2010. február 8., hétfő

Milyen gépet vásároljak?



Azt gondolom ideje van egy ilyen bejegyzésnek, hiszen nem telik el nap, hogy ne kapjak egy-két, néha három mailt, ami erről érdeklődik. Talán azért nem született eddig meg, mert biztos vagyok benne, hogy nem mindenki osztja majd a véleményemet, de most úgy gondolom, hogy az építő jellegű hozzászólások is segíthetnek majd a bizonytalanoknak.
 Általában konkrét márkát várnak tőlem válaszként, de ezt igyekszem elkerülni. Egyrészt, mert nem ismerhetem az összes gépet, alig van három-négy típus, amivel dolgoztam. Másrészt ami nekem bevált, tetszik, nem biztos, hogy másnak is tetszeni fog. A második gépemmel így jártam, jó szívvel ajánlották, olyantól kértem tanácsot, akinek a véleményére sokat adtam. Meg is vettük az általa javasolt gépet, de soha nem sikerült megszeretnem, ráadásul már három hetes korában eresztette az olajat, pár hónap után letört a kis pöcök, ami rögzíti a gépet, majd újabb pár hét után úgy rágyógyultak a lapátok a tüskére, hogy semmivel, de még harapófogóval sem sikerült leszedni. Azóta is a kamra mélyén pihen.
Három szempont van,ami alapján elindulhatunk a típus keresésben:
  1. Mekkora kenyérre van szükségünk...
  2. Álló vagy fekvő kenyér legyen, azaz egy vagy két lapátos gépet akarunk..
  3. Mennyit szánunk rá..
Az 1. kérdésre egyszerű a válasz, a család nagyságától függ természetesen. Vannak a normál méretű gépek, amik általában 500 és 6-700 g lisztből sütnek kenyeret. Ezek egy átlagos család számára tökéletesek. Vannak gépek, amik egészen kicsi kenyeret sütnek, ha jól emlékszem 300-350 g liszttel dolgoznak. Ez egy-két fő számára megfelelő. A nagycsaládok számára viszont az XXL méretű gépek valamelyike lesz az ideális. Ezek akár másfél kilós kenyeret is tudnak sütni. 
2. Álló vagy fekvő kenyér. A két lapátos gép egyetlen előnye szerintem, hogy fekvő kenyeret süt, a szeletek normál méretűek, nem olyan magasak, mint az álló üstnél. Szerény véleményem szerint az összes előnyük ki is merül ennyiben. Két lapát, dupla hiba lehetőség. Elég, ha az egyik lapátnál ereszteni kezdi az olajat, máris cserére szorul. Az egy lapátos gépek rögzítése nem okoz gondot, egyszerűen el kell fordítani az üstöt és a helyére kerül. A két lapátos gépek rögzítése más. Az üst két végénél egy-egy kis pöcök (nem találok rá jobb szót) rögzíti a gépet, ami eleinte olyan szoros, hogy csak határozott, erőteljes nyomással ugrik az üst a helyére. Kaptam már telefon hívást emiatt, féletek lenyomni az üstöt. Később ezek a kis pöckök lazulnak, az üst könnyedén a helyére tehető, majd még később már dagasztás közben mozog az üst, nem rögzítenek rendesen, hamarosan aztán el is törik valamelyik. 200 forintos kis alkatrész ugyan, amit én is ki tudtam cserélni, de hetekbe telt, mire megrendeltem és megérkezett. Ráadásul, amikor már nem rögzít rendesen, a tengely is veszélyben van.
3. Talán a legfontosabb kérdés, hogy mennyit szánunk rá. Sokan azt mondják, és nem is olyan régen, még én is ezt a véleményt osztottam, hogy nem kell drága gépet venni, az olcsó gépek is tudnak jó kenyeret sütni. Ez kétségtelenül így is van, nekem az első, tízezer forintos gépem nagyon finom kenyeret süt, ropogós héjjal, laza bélzettel és gyönyörűen dagaszt. A második, huszonezres gépemben sült kenyér héját is meg lehetett enni, de soha nem volt olyan ropogós.
Áruk szerint három csoportra szoktam osztani a gépeket. Vannak az olcsó, tízezer forint körüli gépek, amik mint már említettem süthetnek nagyon jó kenyeret, sőt. De! Ehhez trükközni kell velük. Azaz lapátokat kivenni, tésztát középre igazítani, kémlelő ablakokat letakarni, stb.. Pont azt a funkciót nem töltik be, amire vesszük őket, hozzávalókat bekészít, kész kenyeret kivesz. A másik nagy hátrányuk, hogy rendkívül gyorsan tönkremegy az üstjük. Általában fél-egy évnél többet nem bírnak, a tésztán megjelenő olaj foltok jelzik, hogy gond van. Az első üstöt általában még ki lehet cserélni garanciában, a másodikat már venni kell hozzá, ami 3-5 ezer forintos költséget jelent. Ha a tüske kicsit is más méretű, akkor lapát is kell hozzá új, megint 2-3 ezer forint, szinte egy új gép ára. Maga a gép bírja a strapát egyébként. Az enyém már elmúlt 5 éves, és a negyedik vagy ötödik üst van benne. Az ilyen olcsó gépek egyébként egymás klónjai, szinte mind ugyanazokkal a programokkal, időkkel dolgozik. Azt tapasztalom, ezek a gépek végzik leggyakrabban a szekrény mélyén.
Vannak a huszonezer forintos gépek, amik már lényegesen jobb minőségűek, az üstök vastagabb bevonattal vannak ellátva, tartósabbak. Ezek között a gépek között érdemes igazán körültekintően szétnézni, mert ugyanazért az árért nagyon nagy minőségi eltéréssel lehet gépet kapni. Van amelyik alig jobb mint az olcsó, csak két lapátos kivitel és vannak egészen jó gépek közöttük. Sokat jelez, ha a garancia időt megnézzük, amelyik felvállal 2-3 évet, azok megbízhatóbbak többnyire. Ezek között már van olyan, ami rendelkezik saját program összeállítási lehetőséggel, vagy akár bagett sütésre is képes. Viszont ezekkel is trükközni kell még egy kicsit a jó kenyérhez. Azaz lapátokat kivenni dagasztás végén, ablakokat letakarni, stb.. de lényegesen megbízhatóbb gépek.
És vannak vagy van a drága gép, aminek egyetlen hátránya az ára. Viszont ez azt tudja, amit elvárhatunk egy ilyen géptől, hozzávalókat bekészítjük, pár óra múlva kivesszük a tökéletes kenyeret. Csendben, szinte hang nélkül dolgozik. Tartósak, hosszú évekig dolgoznak hibásodás nélkül. Igazából azt gondolom, mindenki ezt szeretné, ha...
Fontos ezeken kívül figyelembe venni, hogy milyen programokra van szükség. Nagyon jó, ha van a gépen csak dagasztás-kelesztés program, sütőben sült tésztákhoz. Ha nincs, a gyors program dagasztását is lehet használni, de résen kell lenni, jártam már úgy, hogy a tészta illatára kaptam fel a fejem, elkezdte sütni a gép.
Milyen lisztekkel bír el a gép? Mennyi teljes kiörlésű lisztet bír el dagasztáskor? Van már olyan gép, ami 100 %-os rozskenyeret is meg tud sütni.
Fontos, a hangja. Némelyik gép úgy zakatol, mint egy traktor, hangosan csipog minden új műveletnél. Ez csak akkor előny, ha monjduk épp porszívózok, azt is túlkiabálja, ha a családom még alszik, akkor viszont cipelem le a kamrába.
Ennyi jutott most eszembe, hangsúlyozni szeretném, ez csak az én véleményem. Természetes kíváncsi vagyok a Ti tapasztalataitokra is, hiszen több szem többet lát, jobban segíthetünk azoknak, akik gép vásárlása előtt állnak. 

43 megjegyzés:

Kála írta...

Óóó, ez az írás most nagyon aktuális nekem! Itt dilemmázok már egy jó ideje, hogy most akkor milyen legyen - de a hétvégi dagasztókar füstöléses akció után már tényleg kénytelen leszek elszánni magam :-)

zsb creations írta...

Nekem is éppen jókor jött :)
Sógornőm már hosszú évek óta maga süti a kenyeret (pedig holland, hehe), mindig unszol, mert hogy a szomszéd malomban ezerféle lisztet is lehet venni nagyon olcsón, és tényleg utolérhetetlenül jó a saját, friss kenyér, de én meg valahogy tartok tőle, mert ahogy Te is írtad, vannak gépek, amikkel sajnos nagyon be lehet fürödni.
Limara, márkaneveket nem akarsz írni véletlenül?

Macus írta...

Marcsi!
Tudod, hogy nekem még csak bő egy hónapja van kenyérsütőm. Nekünk nagy kellett, így XXL-t vettünk. Én ideírom: Moulinex. 25 000 volt. Kétlapátos. Nagyon finom lenyeret süt, a te recepted alapján. Fehéret is, tk. liszteset is. Van külön dagasztó-kelesztő programja, de még tésztát is gyúr, ám én ezt a programot nem használtam még. Három méretben lehet a saját receptjeivel sütni: 750, 1000 és 1500 grammosat.
Nekem egy gondom azért van vele: nehezen jön ki a kenyér belőle. De szép, ropogós a héja oldalt és alul.
Nem csipog állandóan, csak amikor be lehet az adott programnál az adalékanyagokat tenni (magok stb.). Meg be- és kikapcsolásnál. Sok receptet tartalmazó füzetet adtak hozzá. Kipróbáltam párat. A gyorskenyér kivételével, ami keletlen, sűrű, tömör lett, beváltak. Van benne pizza recept, ciabatta, sokféle kenyér és kalács receptje.
Én a méretet a család nagysága miatt választottam. Nem vagyok márkafüggő, de utóbb két olyan gépet is vettem már a konyhába, amik nem márkásak, olcsók voltak, de meg is bántam. Hangosak, zörögnek, borzasztó velük dolgozni. Hamarosan cserélni is kell őket. Ezért vettem olyan kenyérsütőt, aminek a márkaneve ismert. Volt már ilyen nevű konyhai gépem, nagyon sokáig jó volt, pedig állandó használatban volt az is,akár a kenyérsütő. Van olyan nap, hogy 3-szor is használom. Kenyeret sütök benne (vagy csak ott dagasztom, kelesztem), aztán valami kelt tésztához készítem benne a tésztát és kelesztem, esetleg épp elfogy az öregtészta, akkor azt is ott dagasztatom be.
De olyan nap még nem volt, mióta megvan, hogy ne használtam volna. És sokkal jobb kelteket sütök azóta, hogy ő dagaszt, keleszt.
A fiúk azóta csak olyan uzsit visznek a suliba, amit én sütök késő este: brióst, kalácsot, croissant-t, molnárkát, hajtoványt, riegelt.

Limara írta...

Könyveslány! Majd mesélj! :))
Zsb!Nem,márkanevet nem írok, de Macus már mondott is egyet! :))
Macus! Köszönöm, nagyon jó, hogy leírtad, remélem mások is írnak a saját tapasztalataikról! :))

Nóri írta...

Köszönjük a tanácsokat..:-)
Egy kérdés,ennek a Moulinexnek kisebb változata nincs? 25 ezer talán előnyös ár,mert amiket láttam a neten 30 alatt nem igazán kapható főleg vidéken.Hol érdemes keresni, konyhfelszerelés boltban vagy hiperekben?
Köszi, Nóri

p.s. a márkanév tényleg nem segít sokat,pl,nekem a Phillis lila-fehér komplett botmixer (habverő,késes robotgép) néhány hónap alatt megadta magát,pedig nem is használtuk sokat.Tud valaki megbízható ilyen terméket?:-)

Nóra írta...

Én most vettem decemberben a második gépemet. Az első egy névtelen 10e ft alatti áru gép, egy karral. Az üstje hibátlan, csak a sütésnél lett valami hiba 5-6 év után, nincs már színe a kenyereknek.
Az új gépem is "névtelen", mert azt láttam, hogy vannak a 10e Ft körüli gépek, amik mehetnek kb 40ezerig, de ezek a gépek tök egyformák. Ha alaposan belenézünk, mintha ugyanabban a gyárban készültek volna. És akkor van egy hőn áhított kategória, mint a Panasonic, ami meg egy nagyobb beruházás, de biztos megéri.
Nekem nem volt hiányérzetem eddig az olcsó gépekkel sem.

zsb creations írta...

A Panasonic SD-255-t nézegettem én is, de ahhoz képest, hogy mennyibe kerül olyan sokat nem tud.
Bizonyára amit viszont igen, azt nagyon tudja, mert csupa szépet és jót olvastam róla.

Nóri, nekem egy Braun botmixerem van, késes aprítóval, habverővel, már 10 éves és kutya baja. Nagyon kedveljük egymást :)

Macus írta...

Nóri!
A M
Én vidéken, Limarával egy városban élek. A Tescoban vettük, itt is olcsóbb volt 2000-rel még 1 héttel azelőtt, hogy mi megvettük. De itt nincs olyan sok üzlet. A neten összehasonlítóban néztük az árakat, ez jó ár voltarra a gépre akkor. A hivatalos oldalukon 30 ezer volt...A Moulinexnek van kisebb változata, úgy tudom, de a hivatalos oldalukon minden termékük fent van.
www.moulinex.com

nelly írta...

Nekem 2 lapátos van, Clatronic. Imádom. Igaz, én nem minden nap sütök vele kenyeret, csak a hét végeken használom. Így meg vagyunk már együtt 5 éve. Az igazsághoz hozzá tartozik, hogy én már nem sütök benne kenyeret, csak dagasztásra használom. Viszont mindent ezzel dagasztok. Egyszer volt 2 éve az üst alatti pöcök cserélve, mert engedett az olaj, de azóta semmi bajom vele. Mellette nekem van még egy Hausmeister 1 lapátosom is. Ezt csak tarcsiba vettem, de valszeg megkapja majd valamelyik ismerősöm, mert tök olcsón vettem a vaterán. Ezt is használtam azért próbaként, és nagyon szépen dagasztott. Talán jobban is, mint a két lapátosom, de maradtam az elsőnél. Már megszoktam..Szóval nekem biztos nem lesz szükségem drága gépre, mert nem használnám ki. Viszont ha minden nap sütnék, mint Limara, és persze tudnék is pénzt szánni rá, akkor biztos, hogy Panasonicot vennék.

Nóra írta...

Nóri, nekem is Braun botmixerem van késes aprítóval, és hibátlan... kb 12 éves.

Trixi írta...

Dettó, nálunk otthon anyu noname, huszonakárhány éves habverője a legmegbecsültebb konyhai eszközöm. :)))
Persze nagy vágyam egy ilyen csodamasina, fűzöm is az ősöket, milyen előnyös lenne, fincsi házi kenyér, nyami...:D
Köszi a hasznos tippeket, elraktározom addig, míg eljutok az áhított gépig. :)

Ariaden írta...

Nekem olyan van, mint ami a képen szerepel, két lapátos, az enyém ETA márkájú. Én nagyon szeretem, vagy 4 éve nyúzom, főleg dagasztásra, azt nagyon tud, illetve a párom süti is benne a kenyeret, az is ehető benne. Négy éve volt 15ezer. Ha beruházok majd, ha megadja magát, szerintem Panasonic lesz a nyerő.

Névtelen írta...

Hát nem tudom, hogy a garancia idő tényleg mond e valamit? Mert én már láttam ugyan azt a gépet két forgalmazónál más garanciaidővel.
Egy kérdés? Az egylapátos gépek alapvetően nem kisebb űrtartalommal rendelkeznek? Az én 2 lapátosom, kis segítséggel a dagasztás elején, 1 kg liszttel is elbír. Lassan nekem is gépet kell cserélnem, de ezt a mennyiséget nem szeretném lejjebb adni. ;o)
Emes

L.Krisztina írta...

Volt egy Moulinexem de oda adtam a sógornőmnek, nálam a robotgép és sütő , és a te receptjeid nagyon jól beváltak, nem is vágyakozom kenyérgép után. Minden nap sütök kenyeret, vagy zsemlét, kb már 2 éve nem vettem kenyeret. Nekem nagyon macerás volt kivenni a lapátot, vagy ha benne hagytam mert ez is előfordult akkor a lapátot kioperálni a kenyérből. Több mint valószínű én vagyok ügyetlen, de nálam a gép nem vált be. Egy Boss robotgépem van immár 5 éve .

Névtelen írta...

Hát biztos én vagyok az egyetlen, de én meg 3 év utána drága Panasonicot vágtam a garázs mélyére. Hiába próbálkoztam Limara receptjeivel, vagy bármi mással, ami a sütőben tökéletes, az a Panasonicban számunkra ehetetlen. Nekünk pont a héja nem izlik, nagyon vastag. De hát izlések és pofonok. Most a barátnőm unszolására vettünk egy nagyon olcsó gépet (nála mindig faltuk a gépi kenyeret) és nagyon meg vagyok vele elégedve. Csak, hogy legyen egy ellenvélemény is. :-) Györgyi

Névtelen írta...

Még két dolog jutott eszembe a Panasonic-kal kapcsolatban,amit nem szeretek. Az alap kenyér program 4 óra, a mostani gépemen csak 3,5 és a sima dagasztás, kelesztés is 2 óra 20 perc (van az elején egy 30-50 perces pihentetés). A program hossza miatt például csak dagasztásra sosem használtam. Az enyémet, nem lehet variálni, nem lehet a pihentetést kihagyni. Lehet, hogy az enyém gyári hibás, de pl édes tésztát egyáltalán nem lehetett sütni, mert kb 1cm vastag fekete, égett héja volt, mig a kis olcsó édes tésztás programja kiválóan működik. Ja eggyel egyszerűbb verzióm van SD253. Ja és a magadagoló rendszeresen beakad, nem ürit és ha nem ellenőrzöm sütésnél az adagolóban ég a mag, mazsola. Ilyen erővel akkor inkább bedobom, amikor csipog, és ha elfelejtem legalább nem ég a tetején. Györgyi

Brigitta írta...

Nekem őskori gépen van,szerintem ilyet nem is lehet már kapni.Amióta sütök,ezzel dagasztok,igaz már én is csak az utóbbira használom.Éppen a múlt hetekben ment tönkre másodszor ,vagyis a teflongyűrű ereszteni kezdett.Van már másik,rendeltem a szervízben.Viszont a férjem azt mondta,hogy meg lehet csinálni,egy mini gumigyűrűt fog tenni a régi üstbe,és így megfelel a funkciónak.De ezt csak akkor lehet,ha nem sütök benne.Mostanában a robottal dagasztok.
Ha megtehetném biztosan a drágábbat venném,ahogy írtad is Limara minden előnyét el kell ismerni.Viszont mégis meg gondolnám,mert messze nem sütök mostanában annyit,hogy nekem megérni.Ezt tényleg mindenkinek saját igényeit figyelembevéve kell eldöntenie.

Szemi írta...

Nekem egy AFK tipusú gépem van, kicsit tobb mint 2 éve. Egy multinál vettem 12 ezer forintért.
Egylapátos, szerintem szép kenyereket sut. Néha letakartam ugyan a tetejét,de nem mindig. A lapátot konnyu kivenni belole. Nem túl zajos, csak induláskor és megálláskor csipog, valamint amikor a magokat kell belerakni, de nem elviselhetetlen.
Kb. fél éve kezdett ereszteni a tengelyénél, de ezt most még egyenlore kivédem úgy,hogy a száraz anyagokat teszem alulra, elindítom,és akkor adom hozzá a folyadékot.
Tobb mint egy éve nem nagyon használom már sutésre, inkább csak dagasztásra. Viszont arra elég surun, bár azért nem naponta.
Nekem csak azért lenne szempont egy nagyobb gép vásárlása, mert ha kalácsot sutok,azt néha jó lenne 1 kg lisztbol csinálni, de ez annyit nem bír el. 75 dkg volt a maximum,amivel terhelni mertem.
Nem tudom,milyet válaszotk még,ha cserélnem kell. Engem nagyon meggyoztek Limara posztjai a Panasonic géprol, bár tényleg elég drága a tobbihez képest.
Egyenlore még használom ezt, aztán majd meglátjuk...

Kála írta...

Olvasgatom a hozzászólásokat és rájöttem mi az én nagy bajom. Azért nem tudom eldönteni, hogy milyen kenyérsütő gépet vegyek, mert igazából egy nagyon jó dagasztóra lenne szükségem. Általában zsemle, kifli, bagett stb. készül nálam, azt sem tudom, milyen viszonyban lennénk a kocka kenyérrel... Szóval most megint bizonytalan vagyok :-)

Névtelen írta...

Limara, tulajdonképpen mire vár az az elromlott gép a kamrában, miért nem dobjátok ki? :-)

Helga

Éva írta...

Érdekes az olcsó kontra drága kenyérsütő kérdése. Nekem volt egy "drágának" mondható kétlapátos XXL-es Moulinexem,ami igazából nagyon nem vált be.Nem sütőtt szépen, alig lehetett kivenni belőle a kenyeret illetve a kenyérből alig lehetett kioperálni a lapátokat és ha azokat ki tudtam szedni, kb. a fél kenyér jött vele. Teteje nem zárt rendesen, mindig nehezéket kellett tenni a tetejére. Karácsonyra kértem egy olcsó kenyérsütőt, Hausmeistert. Kb.az ajándékozással egy időben találtam rá Limara tanácsaira a kenyérsűtővel történő sütéssel kapcsolatban. Elovasva megfogadtam azokat,gyakorlatilag tökéletes kenyereket sűtők benne.Könnyen kijönn belőle a kenyér,és a lapátoknak is alig látszik a helye.
Éva

gondaanyu írta...

Az első, a "tanuló" gépem egylapátos valami kínai tucat volt. Nem volt az annyira olcsó, 14-15 ezer Ft-ba került. Sokat használtam, szép és jó kenyereket, kalácsokat sütöttem vele.
Mikor elromlott Hausmeister kétlapátost vettünk. Kevesebb ideig bírta, mint az első, egyik lapát nem forgott, olajos lett a tészta, most kitettem a garázsba . A kenyér sem volt benne olyan, vastag héja lett, nem szerettem.

Most egy Clatronic dagasztógépem van,jó, szeretem, olyan piskótát tudok azóta sütni, hogy ihajj! de nagyon csábít egy kenyérsütő is.

Névtelen írta...

Valaki az előttem szólók között említette, hogy neki AFK "pékje" van. Én is ezzel a segéderővel dolgozok már - inkább öt, mint -négy éve. Az utóbbi bő félévben nem sütök vele, mert azt a funkciót nem tölti már be rendesen: inkább csak bele fő a kenyér vagy nem is tudom igazán, mi történik... A dagasztást kiválóan ellátja, a kelesztés pedig egy tupperes kelesztőben - így télvíz idején az esetleges huzatot kizárva - a mikróban zajlik (mikro nem bekapcs!). A kenyér végül Ultraplusz edényben és a légkeveréses sütőmben ölti magára végleges állapotát, és tökéletesen elégedett vagyok az eredménnyel! Ez az elégedettség nagymértékben köszönhető Limara közkinccsé tett kenyér-receptjeinek, mert azóta van igazi házikenyér itthon, mióta a blogjára rátaláltam.
Milyen márka? Milyen árban? Azt gondolom, a szerencse is munkálkodik ebben, mert a márkáknak is lehet rossz szériája, és a "nevenincs" gépek is tehetnek csodát.
Azért az otthon sütött kenyér varázsáról ne mondjon le senki, a kísérletezés, próbálkozás (majdnem) mindig öröm, és elébb-utóbb a siker is meglesz!

Limara írta...

Gondolom, most már sokanmegértik, hogy miértnem ajánlok konkrét márkát.Ahozzászólásokbólislátszik,hogy ami az egyiknek bejött, a másiknak nem.
Ide már leírom, az olcsó gépem, amit nagyon szeretek, nekem is Hausmeister egy lapátos, a drágább, amit nem szeretek ETA Siesta gép.
A Panasoniccal eddigcsak jó tapasztalataim vannak, szerintem sokkal többet tud, mint a többi gép, igaz mégcsak egy hónapja használom. Hosszú előmelegítés van rajta, kétségtelen, de ha csak dagasztásra kell, akkor a gyors programot használom, azon nincs előmelegítés, 20 percig dagaszt.
Köszönöm mindenkinek a hozzászólásokat!

Györgyi írta...

Nálam a sütőben sütött kenyér a nyerő! Anyósom kenyérsütőgépe (noname) is a kamrában landolt sok sikertelen próbálkozása után.
Kölcsön kértem Tőle, de nekem is csak minden második kenyér sikerült vele. Amióta csak dagasztatok vele és a sütőben jénaiban sül a kenyér azóta csak sikerélményről számolhatok be!!!
Én egy igazán jó sütőt többre értékelek, de dagasztásra esetleg kelesztésre ez a gép egyenlőre megfelel. Ja, a mienk nagy család, nagy kenyeret sütök a sütőben!
És a kiflik, zsömlék, pita, pizza és társai miatt is csak dagasztásra használom.

Tűzpadka írta...

Itt mindig lehet valami érdekeset találni! Most tervezgetem az éves programomat. Érdeklődöm a makói hagymafesztivállal kapcsolatosan: Tudsz arról valamit ki ennek a szervezője? Mármint a gasztronómiai részének. Könnyű dolgom lenne ha ott kellene valamit készíteni:) Mátyás imádta a hagymát. Tájékozódni szeretnék ez ügyben, mivel nagyon szeretném ha egyszer készítenénk egy olyan közös asztalt, melyen a te "középkori" kenyered is helyet kapna. Milyen jó lenne ha együtt készítenénk valami látványosat!
Érdekel a dolog?

nelly írta...

Juj, de jó!!! Akkor én meg megyek megnézni benneteket!!!!

Tűzpadka írta...

Talán szegedi, vagy makói vagy nelly?

Nóri írta...

Itt már akkor felmerül a kérdés,hogy milyen a jó sütő?:-)

Egyértelmű,hogy légkeveréses de akinek csak 30 éves gázsütője van pl.akkor hol süssön jó kenyeret?
Mibe érdemes beruházni, jó sütőbe vagy jó pékbe?:-)

FELTÉTLENÜL SZERVEZZÉTEK MEG HA TUDJÁTOK,HOGY LIMARA KAPJON EGY EGÉSZ UTCÁNYI STANDOT,nagy lesz ott a tülekedés..:-)))

Süti Bazár írta...

Nézz be hozzám, kérlek, meglepi vár! :)

Julika írta...

Limara ! A fesztiválra megyek segédkezni :)))

Tiszi írta...

Na, ez a bejegyzés kellett nekem ahhoz, hogy rádöbbenjek mi a baj a kenyérsütőmmel. Második noname-m. Az első egylapátos volt, de jól sütött. Viszont a magas kenyér miatt nem volt könnyű szeletelni, szendvicshez meg egyáltalán nem lehetett használni a szeleteit. El is romlott kb. 5 év után. Aztán sokáig nem akartam házilag kenyeret sütni. Kb 2 éve viszont megint megkívántam és vettünk egy 2 lapátosat. Olyan jó középkategóriásat. Hauser BM801-est. No nem Panasonic, de reméltem, hogy jobb mint az elsőm, aminek már a nevére nem emlékszem. Hát nem lett jobb vétel. :( Szépen dagaszt, de itt is sok az előmelegítés. És sütni meg... hát jobb nem beszélni róla. Nem pirul meg, a fele tömör fele laza. Porlik. Mármint a kenyér. Ha meg több vizet teszek hozzá akkor fel sem nő. Úgyhogy most bosszankodok és szerintem átállok a sütőben sütésre. Csak az meg macera. Épp ezért akartam kenyérsütőt, hogy bekészítem és egyszer csak kiveszem a finom, friss, ropogós kenyeret. Reméltem, hogy ha egyszer ráveszem magam a drágább gép vásárlására akkor ezt majd mind megkapom. De látom nem mindenkinek jó a legdrágább sem. :( Szóval most elbizonytalanodtam. :(

Botmixer ügyben üzenem: nekem is Bosch van. Kb 11 éves, tökéletesen működik. Az aprítós része eltört, de nem a gép hibája volt, én ejtettem le. Egy barátnőm vett mostanában Bosch-t, de a műanyag változatát, annak beragadt a kése. Nekem fémből van a mixelős része.

Deby írta...

Nekem is egy 5 éves noname (talán Trion) gépem van, amit pont tegnap ment tönkre, még egy kicsit reménykedem, hogy a férjem meg tudja csinálni, de már keresem az utódját.
Én is csak dagasztásra-kelesztésre használtam, nekem nem jön be a kenyérsütőben sült kenyér formája, jobban tetszik a hagyományos :) Na meg sokszor nem kenyér készül, hanem más péksütemény. Mindenesetre napi használatban van.
Pénteken megyek körülnézni nagyobb boltokba, egyenlőre a neten nézelődök, és körbekérdezem az ismerősöket, hátha van valakinek egy régebbi, nem használt sütője elfekvőben.... :)

Pista írta...

Nekem moulinex mixerem, darálóm van, 35 éve működnek hibátlanul.
Tegnap vettem egy hauser bm-801-es kenyérsütőt, tegnap jó volt, ma a lányom rozskenyeret süt benne, remélem az is jó lesz.

Pista írta...

Nekem moulinex mixerem, darálóm van, 35 éve működnek hibátlanul.
Tegnap vettem egy hauser bm-801-es kenyérsütőt, tegnap jó volt, ma a lányom rozskenyeret süt benne, remélem az is jó lesz.

Pista írta...

A rozskenyér is príma lett :))

ingyom bingyom írta...

Kedes Limara!
Milyen esetben veszed ki a lapátot, amikor már rááll a sütési funkcióra, és akkor nem ragad bele a végén ki tud jönni saját lábon macera néklül a végeredmény?
Érdekel az is miért kell a tetejére papírt rakni, mert a megsült kenyérből operáció útján eltávolított lapátokkal már én is találkoztam, ezért hanyagoltam a gépi sütést, meg nem igazán jó receptek voltak hozzá mellékelve, amióta viszont a te recepted szerint sütöttem a sütőben megfelelő lett az eredmény is. De ez a lapátkivétel mégis izgat egy kicsit.
Üdvözlettel Mariann

Örvényesiné Csabai Rita írta...

Nekem 3 év alatt ment tönkre egy Hauser márkájú, viszonylag olcsó gép. Hozzá kell tennem, hogy naponta, sőt naponta többször is használtam. Most is ugyanilyen márkát vettem a Teszveszen, igen olcsón! A régi gépet is már csak dagasztásra használtam, mert a gyerekek nem szeretik a benne sült kocka-kenyeret. Inkább a sütőben készülnek a finomságok. A gépben viszont készül kifőzni való tésztától kezdve a linzeren át pogácsatésztáig gyakorlatilag minden. Sőt, a vajas leveles tésztát is ezzel készítettem.

Agostmar írta...

Nekem Philips egylapátos gépem van, maximálisan meg vagyok vele elégedve. Hétköznap naponta egyszer, hétvégén naponta háromszor is használjuk. Philips Botmixer ügyben: Cseregaranciás, de le is vásárolhatod. Ajánlom a HR1371/90 gépet, ezekkel nincs sok baj :)

Névtelen írta...

Nekem is Philips kenyérsütőgépem van.
A programok ideje, és eloszlása sokban hasonlít a Panasonichoz. Ez a harmadik gépen, van összehasonlítási alapom. Ilyen kenyerekről a régi gépeimmel csak ábrándoztam.

Meow írta...

Sose olvastam ennyit kenyérsütőkről... Igaz ezt az írást azután olvastam el, hogy a "szerelmemet" kiválasztottam. Sokat agyaltam és napokig kutakodtam mire meglett az ideális társ. Egy Panasonic sd 2501 wxc.
Már csak abban reménykedem, hogy a szerelem kölcsönös lesz... Már úton van.. és napok óta azzal álmodok. :D
Örülök az itt talált recepteknek nagyon, mert szinte érzem az illatukat... és ha minden jól megy hamarosan innen is ilyen illatok áradnak majd. :)

Limara írta...

Köszönöm! :)
Remek választás! Én imádom a Panámat! Szeressétek Ti is egymást! :)

Sunny írta...

Az én kenyérsütőm Clatronic BBA 2594-es.Lehet, hogy már 20 éve megvan! Akkor még két gyerekem is itthon volt. Úgy hetenként sütöttem vele kenyeret. Nem vagyunk "kenyeresek", ma már 3-an vagyunk egy háztartásban, de ma sem fogy heti 1/2 kg (!) kenyérnél több. Mégis szívesebben sütök, mint hogy boltban vegyem meg a kakóval színezett agyon adalékanyagozott ál-teljeskiőrlésű kenyeret... Az üstöt és az egyik lapátot már cserélni kellett, de meg vagyok vele elégedve. Sajnos télen az üvegezett teraszon narancs színű elszíneződések lettek burkolatán a gázkonvektor szellőzőjéből lecsapódó rozsdás párától. Már elterveztem, hogy feldíszítem akril festékes virágokkal! Nekem eddig eszembe sem jutott, hogy a dagasztás után a lapátokat kivegyem! Kedves Limara MIÉRT ÉS MIKOR KELL A SZELLŐZŐKET LETAKARNI? Másik kérdésem: ha sütőben sütök; mivel helyettesíthetem a "gőzlöketet". Pl. tepsiben alárakott ?dl vízzel?
Üdv: Hajnalka/Sunny