2010. február 6., szombat

Oliebollen (holland fánk)

M.Judittól kaptam ezt a remek receptet. Holland fánk. Különleges, aszalt gyümölcsökkel, almával teli tészta. Nem ismertem ezt a fánkot, Hollandiában pedig nagyon népszerű. Nálunk is nagy sikert aratott.
Hozzávalók:
  • 1 savanykás alma hámozva, apró kockákra vágva
  • 1 citrom reszelt héja (én narancsét tettem bele)
  • 15 dkg mazsola langyos vízbe áztatva
  • 0,5 l tej
  • 7 g szárított élesztő (2 dkg frisset használtam)
  • 1 tk. cukor
  • 50 dkg liszt
  • 5 dkg kandírozott citrom vagy narancs héj
  • 1 tk. só
  • 1 tk. fahéj
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor a szóráshoz
1 dl langyos tejben elkeverem a cukrot és az élesztőt. Egy tálba teszem a lisztet, sót, fahéjat, közepébe mélyedést készítek és oda öntöm a felfuttatott élesztőt. A többi tejet is hozzáadom, majd kézi mixerrel alaposan kidolgoztatom. Belkeverem a lecsepegtetett mazsolát, almát, kandírozott narancsot, reszelt narancshéjat. letakarom és egy órán át pihenni hagyom.
Egy nagyobb fazékba olajat öntök, legalább 2-3 ujjnyi vastagon, kb. 180 fokra felmelegítem. Két kanál segítségével a lágy masszából gombócokat teszek az olajba, majd szép arany színűre sütöm. Papírra szedem, hogy a felesleges olajat leitassam róla, majd fahéjas porcukorral megszórva tálalom.
Különleges, nagyon finom. Legközelebb teszek hozzá 2-3 ek. rumot.

44 megjegyzés:

Macus írta...

Tetszik, ki is próbálom.

christaylor írta...

rumos-almás-fahéjas-porcukros-narancshéjas-mazsolás fánk?
beleborzongtam, annyira jól hangzik! :)
tömény élvezet!

Viki írta...

Kérem szépen már megint el kell csábúlni?? Ennyi mennyei :)) Azért gondoltad legközelebb bele a rumot, hogy esetleg kevésbbé szivja meg magát olajjal?

Névtelen írta...

0,5 dl tej nem kevés fél kg liszthez? A leírásban 1 db tejet írsz, ehhez jön még hozzá a felsorolásban lévő 0,5 dl? (szerintem ez inkább összesen fél liter tej akart lenni) Tojásallergiás a fiam, neki szeretném megsütni. Köszi a segítséget!

Névtelen írta...

Szia Marcsi!

Ezt a Holland fankocskat en is beirtam mar a recepttarunkba.En atforditottam a nevet "olajbogyo vagy golyora"talan ezert is nem tunt fel nektek. Fotot meg akkor nem tudtam mellekelni mert megettuk a flitszeles elott.hihi Mondhatnam "wegflietseltuk"
Fini az mar biztos! A munkatarsaim decemberbe csak az enyemeket ettek meg amit vittem/1 pupozott vajlingba/ amit az uzletunk arult az meg az asztalon maradt. A fonok is csak azt ette. hihi
http://emargit.gportal.hu/gindex.php?pg=5495154&nid=2751965
Gratulalok!Nagyon inycsiklandoan viritanak.
Szia : ILDIKO

judit magos írta...

Receptet en irtam Limaranak. Hat evig Hollandiaban eltunk, ott vettem a szakacskonyvet amibol csinaltam. Neve: KOOK OOK es a 454 oldalon talalhato.

Névtelen írta...

Szia Judit!

Ne haragudj, en nem akartam senkit sem megserteni, inkabb jot mosolyogtam hogy a Te izlesed is hasonlit az enyemre es ezt a recit kedveled. Az olibolnak sok valtozata van. En is ezt kedvelem amit Marcsinak kuldtel.Orulok hogy van egy "honfitars"aki az itteni receptekbol feltett. En 1986 ota elek itt, Utrechtbe.Ti hol ill. melyik varosban laktatok?
Ha van kedved irjal, Marcsi megadja a mailcimemet. Szia! ILDIKO

judit magos írta...

Nem sertettel meg !! Almereben laktunk, nem messze Amszterdamtol. Elkerem a cimedet es majd jelentkezem. Szia! Judit

Limara írta...

Elnézést kérek, javítottam a tej mennyiségét, sajnos elírtam :((

Puszedli írta...

Érdekes recept, remélem lesz időm kipróbálni!

erős ildikó írta...

Még a farsang alatt ki szeretném próbálni, köszönöm!

zsb creations írta...

Kimaradt a posztból, hogy a hollandok ezt klasszikusan Szilveszterkor fogyasztják, mint mi a virslit (mondjuk már aki :)), mert a rendkívül nehéz, olajos tészta kiváló alap a nagymértékű italozáshoz :)

Egyébként kevés holland vállalkozik arra, hogy házilag elkészítse, egyrészt mert rengeteg helyen lehet frissen sült, finom oliebolt kapni (karácsony és szilveszter között nem csak a pékek, cukrászok és a szupermarketek árulják, hanem utcai standok is), másrészt mert iszonyatos szag marad utána lakásban...

Még soha nem csináltam, a helyik pék eszméletlen jókat készít, mi ott vesszük.

Limara írta...

Kedves Zsb!
A hollandok inkább készételeken élnek, a nagy többségük egyáltalán nem süt-főz otthon, ezt már több ismerősömtől is hallottam, aki ott él. Egyszerűen nem érdekli őket. Nálunk is lehet kapni sok mindent, mégis elkészítjük otthon. Az otthoniban tudom mi van, nincs tele tartósítószerrel, stb..Ez a fánk után sem marad iszonyatosabb szag, mint a mi hagyományos fánkunk után. Én nem beszélek le senkit, hogy kipróbálja! :)))

zsb creations írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
zsb creations írta...

Kedves Limara!

Ez azért nem igaz, alig ismerek olyan holland nőt, aki ne főzne, pedig már elég régóta élek itt :) De ez természetesen az életritmustól és életstílustól is függ - mint bárhol máshol a világban -, a főállású családanyák főznek minden nap, a fiatal menedzser fiúk pedig nem :)

Hollandiában meglehetősen magas azoknak a nőknek a száma, akik, míg kicsik a gyerekek, otthon maradnak és a hollandokat is kifejezetten érdekli a gasztronómia*, a híres angolokon kívül (Ramsay, Oliver, Nigella) folyamatosan, 5-6 holland gyártású gasztroprogram megy a televíziókban.

*Manapság Hollandiában már minden alapanyagot be lehet szerezni a világ minden tájáról, nem csak a helyben termő burgonyát, rozst és káposztaféléket, így a puritán, kálvinista "azért eszünk, hogy éljünk" mottó lassan, de biztosan megkopik. Vidéken lassabban, mint a nagyvárosban, de hát ez már csak így megy mindenhol :)

Szerintem nem érdemes (rosszindulatú) általánosításokba belemenni, mindenhol emberek élnek, csak a hagyományaik és a habitusuk más. Nem rosszabb, más.

Visszatérve a fánkra, én azt sem sütök :) Tulajdonképpen semmi sem, amit bő olajban kell kisütni. Nem csak a szag miatt... ;) De pl. az oliebolt egy évben egyszer tényleg meg lehet kóstolni - és érdemes is :)

Még egy, kicsit magamra vettem ezt a tartósítószeres megjegyzést:)
a helyi péknél csak a (bio) kenyeret veszem és egy évben egyszer némi oliebolt.
Egyébként minden nap főzök, a nátrium-glutamátot és a tartósítószereket kerülöm, mint a pestist, még felvágottat is alig eszünk a nátrium-nitrit miatt, süteményt csak házit, és ha lehet, mindenből biót vásárolok :)

A Te blogodat is éppen ezért olvasom már régóta, sok kedves receptem származik Tőled :)

Hú, ez jó hosszú lett! Pedig csak annyit szerettem volna mondani, hogy nem tudom, mivel sértettelek meg, de elnézést kérek érte és hogy ne bántsuk igazságtalanul a hollandokat :)

zsb creations írta...

Elzénést, hogy töröltem egy hozzászólást, de valamit elrontottam :)

Limara írta...

Azt gondolom, hogy akkor félreérthető voltam, mert eszembe sem jutott sem téged, sem a hollandokat megsérteni. Az én ismerőseim, nem egy, mesélték, hogy a környezetükben élők bizony nem főznek, a munkatársaik csodabogárnak nézik őket, mert ők nem készételeken élnek. De nyílván nem lehet ezt általánosítani.
Azt meg nem is értem, miért vetted magadra a tartósítószerről szóló részt! Te bio kenyeret veszel, ami nagyon jó szerintem, de itthon legtöbb helyen nem is kapható, ha mégis horror áron, amit az átlag polgár nem tud meggfizetni, arról már nem is beszélve, hogy legtöbben nem is hiszik, hogy bio. Ezért inkább otthon készítik.
A fánk meg olyan finom, hogy szerintem többször is meg lehet enni egy évben! :))
Ne haragudj, eszembe sem jutott megbántani! :)

szepyke írta...

Jaj. Még jó, hogy tegnap sütöttem fánkot, így nem nyalogatom a monitort..:)

Trixi írta...

Na, igen, ezt is ki kell próbálnom minél előbb. Nagyon jól sikerült, mint mindig. :D
Régóta nézegetem a blogodat, és csak ámulok-bámulok, hihetetlen milyen kreatív vagy, látszik, mennyire szívből készíted finomságaidat.
Minap épp nagymamám születésnapjára készítettem el azt a tortát, amit Te anyósodnak alkottál. Nagy sikere lett, ki is tettem a - még -gyerekcipőben járó blogomra. :D Ha lesz kedved és időd, kukkants be, bár messze nem olyan szép, mint a Tied. :D
Köszönöm a csodás receptet.

judit magos írta...

Fozes nem azon mulik, hogy valaki "foallasu csaladanya" vagy menedzser. Az eletben mindent ossze lehet egyesztetni. De nekem is az volt a tapasztalatom, hogy nagyon kevesen foznek Hollandiaban. Delben a ket tanitas kozott csak szendvicsre van ido, a korai vacsorara meg foleg felkesz es kesz eteleket keszitenek. Naponta tobbszor talakoztam szulokkel es sokat beszelgettem veluk.Tapasztalatbol tudom, hogy nem nagyon erdekli oket a fozes./Lehet, hogy valtozott a helyzett mi a 90-es evekben eltunk ott. Eltoltott 6 ev utan nagyon sok szep emlekkel jottenk el // Nekik is van jo szakacsuk, Cas Spijkers /abban az idoben sokat mutattak a TV-ben/vagy Jonnie Boer. Zoldseg teren nagy a valtozas, ma mar nem izetlen a paradicsomuk es a paprikajuk hanem felveszik a versenyt az europai orszagokkal. Szerintem senki sem akarta kritizalni vagy megbantani a hollandokat.

zsb creations írta...

Kedves Limara!

Azért vettem magamra, mert valahogy úgy éreztem, a "Az otthoniban tudom mi van, nincs tele tartósítószerrel, stb.." mondatod arra volt válasz, hogy a péknél veszem az oliebolt :)

Judit, a családanya és a menedzser csupán két példa volt, természetesen tisztában vagyok vele, hogy semmi nem csak fekete és fehér :) Ami a kritika és megbántást illeti, túlérzékeny vagyok, ezt elismerem, de egy gasztroblogon a kijelentés miszerint "a hollandok inkább készételeken élnek, a nagy többségük egyáltalán nem süt-főz otthon (...). Egyszerűen nem érdekli őket" kicsi sértőnek tűnik annak fényében, hogy mi itt mind azért vagyunk itt, mert otthon sütünk-főzünk, egészségesen, magunknak és a családunknak, mert törődünk velük.

judit magos írta...

Ha sertonek tunt a "nem erdekli oket" elnezeset kerek, talan maskeppen kellett volna fogalmaznom.

zsb creations írta...

Á, semmi gond, már el is felejtettem :)

Süssünk inkább valami! Most éppen egy zabpelyhes-banános-étcsokoládés sütivel kísérletezgetek, próbálom minél kevesebb vajjal/olajjal megsütni.

Julika írta...

Hmmm, szinte a számban érzem ennek a renmek fánknak az ízét. Kár, hogy tegnap már akkor láttam meg amikor be volt dagasztva a szalagos farsangi fánkod.

judit magos írta...

zsb
Meg csak annyit azt hiszem abban egyeterthetunk ,hogy mas orszag megismeresehez az etelkultura is hozzatartozik. Receptet erdekesseg keppen kuldtem, mert otthon biztos kevesen ismerik. /Azert irok otthont mert most Barcelonaba elunk/

Jo probalkozast!

Tűzpadka írta...

Az én egyik szomszédom egy kedves Holland -Magyar házaspár. Szeretik a a magyaros ételeket!A fánkod meg csodás!:)

Ancsika írta...

Marcsi! sírba viszel!!! Már megint valami, amit muszáj kipróbálni!!! :)

Macus írta...

Vár rád nálam valami!

nelly írta...

Hű! Micsoda vita kerekedett itt.... pedig a fánk csodaszép, én is ki fogom próbálni. Abban teljesen egyetértek Limarával, hogy nagyon sok helyen az árult péksütik tele vannak tartósító szerekkel. Nekem egy ismerősöm pékségnél dolgozik, és hozott nekem mindenféle alap anyagot, amivel ők dolgoznak. Mindenre rákérdeztem, hogy ez mi, az mi. A válasz: ezzel fújjuk fel egy kicsit a tésztát,ezzel tesszük még levegősebbé.... persze sok pékségben ki sem írják, hogy mi mindent tettek bele. Hülyék is lennének, mert sokan elszörnyednének. Hozzáteszem gyorsan, hogy biztos vannak azért kivételek, csak én még nem találkoztam ilyennel. A hipermarketekben kötelező kiírni. Ha időm engedi, elolvasom..... aztán én is elszörnyedek, és hálát adok Neked Limara, hogy megtanultam Tőled tartósítószer mentesen sütni. Egyébként én sem sütök, főzök hétköznap. Nincs rá időm. Mire 5 után hazaérek, már örülök, hogy egy kicsit leülhetek, és pihenhetek. Hétvégén aztán kiélhetem magam. Persze ha van kinek, mert ha ketten vagyunk a férjemmel, nagyon vissza kell magam fogni. Egyébként pedig nem értem, hogy miért kell itt ezen a békés blogon egyáltalán bármit is úgy felfogni, hogy valakit meg akarnának bántani. Limarát nem ilyennek ismerem.

Tűzpadka írta...

Limara olyan magas színvonalon áll, hogy én bármilyen kritikát elfogadnék tőle. Mindenkinek lehet véleménye. Ez nem azt jelenti, hogy "megbántunk valakit". Ha nekem az a véleményem hogy a "bantuk" túl sósan kajálnak, akkor ez az én magánvéleményem. Ezért nem szabad megsértődni. és persze nem is biztos hogy sósan esznek, de nekem lehet ilyen véleményem. Az építő kritika, vagy megjegyzés előre viheti a dolgokat, az állandó bólogatás nem.

zsb creations írta...

Azt hiszem, most kamatostul megkaptam a magamét a félreértésért :))

Bianka írta...

Fánk, fánkkal jöhetnek még....:)

Tűzpadka írta...

Szia zsb creations! Általánosságban írtam. Megnéztem a blogodat. Én is szeretem a szép tárgyakat, gondolkoztam is rajta, hogy bejelentkezem hozzád. Sajnos a blog nem magyar nyelvű, így nem tudom olvasni. Van valami lehetőség a blogodon hogy magyarul is olvashassam?

zsb creations írta...

Tűzpadka, nagyon szépen köszönöm! :)

Sajnos egyelőre nem lehet a blogom magyarul olvasni, (már tervben van), csak az a helyzet, hogy az olvasóim és vásárlóim 99,5%-a nem magyar - ami azért remélem majd idővel változik :) Meg majd ha több időm lesz vele foglalkozni, mert egyelőre a gyerekek nem nagyon hagynak kibontakozni :)

Még egy mondat a "bantukról", ha egy holland gasztroblogon azt olvasnám, hogy valaki azt hallotta, a magyarok egyoldalúan és zsírosan táplálkoznak és egyáltalán nem érdekli őket a reformkonyha, akkor is megbántódnék... A hollandok miatt azért vagyok túlérzékeny, mert én ugyan magyar vagyok, de van egy fészekalja félholland-félmagyar gyerkőcöm :)

K írta...

Szia Limara!
Már jó ideje követem a blogodat, de az oliebollal most megleptél :) Mi is nagyon szeretjük, Szilveszterkor mindig sütök is egy adagot. Ahogy a többiek írták, a hollandok jobbára csak akkor eszik ezt a finomságot. Nekem a boltokban és árusoknál kapható túlságosan olajos, ezért szinte sosem veszek.
Zsb creations, csatlakozom hozzád, szerintem sem igaz, hogy a hollandok nagy többsége nem szeret fõzni. Sõt! Inkább azt tapasztalom, hogy nagyon is divatba jött az 'igényes' fõzés. Az igaz, hogy egy holland élelmiszerboltban rengeteg féle kész és félkész étel van, de szerintem ezeket jobbára olyan emberek veszik, akik késõ estig dolgoznak. Meg hát a hollandok jóval spórolósabbak annál, minthogy minden nap készételt vegyenek :) Szóval annyira nem veszes a helyzet Hollandiában :)
Egyébként lehet, hogy mégis kénytelen leszek én is oliebolt sütni, ugyanis a kislányom meglátta a képet...
Mégegy dolog, remélem nem haragszol Limara, de helyesen oliebollen és nem olibollen. Egyébként pedig gratulálok a blogodhoz, nagyon szuper!

Nóra írta...

Hmm... megmondom őszintén, nem rajongok a fánkokért... de ez forradalmi újdonság ezen a téren, lehet, hogy én is nekilátok. :-)

judit magos írta...

Elnezest en irtam rosszul a receptben az oliebollen-t. Nem Limara hibaja.

K írta...

Akkor te ne haragudj, hogy kijavítottam :)

judit magos írta...

En koszonom Neked !!

Tűzpadka írta...

Szia zsb creations!
Kissé melléfogtál. Az egyik kedvenc ételem a csülök pékné módra. Lehetőleg jó zsírosan.A reform konyhát pedig nem szeretem. Vagyis igaz amit írtál, és mégsem sértődöm meg.Hogy a többiek mennyire egészségesen táplálkoznak, nem tudom. Ja, és szeretem még a régi idők ételeit. Én készítenék egy magyar nyelvű verziót is a blogodról a helyedben. Persze majd te eldöntöd mennyire fontos ez neked. Sok sikert ehhez a munkához!
Tánczos Sándor

zsb creations írta...

Kedves Tűzpadka, miért fogtam mellé? Én is nagyon szeretem a csülköt pékné módra, de akár bablevesbe is :)
Ugyanakkor a lehető legegészségesebb konyhát viszem, már amennyire lehetséges anélkül, hogy vegán vagy makrobiotikus lenne az ember.
Itt csak arról van szó, amit már Cyrano is megmondott "magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el" :)

Tűzpadka írta...

Egészségesen enni meg csülköt is enni egyszerre nem lehet. A Cyrano meg gúnyolja csak magát ha akarja. Azonban nem óhajtok tovább vitázni felesleges dolgokról.
inkább azt írd meg légyszíves Bartolomeo Scappi Opera című receptgyűjteményéről tudsz e valahol a neten magyar nyelvű fordítást.
Nos, annak tudnék örülni...

trinity írta...

Ez a fánk felkerült a listámra mindenképp!!

Névtelen írta...

Nekem volt részem megkóstolni ez egy tradicionális Holland fánk amit Ó esztendő napján sütnek és Új esztendőn fogyasszák nagyon finom fahéjjas cukorral. Érdemes kipróbálni Mennyei ;)