2011. november 14., hétfő

Tészta Varázs - Könyvajánló


Végre, végre a T.bálint Könyvkiadó gondozásában megjelent magyarul is Michel Roux, 3 Michelin csillagos séf tésztakódexe. Könyvében a séf beavatja a kedves olvasót a tésztakészítés rejtelmeibe, amiről igen sokat, mondjuk inkább úgy, hogy mindent tudhat, hiszen 14 évesen, egy párizsi mester keze alatt ismerkedett meg az alapokkal, a tészták előkészítésének, nyújtásának és megformázásának mesterségével. Nap mint hajnali négykor kelt, hogy ennek az izgalmas világnak minden csínját elsajátíthassa.
A könyv fejezetekben taglalja a különböző tésztafajtákat, alaptésztákat (pl. linzer, hajtogatott vajas, briós, filotészta) mutat be lépésenként, gyönyörű fázisfotókkal illusztrálva. Ezután ötleteket kínál a felhasználásukra konkrét receptekkel, klasszikusokkal, pl. mint a citromtorta, pekándiós pástétom, stb...de főként inspirálni kíván.
Megtudhatjuk többek között, hogy mi a különbség a pate brisée és a pate a foncer között, illetve, olyan érdekességekre is kitér, hogy a brióstésztát a puritánok szeretik kézzel tépni....
Egy olyan mű, ami mindenképpen a karácsonyfa alá kívánkozik!

"A könyv megírásával az a célom, hogy átadhassam azokat a titkokat, amelyeket a tésztakészítésről ilyen fiatal korban magamba szívtam. Az évek során tudásom továbbfejlesztettem, és felfedeztem, hogy még mindig sokat kell tanulnom. Lehet, hogy sokan azt mondják, hogy erre a tudásra már nincs szükség az előregyártott tészták világában, de azok a tészták közelében sincsenek az igaziaknak, ráadásul a legtöbb szükségtelen adalékanyagokat tartalmaz - elég ha vetünk egy pillantást a csomagolásukon feltüntetett összetevőkre. " 

Nos, nálam már kel a briós tészta, de alig várom, hogy a többit is sorra vegyem.



5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia!

Na, hogy sikerült a briós?

Üdv!
Marcsi

Limara írta...

Jól, a gyerekeim imádták:)

Rixi írta...

Drága Limara

Konkrétan költségbe vertél :)

Mézigörl írta...

Nekem is meg van, csúcs ez a könyv! :-))

Limara írta...

Rixi! Remélem, nem bántad meg és nem fogok csuklani:)))

Mézigörl! Ugye? :))