája, hogy a pogácsa átmérője és magassága nincs arányban. De okozhatja az is, ha nincs eléggé megkelve és hirtelen emelkedik a sütőben, sőt az is, ha a tojásos lekenés valamelyik részén lefolyik a pogácsának, az ott összetapad, míg a többi emelkedni tud.....:)

Névtelen írta...

Kedves Limara! Szeretnem megsutni ezt a pogacsat. A kerdesem hogy le lehet-e fagyasztani, es ha igen sutes elott vagy utan javaslod. Koszi!

Limara írta...

Igen, szerintem lehet, bár nem próbáltam. És szerintem lehet mindkettőt. Ha van elég hely a hűtődben, akkor rögtön miután kiszaggattad mehetnek a fagyasztóba, de először egy tálcán érdemes betenni, majd ha megdermedtek, akkor zacskózni. Vagy amint kihűlnek, kisütve is be lehet tenni őket.

Luc írta...

Kedves Limara!

Tegnap este megsütöttem a pogácsát, isteni finom lett. Egy nagy tálnyit, vittem a mai munkahelyi összejövetelre - nagyon hamar elkapkodták.
Köszi a receptet!

Luca

Era írta...

Kedves Limara!

Vaj helyett kacsazsírral is lehet készíteni? Ugyanez a kérdésem lenne a másik medvehagymás pogácsa recepthez is.
Köszönöm! Erika

Limara írta...

Természetesen! :)

Unknown írta...

Kedves Limara! Nincs véletlen valahol lefotózva a hajtogatás menete? :-)

JuditAnnácska írta...

Kedves Limara! Az élesztőt kicserélhetem sütőporra vagy szódabikarbónára?
Köszönöm. Judit