2010. február 15., hétfő

Sok magvas grahamkenyér a Panasonicban

Még mindig nagyon sok levelet kapok a Panasonic gép miatt, recept és tapasztalat kéréssel. A Panasonic változatlanul remekül dolgozik, nap mint nap, mondhatom, teljesen összebarátkoztunk. Használom csak dagasztásra a sütőben sült tésztákhoz, ehhez a gyorsprogram dagasztását választom, mert az azonnal dolgozni kezd, nincsrajta előmelegítés. És használom sütésre is. Még soha nem vettem ki belőle rosszul sikerült, netán ehetetlen kenyeret.
Legutóbb egy graham lisztes, sokmagvas kenyeret sütöttem benne. Öregtésztával. Gyönyörű, laza bélzetű, ropogós héjú kenyér lett ez is.
Hozzávalók:
  • 400 g BL 80 liszt
  • 75 g graham liszt
  • 1,5 tk. só
  • 2ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek.burg.pehely
  • 15 dkg öregtészta
  • 1 tk. cukor
  • 1,2dkg élesztő
  • 340 ml víz
  • 2 ek. pehelymix keverék
  • 1 ek. hajdinapehely
  • 1-1 ek. len-, napraforgó-, szezám, és tökmag
Az üst aljába morzsoltam az élesztőt, erra a liszteket, az öregtésztát, burgonyapelyhet. Egyik sarkába a só, aszkorbinsav, másikba az olaj. Tetejére a cukor és erre öntöttem a folyadékot. A magtartóba kerültek a pelyhek, magok.
Kiválasztás: Basic. Sütési mód: Bake Raisin, XL méret. 4 órás program.

A program végén gyönyörű kenyeret vettem ki a gépből.

25 megjegyzés:

Mary írta...

Nagyon szép lett Limara! Gratulálok hozzá! Megtarthatod a Panasonicot?

erika írta...

Annyira-de annyira gyönyörű a bélzete ennek a kenyérnek!!(persze Nálad az összes ilyen, legyen az gépi ill. sütőben sült kenyér).Idáig érzem az illatát!!.

Macus írta...

Na, megpróbálom az én nem Panasonicomban is. Megyek is bekészíteni, bár nagyon öreg már az öregtésztám.

Dudit írta...

Nézz be hozzám, ott meglepetés vár téged!

judwil írta...

Ez valoban egy szep,laza belzetü kenyerke lett,ami a Graham-ra nem jellemzö! Mi is nagy kenyersütök vagyunk,igy megmutatom a mamänak is akit szinten Libor Märiänak hivnak.

Vali írta...

Nagyon jól néz ki ez a kenyér. Nagyon jó lehet ez a gép.

Kathy írta...

Nagy erdeklodessel kovetem blogodat mar egy jo par hete. A sutik, es etelek amiket keszitesz izlesesen talalod es mutatod be azokat!
En Vasarhelyrol szarmazom, es most lattam meg hogy Te meg Makon laksz. Mostmar tudom miert volt annyira ismeros az iz, amikor az egyik receptedet elkeszitettem.
Koszonom, es tovabbi finom sutest kivanok, es varjuk az ujabbnal ujabb recepteket! :))))

Kiskukta írta...

Néz be hozzám, vár egy meglepi!

Gizi írta...

Valóban nagyon gyönyörű lett a kenyered, de te csakis gyönyörűségeket tudsz sütni!!! Azt a szeletet most szívesen meg is kóstolnám!!:)

Névtelen írta...

Szia, Gratulálok, nagyon jól néz ki a kenyered,mint mindig ;-).
Érdekelne, hogy 100%-an csak teljeskiörlésű (illetve az öregtészta miatt nem lenne 100%-an teljes kiörlésű a kenyér), lisztből vajon milyen kenyér sülne benne.

Éva

zsuzsi írta...

A pizzatesztakeszito 45 perces programot nem szoktad dagasztasra hasznalni? Nekem bejott.
zs

zsozsister írta...

Szia! Megsüthetem ezt sütôben is? Milyen tanácsokat adnál hozzá? Mennyi idô, hány fok, milyen formázás? Köszi!! Zsófi

Limara írta...

Szia Zsófi! Igen, megsütheted. találsz sütőben sütött változatát is fent az oldalon. Az öregtésztát felemelném 250 dkg-ra. Első kelesztés után formázás, veknire, vagy fonva, majd ismét kelesztés és 230 fokon sütés. Jénaiban. Üdv

Ildi írta...

Kedves Limara, ha sütőben sütöm ezt a kenyeret, akkor az összeállítás során mikor tegyem bele a pelyheket és magokat? Amikor már teljesen kidolgoztam a tésztát?

Limara írta...

Igen, csak a dagasztás legvégén:)

jucus írta...

Szia Limara!
Még nem írtam neked,pedig régóta olvasom a blogodat,s megsütottem egy-két recepted.Most kérdeznék:a gépbe nyers élesztőt használsz?Az én gépemhez szárítottat ír a könyve.Másik kérdés:a kenyereket kézzel formázod,v.lehet sodrófával is(1.kelesztés után)?
Köszi a sgítséget!Jucus

Limara írta...

Szia Jucus! Örülök Neked!:)
Igen, friss élesztőt használok, a por élesztőnek elég bizonytalan a minősége. Mindig kézzel formázom a kenyereket:)

Unknown írta...

Szia, Limara!Gratulálok a blogodhoz, és mindenhez, ami benne található. Én csak most találtam rá kb 2 napja, de ma már meg is sütöttem életem első kenyerét sütőben. Nem lett rossz! :) Bár nem volt még öregtésztám.
Sok sikert a továbbiakban! (én egyébként kárpátaljai vagyok)

Limara írta...

Szia! Köszönöm szépen, örülök, hogy ide találtál és hogy jó lett az első kenyér. Remélem, hamarosan kipróbálod az öregtésztát is!:))

Csilla írta...

Szia Limara!

Szeretném megsütni ezt a csodás sokmagvas graham kenyeret.
A hozávalókban a következőt olvastam: • 2 pehelymix keverék.
Két micsoda? csomag, evőkanál vagy mi?

A választ előre is köszi.
Üdv. Csilla

Limara írta...

Evőkanál. Elnézést, mindjárt javítom...

Névtelen írta...

Kedves Limara...új rajongód vagyok, nemrég vettem egy kenyérsütőt és bizony a te recepted szerint készült gépi fehér kenyér olyanra sikerült, mint az álom. Erre elhatároztam megpróbálkozom ezzel a sokmagvas graham kenyérrel, de sajnos úgy jártam hogy az utolsó 30 percben a kenyerem teteje behorpadt. Én rögtön szaladtam utána olvasni vajon milyen hibát vétettem, erre a gyakori hibáknál azt olvastam vagy túl sok a folyadék, vagy túl sok az élesztő vagy kevés a só, ami rám igaz is volt, miután a hozzávalókban nem szerepel és mind kezdő kenyérsütő sajnos magamtól nem jött eszembe. Ezt csak azért jrtam, nehogy más is hasonlóan járjon. A kenyeret még nem kóstoltam, remélem azért ehető kategóriába esik sótlanul is :)

Limara írta...

Óóóó! Ne haragudj kérlek!! Ilyet! És senki nem vette észre eddig, hogy kifelejtettem a sót! Elnézést, elnézést! Pótlom azonnal! Csak zárójelben, minden kenyérbe kell só, még ha a lökött blogger el is felejti azt beírni!!!

Névtelen írta...

Teljesen igazad van, magamtól is eszembe juthatott volna, de akkor pont nem jött :) Azóta már minden gépi receptedet kipróbáltam, örülnék újaknak is :) Mind nagyon finomak lettek.:P..Az ember nem is hinné micsoda boldogság egy frissen sült illatos kenyér :D A blogod pedig isteni,imádom olvasgatni :)

Limara írta...

Köszi:)) Igyekszem még hozni gépi recepteket!