2011. november 29., kedd

Kenyér római tálban

Ez megint csak egy olyan bejegyzés amit elég régóta ígérgetek.
Mindenki tudja, aki olvas, hogy én általában fedett edényben, egy nagy 8 literes kacsasütő jénaiban sütöm a kenyereimet, esetleg a cocott edényben. Ennek az oka, amit már szintén ezerszer leírtam, elmondtam, hogy csak fedett edényben keletkezik annyi gőz, ami ilyen szép vékony, de ropogós héjú kenyeret eredményez. Sajnos a kacsasütő jénait csak meglehetősen ritkán, vagy meglehetősen borsos áron lehet beszerezni, ezért mindenféle más megoldást keresünk helyette.
A kacsasütő edény fém változata is kapható, az is tökéletesen megfelel természetesen erre a célra.
De itt a római tál, a közkedvelt cserépedény, ami szinte minden háztartásban megtalálható, vagy nagyon könnyen beszerezhető. Sokan kérdezik, hogy lehet-e benne kenyeret sütni és mik vele a tapasztalataim. Én pedig leírom, hogy igen, lehet, azt is, hogy én mi módon tenném, de még soha nem próbáltam. Eddig...

Szokásos módon bedagasztottam egy fehérkenyér tésztát, 50 dkg lisztből, 20 dkg kovásszal. A dagasztás végén áttettem egy kiolajozott kelesztőtálba és hagytam, hogy duplájára keljen. Lisztezett felületre borítottam, veknit formáztam belőle. A római tál alját kibéleltem egy sütőpapírral, és a megformázott tésztát beleültettem.


Egy vastagabb ruhával letakartam, a konyhapulton hagytam. A római tál tetejét hideg vízbe áztattam. Figyeltem a tésztát, a viszonylag hűvös, 20-21 fokos konyhában 45 perc alatt kelt éppen duplájára (ez nyáron szerintem csak 30 perc). Ekkor egy éles pengével bemetszettem:

Tovább nem hagytam kelni, azaz a jénais sütéshez képest kb. 20 perccel hamarabb ment a sütőbe, ugyanis kb. ennyi idő kell, míg a villanysütőben felveszi a hőt. A tál tetejéből kiöntöttem a vizet és ráborítottam. Hideg !! sütőbe tettem, amit 220 fokra állítottam be. 50 perc után kivettem, óvatosan leemeltem a tetejét, hogy megnézzem. Még elég sápadt volt, ezért tető nélkül visszatettem még 5 percre, de már csak 200 fokra, nehogy megégjen. Tehát tetővel együtt sülhet 60 percig.
A kész kenyeret rácsra tettem hűlni és azonnal lepermeteztem hideg vízzel. Gyönyörűen pattogni kezdett, jó sokáig "beszélgetett" a kenyér.
A héja ropogós, fényes, cserepes lett, de a teteje kissé lapos, a tető elnyomta. A mérete is elmaradt a jénaiban sütöttnél, a bélzete kissé sűrűbb volt, azaz ez a tésztamennyiség sok volt a cserépedénynek. Azt nem mondom, hogy nagyon zavaró volt, de szerintem 35-40 dkg lisztből sülhet belőle tökéletes kenyér.

Hozzávalók:

  • 400 g BL 80 liszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 2 ek. burg.pehely
  • 200 g kovász vagy öregtészta
  • kb. 2,4 dl víz
  • 1 dkg élesztő

53 megjegyzés:

Szila írta...

Szia,
hű, ez megint egy meseszép kenyérke!!! Mázas v. sima római tálban sült? Nekem sosem lesz ennyire cserepes....az mitől van?

Dominika írta...

Elképesztően gyönyörű!

Monika írta...

Csodálatos kenyér lett,mint minden,ami itt van Nálad!
Én sokáig kűzdöttem a kenyérdagasztó géppel, mert későn jöttünk rá,hogy nem jót vettünk: csak egylapátosat és néha sikerült a dagasztóban a sütés,legtöbbször nem.
Évek óta én is cserépedényben sütöm a kenyeret,a kalácsot, a húsokat még régebb óta. Azóta eszünk házi sütésű kenyeret! Odavagyok érte!!!!!!
Ami viszont újdonság volt nekem: hogy a cseréptál aljára sütőpapírt teszel-kipróbálom, a másik pedig,hogy megpermetezed vízzel sülés után.AZT MIÉRT KELL?
Köszönöm ,ha lesz időd válaszolni.

Limara írta...

Szila! Köszönöm szépen! :)
Ha kevésbé látványos a cserepesedés, akkor valószínűleg a kelesztéssel lehet gond, azt gyanítom így látatlanban, hogy kissé túlkelhet a tészta, de az is lehet, hogy kevés a gőz neki.

Dominika! Köszönöm szépen! :)

Mammka! Érdekes, mert én meg az egylapátos gépeket szeretem jobban:)
A sütés végén le kell permetezni kicsit a kenyeret, mert egyrészt attól fényesedik ki a héja, másrészt pedig a hideg víztől a forró kenyér azonnal repedezni, cserepesedni, beszélgetni kezd :)

Jutka írta...

Ha egyszer.... nekem ilyen gyönyörűre sikerülne nem lennék elégedetlen:))

Sz. Zita írta...

Gyönyörű kenyér. Mekkora a római tál, amiben sült?

Névtelen írta...

MARCSIM!
No ebbol joool "bebundaztam"! Isteni fini lehet es gyonyoruuuu!Gratula!Szia: ILDIKO

jehudit írta...

Hahhhh....erre vártam!!!!
Égy körkérdést tennék fel.
Vettem egy "Toscana" fantázianevű, de amúgy is olasz cseréptálat. Kör alakú, csak belül zománcozott, kívül nem. Azt terveztem, hogy kenyeret sütök benne, de nem merek. Az rendben van, hogy a nem mázas, meg a kívül belül mázas cserepekben hogy kell sütni, de sehol a neten, sem fórumokon nem találtam semmit a csak belül mázas edényekről. Teteje nincs és a magyar leírás szerint szuflé forma, pedig 26 cm-es az átmérője.
Sütöttetek esetleg már ilyenben valamit?!!!!

Blogkonyha írta...

Meseszép kenyérke! Ide érzem az illatát...És micsoda cserepek! :o)))

Farci írta...

Szép, nagyon szép! :))

Csabagyöngye írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Csabagyöngye írta...

Köszönöm!Sütöm és küldöm a fotót.:)

Beastie írta...

Jaj de szép. Irány az öregtészta gyártás - most először - és a római sütés :)

Limara írta...

Jutka! Az ünnepek után benne vagyok egy közös kenyérsütésben:)

Zita! Köszönöm! :) Ez most jó kérdés, a hagyományos máz nélküli cseréptál volt, ami olyan 5 literes lehet....

Ildikóm! Boldogan küldenék neked a valóságban is:)

Jehudit! Szerintem nyugodtan süssél benne kenyeret. Nekem egy őrségi cseréptálam van, ami belül mázas, kívül nem és hosszú évek óta használom. :)

Bianka, Illéskrisz, Farci! nagyon köszönöm! :)
Csabagyöngye! Én köszönöm és várom! :)

Beastie! Most először??? Majd mesélj! :)

Ginny írta...

Szia Limara!
Nekem is volt egy nagy kerek római tálam amit nem kellett beáztatni, mert mázas volt (vagy hogy hívják az ilyet). Egyszer sütöttem benne kenyeret, olyan szép lett kerek és ropogós és ... naszóval nagyon jól nézett ki még le is fényképeztük és a következő alkalommal mikor megint kenyeret akartam benne sütni 3 felé tört. :( Nem tudod véletlenül, hogy ez miért történhetett? :(
Egyébként nagyon ínycsiklandó ez a kenyér amit sütöttél, gratulálok hozzá!
Ja a másik kérdésem meg az lenne, hogy nekem miért lesz sima a kenyerem felülete? Nekem nem szokott "énekelni" és az esetek nagy részében nem így néz ki, mint a tied. :( Nincs így berepedezve. Mit rontok el? :(

jehudit írta...

Limara, ezt a csak belül mázas táladat be kell áztatni?

Brigitta írta...

A szokásosan gyönyörű.!! De régen sütöttem már!

Juccantó írta...

Kedves Limara!

Megsütöttem,köszönöm az ötletet,küldöm a fotót!Az enyém 10 dkg rozslisztet is tartalmaz és az elmaradhatatlan Tőled tanult öreg tésztát!

Ilke írta...

Jaj Limara! Nagyon éhes lettem. Mit nem adnék csak egyetlen falatért...
Olyan szép, hogy legszívesebben kitenném háttérképként a gépemre :-)
Ilke

Éva írta...

Kedves Limara!
Többször találkoztam a neked írt kommentekben, hogy valaki sütőedény után érdeklődött. Tegnap a "gazdaságos" áruházlánc reklámújságjában láttam egy 5,6 literes hőálló üvegtálat, amelynek a fedele kimondottan domború - a kép szerint. Az ára mindössze 1700 Ft körül van. Kisebb kenyér sütéséhez jónak tűnik, gondoltam, talán hasznos ez az info másnak is.

Limara írta...

Jehudit! Szerintem csak az első sütéskor érdemes, egyébként nem kell...

Brigitta! Köszönöm! :)

Juccantó! Csodaszép a kenyér! :)

Ilke! Köszönöm szépen! :))

Kevdes Éva! Köszönjük szépen! :) Igen, elvileg jó lenne, de sajnos úgy tudom ez a jénai csak 180 fokot bír! :((

Mercike írta...

Szia Limara!
Én most írok ide először, nagyon gyönyörű ez a kenyér!
Lenne egy kérdesem: láttam pékségben egy olyat, hogy sült almás koszorú. Rengeteg almánk van, és szeretjük nagyon. Erre kérnék ötletet esetleg ha tudnál? Köszönöm, és csak így tovább, gyönyörűek a képek, és a blog :)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Azt nem tudom sajnos, milyen lehet az az almás koszorú, de ezt jó szívvel ajánlom:
http://limarapeksege.blogspot.com/2009/10/dan-vajasteszta-karamelizalt-almaval.html

Monika írta...

Limara: bocs,hogy belekontárkodom,:nem tőlem kérdezték.Az első használatkor 20 percig kell áztatni vízben a cseréptálat, de utána is,minden sütés előtt 10 percig.Kell a víz,hogy a sütéshez fontos pára képződjön.
Évtizedek óta használom a cseréptálat, ezért "okoskodom".:)Remélem,hogy nem baj?

Limara írta...

Mammka! Nem, persze, hogy nem. A mázatlan tálat én is áztatom mindig, ha húst sütök benne. A belül mázasat nem szoktam. A kenyérsütéshez viszont elég csak a tetőt áztatni:)

bkhajnalka írta...

A szokásos szuper formádat hoztad most is, mint mindig!
Én is sütöttem, tegnap is, ma is fehérkenyeret jénaiban.
Az a gondom, hogy nehéz BL 80 liszthez jutni. Eddig volt a Tescoban nálunk, de egy ideje eltűnt.
Ha vennék sikért, azzal javíthatnám a BL 55 lisztet? Hogyan kéne tennem?
Köszi!!
Hajni

Limara írta...

Köszönöm! :)igen, azzal tudod javítani, de ne tegyél bele sokat, csak egy teáskanál kell 50 dkg liszthez:)

Névtelen írta...

Angol újságban láttam ezt kenyérsütéshez:

http://bakerybits.co.uk/La-Cloche-Baking-Dome-P2026497.aspx

Panka írta...

Kedves Limara!!
Köszönöm ezt a receptet, végre igazi kenyeret sikerült sütnöm! :) Egyetlen gondom van csak, hogy a sütőpapír ráragadt teljesen, kipróbáltam, hogy beolajozom, lisztezem, de úgy is, ha meg nem rakok alá, akkor az edény aljára sül a kenyér. Mit csinálok rosszul?

Limara írta...

Semmit. A sütőpapír a rossz. cseréld le szilikon bevonatúra (pl. Lidl papír):))

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Én eddig csak a kenyérsütő gépben sütöttem kenyeret. Most azonban arra gondoltam, hogy itt ez a jó kis oldal (mármint a Te oldalad), olyan jó "szájbarágósan" van leírva, hogy hogyan is kell finom kenyeret sütni sütőben, hát nekilátok, kipróbálom! Mindent úgy csináltam, ahogy le van írva. Gyönyörű szép, csodálatos, formás, illatos, ropogós, nem is tudom milyen jelzőkkel illessem még a végeredményt!!! Fantasztikus milyen klassz kis kenyeret hoztam össze a Te segítségeddel! Hálásan köszönöm, így ismeretlenül is! Annyit változtattam a recepten, hogy nem 40 dkg sima liszttel készítettem, hanem 27 dkg rétesliszttel és 13 dkg sima liszttel (2/3 - 1/3). Isteni finom lett! Még "beszélgetett" is a kenyerem, mikor lepermeteztem kivétel után!:)
Szóval úgy döntöttem, hogy szép lassan ki fogok próbálni minden - az oldaladon található - kenyér és péksütemény receptet!
Nagyon jó, hogy mindent aprólékosan leírsz, és megosztod velünk a tapasztalataidat! Megkönnyíted a munkánkat, és nagyon sokat segítesz ezzel mindannyiunknak.
Még egyszer szívből köszönöm ezt a remek receptet (és a többit is), valamint azt az önzetlen segítőkészséget, amit a munkáddal nekünk nyújtasz!
További jó egészséget, és jó munkát a jövőben is!
Vica

Limara írta...

Kedves Vica! nagyon örülök, hogy jól sikerült a kenyér és örömet szerzett a recept!Köszönöm szépen a kedves szavakat, igazán jól esik! :)

Narandin írta...

Kedves Limara!
Nekem 5 literes kacsasütő jénaim van.Szeretném kipróbálni benne a kenyérsütést, gondolom ez a mennyiség pont megfelelő lesz.azt szeretném még kérdezni hogy a jénai tetejébe(alacsonyabb része)vagy a magasabb aljába kerül a kenyér?Tegyek bele sütőpapírt?Köszönöm előre is!Szép napot:))

Limara írta...

Mindenképpen a mélyebb aljába kell tenni és igen, kell bele sütőpapír különben menthetetlenül beleragad!

Unknown írta...

Kedves Limara!
Régóta kacérkodom a gondolattal,hogy nekifogok a kenyérsütésnek. Ma vettem a bátorságot és megsütöttem ezt a római tálas verziót. Nagyon finom lett,viszont puha lett a teteje,és nem is lett olyan cserepes mint a tiéd. Elrontottam valamit?

Limara írta...

Nagy valószínűséggel túlkelt! Ebben a melegben lerövidülnek a kelesztési idők!

Klári írta...

Szia!!

Mef szeretném próbálni én is a kenyérsütést, mégpedig római tálban. Csak egy kérdésem lenne: légkeveréses sütésmódot, vagy alsó-felső sütést alkalmazzak?
Köszönöm előre is válaszod!

Limara írta...

Alsó-felső sütést! :)

Klári írta...

Szia!

Köszönöm a múltkori válaszod! Most jutottam el odáig, hogy megsüssem életem első kenyerét!
Íme az eredmény:
http://kepfeltoltes.hu/view/121127/094_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

http://kepfeltoltes.hu/view/121127/097_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Vélemény: Kívülről tökéletes lett(ahhoz képest legalábbis, hogy ez az első kenyerem). Viszont a belsejével nem vagyok teljesen elégedett, kicsit sűrű lett. Az a tippem, hogy még kelhetett volna. Lehet ez a gond? Percre pontosan a Te leírásod alapján készítettem... Illetve én kézzel dagasztottam, és lehet tovább kellett volna...Ez is lehet gond??
m,egtisztelnél, ha leírnád a véleményed! :-)

Klári írta...

Bocsi, de lenne még egy kérdésem: a kenyerem íze kicsit élesztő ízű! Ez miért van??
Köszönöm előre is válaszod!!

Limara írta...

Szia Klári!
Ha az én első kenyerem ilyen lett volna, körbe táncoltam volna a Földet :)
Gyönyörű a kenyér, szép fényes és cserepes a héja. A bélzetet nem látom nagyon, de én nem keletlenségre, inkább pici, de tényleg csak minimális túlkelésre gondolok (ha nagy lenne, akkor a cserepek és a fényes héj elmaradt volna). erre utal az élesztő íz is. Talán 10 perccel hamarabb érdemes elkezdened sütni...
Gratulálok! :)

Klári írta...

Szia!

Köszönöm válaszod, és a dícséretet is! :-) Amikor Te sütötted az első kenyeredet biztosan nem volt olyan nagy segítséged, mint most nekem a Te személyedben! :-)
Ma sütöm a második kenyérkémet, majd szólok, hogy hogy sikerült, megpróbálom úgy, ahogy Te mondtad, és hamarabb beteszem sülni!

Unknown írta...

Szia Limara!
Tanácsot szeretnék kérni tőled.
Kaptam olyan mázas cserép edényt aminek az alsó része kívül-belül mázas a felső része csak kívül mázas a találkozási pontja nem mázas.
Kérdésem a következő lenne: Kenyér sütésnél be kell-e áztatni vagy nem?
Ha igen melyik részét?
Hideg sütőbe kell be tenni vagy nem?
Köszönöm válaszod.
Üdv: Éva

Agnes Sivo írta...

Szia! Kihagyhatom a burgonyapelyhet a receptbol?
Koszonom

Limara írta...

Szia!
Igen!

Unknown írta...

Kedves Hölgyek!
Ajánlom az általam készített kenyérsütő kerámiát ! http://www.benderobert.hu/urna/item/299/asInline

Limara írta...

Csodaszép! Lehet róla tudni bővebben?

Unknown írta...

Igen. Különböző méretűeket készítek. 2-3 literestől a 4-5 literesig. Más méreteket igény szerint. Magas tűzön égetett samottos kerámia edény máz nélkül, mint a római tál.Készítek egyedi megrendelésre feliratosakat is - esküvő, születésnap...stb.
Sütőben felmelegítjük az edényt kb 250 C-ig , az előre elkészített tésztát belehelyezzük, 30 percig sütjük ( kb - súlytól függ) , majd fedő nélkül még kb. 15 percig. Ára mérettől függ 8000 Ft-tól 12000 Ft-ig.

Unknown írta...

Magas tüzű kerámia 1260 C égetve. Natúr mázatlan edény. Készítek belőle több méretűt, de talán a legjobban használható az 1kg-os kenyérhez való. Igény szerint egyedi feliratokkal is elláthatóak - névnap, születésnap, esküvő....stb.

Kiss Antalné írta...

Ma megsütöttem a recepted szerint, 35 dkg lisztből. Gyönyörű, tökéletes kenyér lett.
Köszönöm! :)

Limara írta...

Én köszönöm, nagyon örülök! :)

GaBeads írta...

A vaslábasban sült kenyerednél láttam, hogy azt előmelegíted a sütőben és a forró edénybe rakod be a megkelt tésztát. Meg lehet ezt csinálni a római tállal is? Illetve érdemes-e, h még ropogósabb legyen a héja?

Limara írta...

a római tál félő, hogy elpattan...a ropogósabb héj érdekében az utolsó 15 percre ki kell venni az edényből a kenyeret és anélkül sütni, illetve amikor készen van, a kikapcsolt sütőben kell hagyni 5 percre úgy, hogy az ajtaját kitámasztod egy fakanállal...