2011. november 7., hétfő

Adventi kalácskoszorú






















Ez a kalácskoszorú egy facebook-os ötletelés eredményeként született. Kaptam egy képet egy, ha jól emlékszem kakaós kalácskoszorúról, kérdéssel, hogy milyen lehet a tésztája. Eszembe jutott, hogy valaha már sütöttem hasonlót, meg is találtam a képet, 2006-os dátummal, marcipános kalácskoszorú elnevezéssel elmentve.
A képnek sikere volt, nekem is megtetszett, már csak a tölteléket kellett hozzá kitalálnom. Ezer ötlet felmerült, lehetett volna kakaós, mákos, diós, vagy ezek vegyesen, de valaki adventi sütit várt belőle, így kicsit cifráztam.
Pár napja főztem birsalma lekvárt, fahéjjal, csillagánizzsal, vaníliával és tokaji aszúval. Azzal kentem meg a tésztát. Persze helyette nyugodtan lehet sárgabaracklekvárt, vagy akár fügedzsemet is használni, ízlés kérdése.
A lekvárra kevés cukorral elkevert diót szórtam, arra felaprított, mézes ágyaspálinkából kiszedett aszalt sárgabarackot szórtam, végül meghintettem még marcipánnal is. Szerintem ez már elég adventi :)
A tésztáját 60 dkg lisztből készítettem, de sok volt, a legnagyobb gáztepsin is alig fért el, nem is tudtam igazán szépen kifordítani a szeleteket, ezért a receptben már 50 dkg liszthez adom meg a többi hozzávalót:
Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1 mk. só
  • 2,7 dl tej
  • 1 nagy tojás
  • 2 ek. cukor
  • 0,5 dl olaj
  • 2 dkg élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe mértem az összes hozzávalót, és könnyű kalácstésztát dagasztottam vele. Kikapcsolt gépben duplájára kelesztettem.
Lisztezett felületre borítottam, kb. 2 mm vastag téglalapot nyújtottam belőle. 
Töltelék:
  • kis üveg lekvár (nálam birs)
  • 20 dkg őrőlt dió
  • 10 dkg cukor
  • csipet fahéj
  • 1 citrom reszelt héja
  • kb. 7 dkg aprított aszalt sárgabarack
  • kb. 7 dkg reszelt vagy apró kockára vágott marcipán
A tésztát megkentem a lekvárral, megszórtam a cukrozott dióval, amiben elkevertem a fahéjat és a citromhéjat, majd meghintettem az aprított aszalt sárgabarackkal és marcipánnal. Feltekertem mint a beiglit.

A legnagyobb sütőlemezem hátuljára terítettem egy sütőpapírt és a feltekert tésztát karikába hajlítva átemeltem rá. Egy éles késsel kb. másfél ujjnyi vastagon bevagdostam. Úgy, mintha szeletelném, csak nem vágtam át teljesen a tésztát:

Ezután a szeleteket kissé kifordítottam úgy, hogy féli takarják egymást:
Letakartam és kb. 30 perc alatt újra kelesztettem.
Ezalatt a sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A megkelt tésztát vékonyan lekentem sárgabaracklekvárral. Természetesen lehet hagyományosan egész, felvert tojással is, de a lekvár ad neki egy plusz ízt. Bár az is igaz, hogy sokkal gyorsabban barnul, mint a tojás, ezért félidőben le kell takarni egy fóliával.
35 perc alatt sül készre.

22 megjegyzés:

Bea írta...

Szépséges és biztosan nagyon finom is!:) Elteszem karácsonyra az ötletet, köszönöm!
(a család már így is imákba foglalja a nevedet:))))

gloria írta...

Csodás, mindenképp kipróbálom és megörvendeztetem vele a családom!
Köszönöm a remek ötleteid!

Maria írta...

Micsoda fantasztikusakat tudsz kitalálni! Biztosan nagyon finom is.

Éva írta...

Csodálatosan szép mint mindíg! Nagyon finom lehet a birs a fűszerekkel nagyon kellemes ízt adhat!Nagy kedvem lenne kipróbálni, csak félek a kudarctól hogy nem lesz ilyen mint a Tiéd!!

Blogkonyha írta...

Limara! Ez csodás! Hasonló mint a Mákvirágom. A tölteléke nagyon izgalmas, biztos Isteni íze van!! Nagyon guszta!!

Névtelen írta...

Tavaly mákos kivitelben sütöttem meg ezt a koszorút elsöprő sikerrel, azóta a drága urammal versenyzünk, melyikünké a finomabb karácsonyi étek: én ezzel szállok be a versenybe, uracskám a saját készítésű mákos és diós bejglijével...egyenlőre döntetlen :D

Én is csak ajánlani tudom mindenkinek ezt a koszorút, egy gyönyörű szép karácsonyi gyertyát középre elhelyezve elsőosztályú látvány a karácsonyi asztalon! :)

Hajni írta...

ezt ki kell próbálni, de nálunk muszáj mákosra, mert a párom azért van oda meg vissza...

Roza írta...

Ezt nekem is ki kell próbálnom!:)
Csodás!:)

Ildi írta...

Hű, de jól néz ki! Épp mostanában gondolkodtam azon, hogy van néhány üveg birslekvárom, mit tudnék belőle sütni, amit a családom is szívesen elpusztít. Na ezt!!!
Köszi :)

t3v, az okostojas írta...

hihi:
http://okostojas.blog.hu/2007/04/18/marcipankoszoru

Jutka írta...

De jól néz ki!
Birsalma nagy kedvencem lett nekem is:)

Ildi írta...

Szia, Limara!
Már kész is, sőt meg is kóstoltuk és nagyon finom, igaz kihagytam belőle a barackot és a marcipán darabokat, de így is isteni. :)
Még egyszer nagyon köszönöm az ötletet. :)

ilolina írta...

Szia Marcsi!
Ilyen kalácsot szoktam sütni minden karácsonyra :) csak én mákos töltelékkel. Bizonyára így is nagyon finom ,kipróbálom majd.puszi Neked!Ica

Medora írta...

Így igazán jó készülődni az ünnepre. Jobbnál jobb tippek, ráadásul időben!

Reni írta...

Ez a következő ...addig nem nyugszom amíg ezt is meg nem sütöm:)

nyanyus írta...

Limara ez csodálatos!!Ennél már csak az íze lehet jobb!Meg fogom csinálni,már mindent beszereztem hozzá.Hamarosan családi összejövetel lesz és akkor debütálok vele.Ezer köszönet érte.

Névtelen írta...

Limara, most sem okoztal a recepttel csalodast! Hat ez valami isteni!
Pedig baracklekvarral keszült, es meg aszalt gyümölcs sincs benne. Tuti hogy lesz karacsonykor is mikor jönnek a rokonok ;)

Dorothyea írta...

Kedves Limara!

Már évek óta gondolkoztam, hogy vegyek e kenyérsütő gépet, de a környezetemben akiknek van annyira nem voltak meggyőzőek, hogy érdemes venni, de a te blogodban kószálva megirigyeltem ezt a sok guszta péksütit, kenyeret.... így úgy döntöttem az idén karácsonyra ezt kérem a Jézuskától:) Ebben szeretnék segítséget kérni te milyen gépet használsz 1-2 lapátosat milyen márkájút? ill. van e olyan márka amit kifejezetten ajánlasz?-vagy bármi ami tapasztalatod van erről szívesen venném! Válaszod előre köszönöm! További jó sütögetést! Üdv: Dóri

viragkotorita.hu írta...

Nagyon ínycsiklandozó, én is mákkal ismerem és jobban kihajtva. Szoktam karácsonykor készíteni ünnepi kenyeret ami szintén kihajtogatós. Töltött káposztához szoktuk enni. http://www.viragkotorita.hu/unnepi-kenyer/

Névtelen írta...

Érdeklődni szeretnék, hogy előtte nap el lehet készíteni és másnap megsütni, mint az express croissant-nál? fontos lenne! ha valaki megcsinálta így is kérem segítsen. Holnap Mikulás-party van nálunk, előttem az egész délután :-) Köszi előre is.

Limara írta...

Szia! Elvileg igen. Este készítsd el és reggel sütheted, szerintem jónak kell lennie!

barack007 írta...

Kedves Limara!
Kisült és isteni lett! A vendégek mindet megették :)