2009. október 1., csütörtök

Szegedi tarhonyás hús

A tarhonyás hús a magyar konyha hagyományos étele. Alföldi ételnek tartják, de a szegedi emberek mindig is magukénak tartották. Ma már nem igen lehet találkozni házi készítésű tarhonyával, de régen a szegedi asszonyok híresek voltak a tarhonyakészítési művészetükről. Ha jól tudom ma is évente megrendezik Szeged egyik városrészében, Tápén a Tarhonyafesztivált.
Tarhonyát a legmelegebb nyári hónapokban készítették, napon szárították. Tojásból, rengeteg lisztből nagyon kemény tésztát gyúrtak, alaposan kidolgozták, majd napra tették száradni, hogy még keményebb legyen a tészta. Ezután rostán átdörzsölték, majd egy kisebb lyukún is, hogy elnyerje végső alakját. Napon kiterítették, hogy kellően kiszáradjon, végül árnyékban is pihentették.
Tarhonyás húst mi is nagyon szeretjük, nem túl sűrűn ugyan, de évente egyszer-kétszer készítek én is. Lehet szárnyasból is, de sertéslapockából az igazi.
Hozzávalók:
  • 1 kg sovány lapocka
  • 1 szép fej hagyma
  • olaj
  • 1 csapott ek. pirospaprika
  • zöldpaprika, paradicsom
  • só, bors, őrőlt kömény
  • 25 dkg tarhonya

A húsból pörköltet készítek. Olajon megfonnyasztom a finomra vágott hagymát, meghintem a pirospaprikával, ráteszem a kockára vágott húst. Átforgatom, majd kevés vizet öntök alá. Fedő alatt felforralom, majd sózom, borsozom, kevés őrőlt köménnyel ízesítem. Beleteszem a cikkekre vágott paprikát, paradicsomot is. Majdnem puhára főzöm. A tarhonyát egy másik edényben kevés olajon aranyszínűre pirítom. A majdnem kész húshoz adom, annyi vízzel öntöm fel, amennyi ellepi. Megvárom míg ismét felforr, az edényt egy alufóliával szorosan lezárom és 180 fokos sütőbe teszem. Kb. fél óra alatt készre főzöm, sütöm.
Kovászos uborka, vagy cékla jár mellé, én az utóbbit választom.

16 megjegyzés:

Raindrop írta...

Végre, tarhonya! :)
Egyik legjobb magyar elemózsia!

Macus írta...

Gyerekkoromban (túl)sokszor volt otthon tarhonya, persze nem mindig hússal. A saját háztartásomban 11 év alatt pihentem ki ezt. Azóta én is főzök néha, a gyerekek is nagyon szeretik.

"saját levében" írta...

Végre terjed a hagyományos, szabálytalan tarhonya és kezd háttérbe szorulni az úttörőgombóc nevű szörnyűség. Még a kisebb boltokban is.

Vali írta...

Szia!
Mi a pásztor tarhonyát imádjuk. A lányaim egyidőben csak az úttörőgombócot voltak hajlandóak megenni.

Andi írta...

Most találtam rá a blogodra. Nagyon -nagyon ügyes vagy. Csak ámulok és ámulok!!!! Lelkes olvasód leszek. :-)

dalit írta...

Én imádom az úttörőgombocot is:) Pl. a marhapörkölt mindig azzal készült, De most végre találtam egy jó tarhonyát, ami szabálytalan és isteni:) Nálam nagy kedvenc, bár ritkán csinálok, de már látom a jövő héten lesz.:)

Nóra írta...

Esküszöm, hogy pont tegnap néztem át a kamraszekrényt, hogy minek meddig tart a szavatossága. Találtam "kézi" tarhonyát és megbeszéltem a férjemmel, hogy utánanézek, hogy kell csinálni tarhonyás húst, mert még (tudom, szégyen) sosem csináltam. Ma reggel bekapcsolom a gépet, és lám, kedvenc bloggeremnél tarhonyás hús a menü! :-)

Limara írta...

Én is imádom az úttörőgombócot is, sőt egy időbencsak azt voltam hajlandó megenni! :))
Andi! Köszönöm szépen!Szeretettel köszöntelek! :)
Dalit! :))
Nóra! Ugye, hogy nincsenek véletlenek! :)

Gabella írta...

Én ma csirkés tarhonyát főzök, elvégre alföldi lány lennék, vagy mi! És még én is csináltam tarhonyát mamával gyerekkoromban! Nem nagy művészet, csak éppen rostám nincs... :)

Andi írta...

Lányok!! Mi az az úttörőgombóc???
Vagy én vagyok a hülye?? Ismernem kéne???

Nóra írta...

Kész is vagyok! :-) Köszönöm szépen!
www.fuszeres-szinek.blogspot.com

Gyöngyi írta...

Nagyon szeretjük - mindketten:)

Limara írta...

Andi! A gépi, egyforma, kerek tarhonya az úttörőgombóc. Azt adták régebben a menzán. :))

Brigitta írta...

Imádja a családom a tarhonyás húst,igaz,mi "húsostarhonyának "hívjuk.:))Gyakran készítem én is,csirkével is,lapockával is,teszek eg kevés kockára vágott kpumplit is bele.A férjem nagyija kézzel dörzsölte apróra a tarhonyát,igazi parasztasszony volt,meg sem kottyant neki.Én már belegebednék tuti.

Szóval mi Alföldi lányok imádjuk tovább a tarhonyás kajákat!!:))

Névtelen írta...

Szia!
Olajjal nem tudsz pörköltöt készíteni, ahhoz zsír kell. Ha már hagyomány...

Limara írta...

Szia! Hagyomány igen, de lehet egészségesebben is készíteni, nekem jó volt olajjal is. :) Persze ha bográcsban készül mangalicazsír megy alá:))