2011. november 24., csütörtök

Főzzünk öt hozzávalóból! - ropogósra sütött rizsgolyók




















A Spar egy izgalmas nyereményjátékot indított, amelyre gasztrobloggereket hívott, akik két hetente főznek majd, öt hozzávalóból valamit. Ezen a héten rám került a sor, kíváncsian vártam az alapanyagokat és a fantasztikus WMf edényt, amiben elkészíthettem az általam kitalált ételt.
A WMF nem volt ismeretlen számomra, hiszen egy régebbi akció során sikerült beszereznem már néhány edényt , amiket azóta is nagy szeretettel használok. Az új külső még vonzóbbá tette, az edények egyszerűen gyönyörűek. A serpenyő vastag talpa jól őrzi a hőt, így szép egyenletesen sült benne az étel, a tapadásmentes bevonatnak köszönhetően pedig egyáltalán nem ragadt le benne semmi sem.
Az exkluzív WMF ProfiSelect edények most hűségpontokkal akár 82 %-os kedvezménnyel is megvásárolhatóak.

Az öt alapanyag, ami ezen a héten kedvezőbb áron vásárolható meg a SPAR, KAISER’S INTERSPAR  üzletekben a rizs, a sonka, a sajt, az olívaolaj és a csípős ketchup volt. Adta magát, hogy rántott rizsgolyókat készítsek, ami elég gyakori vacsora, vagy vendégváró étel nálunk. Legtöbbször a kimaradt rizsköretből készítem, de előfordul, mint például most is, hogy a gyermekeim kérésére direkt ezért főzök rizst. Ilyenkor kissé tapadósabbra hagyom, azaz forró folyadék helyett hideg vízzel vagy húslevessel öntöm fel a riszt és úgy főzöm meg. Ha vendégeknek készítem, akkor a golyókat egészen apróra formázom, majd miután kisültek egy-egy jópofa, színes pálcikát szúrok beléjük.
Hozzávalók:

  • 20 dkg rizs 
  • 15 dkg sonka
  • 15 dkg sajt 
  • 2 dl olívaolaj 
Ezen felül só, bors, zsemlemorzsa, 1 tojás (petrezselyemzöld)

  • tálaláshoz csípős ketchup
Megfőzöm a rizst, majd langyosra hűtöm. A sonkát apró kockára vágom és kissé lepirítom.
A rizst és a sonkát egy tálba teszem, adok hozzá reszelt sajtot. Sózom, borsozom és alaposan elkeverem.  Vizes kézzel kis golyókat formázok belőle, amiket felvert tojásba, majd zsemlemorzsába hempergetek.
Olívaolajban ropogósra sütöm.
Csípős ketchuppal tálalom.

Nos, nekem az öt alapanyagból ez az étel jutott az eszembe, de nagyon kíváncsi vagyok, hogy Ti mit készítenétek ugyanezekből a hozzávalókból. Ezért egy játékra hívlak benneteket! Készítsétek el az általatok kitalált ételt, majd fotózzátok le és töltsétek fel a Spar Chef receptoldalára, ahol az előző fordulók ételeit és a beküldött pályamunkákat is megtekinthetitek. Érdemes játszani, hiszen értékes WMF nyereményekhez juthattok! 


12 megjegyzés:

marisz57 írta...

Nagyon szuper ez a rizsgolyó!Gusztusos, kívánatos, ej de megenném reggelire az egész tállal!

Limara írta...

köszönöm szépen!:)

Medora írta...

Nagyon jó, ki fogom próbálni, nekem úgyis mindig kicsit "tapadósabbra" sikerül, most már mondhatom, hogy direkt!

Medora írta...

Jó a képed és a konyhád is pazar, megnéztem!

Limara írta...

köszi:))

Aniko írta...

Arancini??...valami olyasmi!nagyon finom lehet!

Bianka írta...

Nagyon finom

Ami írta...

Szuper hozzávalókat pátosítottál Marcsi! Már gondolkodom is rajta, én mit készítsek.
És ezek a rizsgolyók, nyami!

Ami írta...

Megnéztem a videót, és meg kell, hogy mondjam, hogy nagyon csini vagy és szuper a sminked is! :) pussz

olaszorszagbajottem.wordpress.com írta...

Olaszorszagban van a rizsgombocnak sos valtozata, de edes is (fritelle di riso) - ez utobbit is figyelmedbe ajanlom, nagyon finom.
En is irtam rola itt: http://olaszorszagbajottem.wordpress.com/2010/11/15/rizsfank-fritelle-di-riso/
(a recept a bejegyzes vegen :)
Sok-sok udv.

Unknown írta...

Egy kis visszajelzes a vilag masik felebol (Taiwan):
Kinai orara (4. osztaly) minden gyereknek vinnie kellett vmilyen hagyomanyos kinai rizsetelt. Elore szoltam a tanar neninek, h en ugyan egyet sem tudok elkesziteni , had vigyen a lanyom masfelet. Emlekeztem, h lattam a multkor a rizsgolyot a receptjeid kozott, es ugy dontottem ezt keszitem. Sonka hijan bacont tettem bele. Az osztalynak ez izlett a legjobban, de meg a tanito neninek is. Nagyon koszonom a receptet!

Limara írta...

Nahát! tényleg? Nagyon jó! :))