2009. október 21., szerda

Szőlőlekvár

Otelló szőlőből főztem ezt a lekvárt. Őszintén szólva eddig eszembe sem jutott, hogy szőlőből lekvárt készítsek, de ezután mindig fogok. Az otelló szőlő és én nem voltunk mindig barátok. Említettem már apukám kertjét azt hiszem többször is, ott volt sok, de akkor nem szerettem. Nem jött be a húzós íze, jobban szerettem a finom édes csemege szőlőt. Volt neki mag nélküli mazsolaszőlője, na az nagyon jó volt. Úgy látszik ehhez is fel kellett nőni. Mostanában sok olyan íz tetszik, amit régen nem ettem meg és sok olyan van, amit régebben szerettem, most meg nem.
A szőlő lekvár roppant egyszerűen készült. Leszemeztem a szőlőt, eredetileg két kilót vettem, de a gyerekeim rájártak, így kicsit megcsappant a mennyisége. Feltettem főni, nem kell alá semmi folyadék, kb. másfél órán keresztül rotyogott, addigra a szemek teljesen megpuhultak, szétfőttek. Ezután egy szitán átpasszíroztam, majd a tiszta gyümölcshúst lemértem. Egy kilóhoz tettem 30 dkg cukrot és egy 3:1 zselésítőt. Felforraltam, majd 3 perc főzés után üvegekbe töltöttem. Celofánnal és csavaros tetővel lezártam, 5 percre fejre állítottam, majd jól bebugyoláltam őket. Ebben a száraz dunsztban hagytam kihűlni.
Ebből a mennyiségből csak három kis üveg lett, muszáj még csinálnom, remélem kapok még szőlőt. Kicsit kevesebb cukor is elég bele szerintem.
Gyönyörű színe, fantasztikus zamata van.

22 megjegyzés:

trinity írta...

Jöhetnék lekvárt tunkolni friss kiflivel??? :)) Nagyon megkívántam!!!

Limara írta...

Persze, máris bekészítem a kiflit, mire ideérsz épp kisül! :))

Dinamika írta...

Hát friss kiflit most én is ennék,ilyen finom lekvárral!:)))
Biztos különleges lehet ez a lekvár.
Én most fügelekvárt csináltam.(saját termés)

Ági írta...

Én is idén főztem először otello lekvárt. Isteni finom, különösen friss vajas kiflivel. Nyami!

Wise Lady írta...

Limara mintha az én apukámról beszéltél volna meg rólam, még a mazsolaszőlő is stimmel.

erős ildikó írta...

Én sem rajongok az otellóért önmagában, pedig majdnem minden gyümölcsöt szeretek. De az ételekben remek íze van, jó volt tortába, ketchupba, s most megirigyeltem ezt a lekvárt is Tőled... viszem is!:)

Ancsika írta...

Fele királyságom odaadnám érte!!! Jövök Trinity után, készítsd a következö adag kiflit!!! :)

erika írta...

Hű de szupi!!kifli, lekvár egyaránt --és milyen fini lehet!! No ez nekünk való reci!! egyszerű---nagyszerű!!és talán még akad a kertben egy kis otello szőlő, (eddig csak vendég gyerekek összemaszatolására fogyott)

Chef Viki írta...

Ez a kép... Teljesen kész vagyok!

Közösség elleni izgatás :-)) Gyönyörű!

Andi írta...

Nekem a kifli mozgatta meg a fantáziám....nagyon szép kép!

Unknown írta...

Anyukam is szokott csinalni szölölekvart. Elöször en is nagyon meglepödtem, amikor mondta, de isteni:-) nem tul edes, kicsit savanykas...öszi estekre epp kivalo!

Annamarie írta...

Mi tavaly kaptunk egy kedves baráti házaspártól ajándékba 1 üveg igazi veleméri szőlőlekvárt. isteni volt. A recepted után lehet, hogy én is megpróbálkozom vele.

Millie írta...

képzeld már napok óta szőlőlekváron gondolkozom, ugyanis "Ámerikában" a Concord Grape Jelly a legkelendőbb, és isteni finom. Különösen mogyoróvajas kenyérrel. Tudom ez ufóul hangzik, de aki egyszer megkóstolta a rabjává vált...
a Concord Grape Jelly ízében annyira nem testes, inkább olyan simulós, mint a piros szőlők... kíváncsi lennék a te lekvárod ízére!

Névtelen írta...

Biztosan nagyon finom, érdemes még csinálni. Próbáld ki birsalmával kombinálva (recept Dulmina Tündérkonyhájában vagy nálam), az is isteni. Hozzád hasonlóan én sem rajongtam ezért a szőlőfajtárt, de így lekvár formájában úgy tűnik megkedvelem.

Zsuci írta...

Úúúúúúúúúúú, kérlek, kérlek, csak azt a megkent kiflivéget hadd harapjam le! Nagyon szeretném!!! :-)

Gyöngyi írta...

Nekem is van szőlőlekvárom:))

libelle írta...

Kedves Limara, igaz már én is készitettem mindenfélékböl lekvart vagy geleet, ellenben szöllöböl még nem. Miután sürün nézegetem super müveidet, kedvet kaptam én is egy ilyen geleere. Nos a piacon nem lehet olyan ottelot kapni, lapni de az aránylag ujfajta hosszukás méretü szöölöböl is nagyon finom lett a gelee. A csalamadé receptedet is kiprobáltam, na perfekt. Az öszibarack pedig nemcsak nagyon szep, hanem izre is göttlich!!!! ( isteni). Szivélyesen Libelle

gyjucus írta...

próbáld ki úgy ezt a lekvárt, hogy bírsalmát lereszelve párolsz, majd mikor már félig megfőtt, akkor tedd hozzá a szőlőlét. az eredmény egy nagyon fini lekvár, ami a későbbiekben nagyon fini lesz sütikbe, mivel nem folyik ki a bírsalmának köszönhetően
üdv.gyjucus

zsempi írta...

Limara,
neked nem lett kristályos? amikor régen a szüleim kitalálták, h a szőlőből lekvárt főznek, mert bort úgysem tudnak jót csinálni, tök finom lett. tavaly ismét kísérletet tettünk. tettünk bele befőzőcukrot, h ne kelljen annyira sokáig főzni. lett vagy 10 befőttesüvegnyi, és apró kristályok keletkeztek benne. tisztára kiborultam, h ezért dolgoztunk ennyit?! nagyon élesek, 90 %-ot ront a lekváron. ekkor azt hittem, h a befőzőcukor miatt van az egész. ui. annakidején a szüleim sima cukrot használtak. aztán idén újra. most is kristálycukorral. és megjelentek ezek az éles, lapos kristályok. van vmi 5leted, h miért van? köszi!

Limara írta...

Hű, nekem még soha nem volt, de még nem hallottam ilyet....őszintén szólva ötletem sincs. Először a rövid főzésre gondoltam, de a cukorral én sem főzöm már sokáig..

Unknown írta...

Nekünk itthon is ez a concord szőlő van a kertben, nem otello, de dokkal finomabb belőle a lekvár. :)

Unknown írta...

Nekünk itthon is concord van a kertben, lekvárnak is jobb, mint az otello. :)