2009. október 19., hétfő

Töltött csirke másként

Ez a töltött csirke ünnepi változata nálunk. Most ugyan nem ünnepeltünk semmit, tegnap mégis ez volt az ebéd. Nagyon finom, különleges tölteléke van, arab konyha remeke ez a recept.
Hagyományos töltött csirkénél már írtam, hogy nem szeretem, ha a hasába van töltve a töltelék, sütés közben a gőztől elázik, mázgás lesz. Jobb, ha a tölteléket tepsibe símítom, majd a kettévágott csirkét erre teszem, így sütöm. Mint itt.
Ehhez a változathoz jó nagy csirkét szoktam venni, amit kifilézek. Kiveszem a csontot és annak a helyére kerül a töltelék, ami így tökéletes állagúra, ízűre sül, körülötte a hús omlós, szaftos marad. Mikor először csináltam, hát finoman szólva, nem kimondottan élveztem, ma már pillanatok alatt megvan, gond nélkül megcsinálom. 10-15 percnél nem vesz több időt igénybe, még első alkalommal sem kell neki 20-25 percnél több. Az eredmény pedig kárpótol a hentes munkáért. Figyelem, következő képek csak 18 éven felülieknek!
A pipit a mellére fordítom, majd egy éles késsel a gerince fölött bevágom a bőrt és a vékony húsréteget egészen a csontig. Innentől kezdve egy kisebb, hegyes késre váltok, majd a csont mellett sorba lefejtegetem a húst mindkét oldalról. Csak a comb alsócsontja és a szárny marad benne. A kiszedett csontváz mehet egy remek húslevesbe.

Ezután következik a töltelék előkészítése.
Hozzávalók:
  • 2 dl rizs
  • fél csirkemell ledarálva
  • 1 fej vöröshagyma
  • húsleves
  • 10 dkg zöldborsó
  • 10 dkg mazsola
  • 3-4 dkg fenyőmag
  • só, bors
  • citromlé (vagy narancslé)
  • citromhéj (vagy narancshéj)
  • pici fahéj, gyömbér (elhagyható)
A finomra vágott hagymát puhára párolom, ráteszem a darálthúst és puhára sütöm. Sóval, borssal fűszerezem, teszek rá pici fahéjat, őrőlt gyömbért. Ettől olyan karácsonyi illata lesz.  A rizst kevés olajon átforgatom, majd dupla mennyiségű húslevessel felengedem. Vigyázok, hogy ne főzzem agyon. A zöldborsót megpárolom, a citrom (vagy narancs) héját lereszelem, levét konyomom. A megfőtt, langyosra hűtött rizst elkeverem a szintén langyosra hűtött hússal, belekeverem a zöldborsót, mazsolát, fahéjat. Kevés citromlével, citromhéjjal ízesítem.
A kiterített csirke közepére halmozom a tölteléket, majd a húst formára igazítom.

Egy madzaggal átkötözöm, bőrét vajjal bekenem. Sózom, kevés borssal megszórom. Most paszternákot tettem mellé, nagyon szeretem sütve. Itt nem lehet sajnos kapni, de anyukám jóvoltából a szegedi piacról időnként kerül a konyhámba. Tettem mellé cikkekre vágott hagymát és öntöttem alá kevés fehérbort. Egy darab sütőpapírt letéptem, összegyűrtem és jól bevizeztem, majd a csirkére terítettem. 220 fokos sütőben kezdtem sütni, 30 perc után mérsékeltem 180-190 fokra, így sütöttem szép pirosra, ropogósra.

Paszternák helyett vastagabb karikára szelt burgonya, sárgarépa, hagyma és gerezdekre szedett fokhagyma is mehet mellé, amit kevés citromlével és olívaolajjal locsolok meg.

9 megjegyzés:

Macus írta...

Nagyon gusztusos. Én se nagyon szoktam olyan igazi hagyományos töltött csirkét csinálni. Ezt azért lehet, hogy kipróbálom.

Unknown írta...

Szia Limara!

Különleges töltelék,nagyon finom lehet így is.
Én is szoktam ,bár én a bőrét fejtem fel és az alá szoktam tölteni,mindig valami különleges fűszerekkel ízesítem.

Te mindig hozod magad!
üdv

Dinamika írta...

Bocsi lemaradt a nevem!

nelly írta...

Jaj, de megéheztem kedveském! Látom, már megint ügyeskedtél! Gratulálok!

lúdanyó írta...

Tetszik ez a módszer, még sohasem próbáltam kicsontozni csirkét. De ami késik ..

Chef Viki írta...

Én sem csontoztam még egész csirkét!

Egyszerűen bámulatos! Micsoda íz- és illatkavalkád...

Palócprovence írta...

Hűűű, nagyon jól néz ki! És a tölteléke is tetszik!

Kiskukta írta...

Én nagyon örülök a kicsontozós képeknek, készültem valami ilyesmire ünnepek alkalmával, de mindig elmaradt, mert nem tudtam, hogy pontosan hogyan kezdjek neki.Na de jön még ünnep... majd kipróbálom, most már egyszerű lesz.

VintageLili írta...

Nagyon guszta!!! :)))