2011. november 2., szerda

Sütőtökös ravioli zsályás barnított vajjal




















A VKF! 45. témája a sütőtök. Zizi a forduló házigazdája mivel vegetáriánus blogot ír, húsmentes tökös ételek receptjeit várja. Bár az elmúlt hetekben hoztam jó néhány tökös receptet, még akadt egy erre az alkalomra is!  Most is tészta, még ha nem is kelt, hanem gyúrt.
Ezt a sütőtökös raviolit én nagyon szeretem. ha jól emlékszem Rachel Allentől láttam először. Nem csak finom, hanem szemet gyönyörködtető étel is. A gyerekeim viszont még csak megkóstolni sem hajlandóak, ezért amikor magunknak ezt készítem, akkor ők derelyét kapnak.
A tésztagyúrást sokan igen macerásnak gondolják. Pedig szerintem nem az, jó móka, különösen, ha van a háznál tésztagép. Én mindenkit arra biztatok, hogy próbálja ki, mert a házi tészta egészen más mint a boltban kapható száraztészta.
Egy tojás általában 10 dkg lisztet vesz fel, de ez némileg módosulhat a tojás méretétől függően.  Éppen ezért érdemes először a tojásokat felütni, én lazán el is keverem egy villával, majd annyi lisztet adni hozzá, amennyit felvesz.
Tészta:

  • 3 db tojás
  • kb. 30 dkg finomliszt
A tojásokat felütöm, majd a liszttel kemény tésztát gyúrok. Addig kell gyúrni, míg a felülete szép fényes lesz. Nem kell megijedni, nem lesz szép sima a tésztánk, de a pihentetés alatt majd kisimul. A jól begyúrt tésztát vagy egy fóliával, vagy egy tállal letakarom és kb. 15-20 percig pihentetem.
Ezután vékonyra, kb. késfok vastagságúra nyújtom a tésztagéppel. Ehhez a pihentetett tésztát kissé oválisra igazítom, majd szeletekre vágom. Először a legnagyobb fokozaton engedem át őket. A már nyújtott tésztát mindig le kell takarni egy fóliával, mert nagyon könnyen szárad. Nyújtás közben csak kevés lisztet használok ha szükséges, szintén a száradás miatt. Ha mindet átengedtem a legvastagabb fokozaton, akkor két fokot állítok rajta és közepes méreten is kivasalom őket. Mindet legalább kétszer. Ezután állítom a végleges vastagságra, a raviolikhoz általában hármasra a gépet.
A kinyújtott tészták készen állnak a töltésre.
Töltelék:
  • fél sült tök
  • csipet só
  • bors, szerecsendió
  • parmezán 
A sütőtök belét kikaparom egy tálba, sózom, borsozom, majd kevés szerecsendiót is reszelek rá. Adok hozzá némi parmezánt. Van amikor a sajtot ricottára cserélem. 
 A tésztából kis köröket szaggatok ki, majd a közepére halmot rakok a töltelékből. A kör szélét lekenem vízzel, majd ráillesztek egy másik kört. Úgy nyomkodom össze, hogy a töltelék körül ne maradjon levegő.


Bő, sós, forrásban lévő vízben addig főzöm őket, míg feljönnek a víz tetejére. 
Közben elkészítem a barnított vajat.
  • 10 dkg vaj
  • zsályalevél
A vajat és a zsályaleveleket egylábasba teszem és lassú tűzön addig melegítem, míg szép arany színű nem lesz. A vaj, illetve a belőle kiváló tejdarabkák karamellizálódnak, és enyhén dió ízűvé válik. A zsálya pedig csodásan ropogós lesz.
Tálaláskor a tányérra (én ehhez felmelegítem őket) teszek néhány raviolit, csorgatok rá a vajból, teszek rá ropogós zsályalevelet és végül reszelek rá kevés parmezánt.

Régebbi sütőtökös receptek:

1 megjegyzés:

Én írta...

Kedves Limara!
Lehet valahogyan a Raviolit tartósítani fagyasztáson kívül?