2011. november 17., csütörtök

Húsos batyucskák

Amikor először kezembe vettem a Tészta Varázs című könyvet, és a hátulján megláttam ezeket a kis batyukat, egyből beléjük szerettem. Annyira látványos, hogy nem a szokásos módon fektetve készítette el, mint a hagyományos empanadast, hanem állítva, ami engem a kínai gőzölt batyukra emlékeztet. Elsőként került a listámra, számtalan töltelék variáció, édes és sós egyaránt megfordult a fejembe hozzá.
A hétvégén vörösboros tyúkot készítettem, szokás szerint kissé eltúlozva az adagot. Ettük vasárnap, anyósomnak is küldtem, ettük hétfőn, de még mindig maradt egy tisztes adag. És bár mennyei volt, harmadnap már nem igazán kívántam. Megjegyzem, régen tudtam négy főre főzni, de mostanában menzai méreteket ölt a mennyiség nálam. Egy barátnőm szerint túlteng bennem a gondoskodási hajlam, vagy az előző életemben állandóan éheztem...
Szóval, a maradék fölött tanakodtam, mit is tegyek vele, amikor beugrottak ezek a kis batyuk. Így a húst leszedtem a csontról, késes aprítóba tettem a sűrű szaftjával és a vele sült zöldségekkel együtt és kissé összezúztam. Remek kis töltelék lett belőle.
A töltelékhez nem is írok receptet. Kiváló a maradék főtt vagy sült húsok felhasználására. A húst összeaprítjuk, teszünk mellé sült vagy főtt zöldségeket, esetleg főtt tojást, kapribogyót, stb... ha szaftos, akkor mindenképpen kell a szaftjából is hozzá, hogy ne legyen száraz, ha csak sima főtt hús, akkor tejföllel, joghurttal, vagy tejszínnel, esetleg paradicsommal lehet lazábbá tenni. Tényleg csak a képzelet szabhat határt.
No de a tészta! Az valami remek. A könyv pate brisée tésztáját készítettem el. Tökéletes tészta, olyan, amiből érdemes egy adagot a fagyasztóban tartani, mert ezer felhasználási módja lehet. 
Hozzávalók:
  • 250 g finomliszt
  • 1 tk. finomsó
  • 1 csipet cukor
  • 150 g vaj felkockázva
  • 1 tojás
  • 1 ek. hideg tej
A szerző kézzel készíti a tésztát. A lisztet átszitálja, elkeveri benne a sót és a cukrot. A munkafelületre önti, közepébe mélyedést készít, ide teszi a puha vajat, a tojást és a tejet. Az ujjhegyével dolgozza össze, míg morzsalékos tésztát kap.  Ezután a tenyerével simára dolgozza.
Én az egyszerűbb utat választottam most. A késes robotgépembe készítettem a lisztet, a sót és a cukrot, valamint a felkockázott vajat. Morzsásra kevertem, majd hozzáadtam a tojást és a tejet. Összeállítottam a tésztát.
Fóliába csomagoltam és fél órára hűtőbe tettem. Légmentesen lezárt dobozban a hűtőben egy hétig, a fagyasztóban három hónapig eláll.
A lehűlt tésztát szilikon lapon 2 mm vastagra nyújtottam:
  A legnagyobb fánkszaggatóval köröket szaggattam belőle, amiknek a közepébe egy-egy teáskanál tölteléket tettem.

 Felhajtottam a tésztát és az ujjammal szorosan összenyomkodtam a szélét:



Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket, és 30 percre ismét hűvösre tettem:
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát lekentem tojásmázzal, amihez egy tojássárgáját elkevertem egy evőkanál tejjel. 18 perc alatt sültek szép pirosra.
Langyosan a legfinomabb.

14 megjegyzés:

Újságíró Világvégén írta...

hm.. jól néz ki - még így ebéd után is :)
én azért arra a vöröboros tyúkra is kíváncsi lennék..

judit60 írta...

Hát még így ebéd előtt milyen jól néz ki!

fxtina írta...

nagyon csinik! kb. hány batyu készül el 1 adag tésztából?

Bianka írta...

Remek fogás, férjem imádná

bigacsiga írta...

Én is megerősítem, hogy nagyon jó állagú ez a tészta. Könnyű vele dolgozni. Én eddig főleg Quiche Lorainne-t szoktam belőle sütni, de most annyira megtetszettek a kis batyujaid, hogy kipróbálom így is. :)

Zita írta...

Én most ezt a fajta mallorcai formát akarom kipróbálni

http://www.inmagine.com/pt1204/WE014098-photo

De még nem tudom, milyen töltelékkel. Mindensetre a tiédet is felveszem a kívánságlistámra. :)

Limara írta...

Niki! Belinkeltem! :)

fxtina! pontosan nem emlékszem, egy tepsivel lett.

Bianka! köszi:))

Bigacsiga! remek mindkettő:))

Zita! egy jó kis marhahúsos, zöldséges....:))

Névtelen írta...

nemrég találtam rá a jobbnál jobb receptjeidre, és már túl vagyok 2 adag fahéjas kalácson, káposztás pogácsán, most pedig úgy látom, a húsos batyu lesz a következő. sajnos ebből sem lesz elég 1 tepsivel! Ildikó

Limara írta...

Ildikó! Igazi öröm ez nekem:))

Tűzpadka írta...

Szia Marcsi! El kell mondjam, hogy a recepted egy nagyon régi magyar receptnek felel meg. persze ha a paradicsomot kihagyod belőle:)Nagyon meglepődtem. Hozod a tőled megszokott magas színvonalat! Én most egy új ötletemen dolgozom. Elég őrült ötlet: Egy hatalmas pajzson lesznek tálalva a húsok és gyümölcsök. A pajzs már elkészült, vess rá egy pillantást ha van időd.
Sándor

Névtelen írta...

Kedves Limara! Nagyon jól néznek ki a batyuk, bízom benne, ha elkészítem, az enyém is ilyen jól fog kinézni, és az íze is finom lesz. Azt szeretném kérdezni, hogy a receptben szereplő vaj az teavaj vagy jó a margarin is? Köszönettel: Nelli

Limara írta...

Szia Nelli! Köszönöm szépen, biztos vagyok benne, hogy a tiéd is ilyen lesz és remélem, tetszeni fog! Ehhez a tésztához nem jó sajnos a margarin, muszáj vajat használni hozzá!

Névtelen írta...

Szia Limara ! Èn Argentinàban èlek ès itt nagyon nèpszerû az ugynevezett "empanada" ami nagyon hasonlìt a megìrt receptedhez, itt is hasznàlnak tôltelèkkènt marha-,hal- vagy csirkehùst ,sajtot vagy zöldsègeket, ès a tàskàkat megsütheted sütôben vagy forro olajban. Üdv Timea

Limara írta...

Igen, köszönöm Tímea! :))