2009. október 14., szerda

Dán vajastészta karamelizált almával


Egyetlen gyümölcsfánk van már csak az udvaron, egy almafa, méghozzá az apukám almafája. Nem sokkal azelőtt ültetett nagyon sok almafát a kertjébe, mielőtt itthagyott minket. Egyet kiástunk és elhoztuk hozzánk, elültettük. Egy év múlva kiderült, hogy útban van, így ismét kiástuk, és átültettük. Imádkoztam, hogy megmaradjon, nagyon sokat jelent nekem. Mucsu alma, amit nagyon szeretünk. Az idén rengeteg termést hozott, de nem volt szívem megritkítani. Butaság volt, mert néhány nagyobb alma kivételével a többi egészen apró lett sajnos. Azokat meg nem volt szívem kidobni, így most elég sok almás sütit készítek, hogy mihamarabb fogyjon.
Ma frankfurti levest főztem, ezután már elég volt egy szelet rétes, amit most a nagyon kedvelt dán vajastésztából készítettem el. A tészta receptjén nem változtattam semmit, nem is írom be újra.
Elég sok apró almát pucoltam meg, amiket négybe vágtam, magházát kivettem. Kb. egy kilónyi lehetett.
2 ek. vajat olvasztottam, majd ezen 2-3 ek. barnacukrot karamelizáltam. Savanykás almánál kicsit több is lehet. Mikor a cukor szép barna színű lett ráöntöttem az almát, majd pár perc alatt átforgattam rajta. Az almák roppanósok maradtak, nem akartam puhára sütni. Megszórtam fahéjjal (gyömbérrel is lehet) és szobahőmérsékletűre hűtöttem.
Közben az előző este már előkészített tésztát háromszor hajtogattam, majd egy hosszú kb. 3 mm-es csíkká nyújtottam. Keresztben ketté vágtam, mert így a legnagyobb tepsin sem fért volna el. A tészta középső harmadára halmoztam az almát, majd a két oldalát pizzavágóval bevagdostam. Váltakozva emeltem a csíkokat az almára egyet jobbról, egyet balról.

Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem, majd kb. 45 percig pihentettem. Végül tojással lekentem, mandula lapokkal megszórtam. 170-180 fokos sütőben sült kb. 20 percig.



19 megjegyzés:

libi írta...

Sír a lelkem. De nagyon szép, biztos finom is.

egycsipet írta...

De szééép! :))))

Gabojsza írta...

Gyönyörű! Már megint:-)))

Macus írta...

Ezt is szeretem. Biztosan.
Már csak a jövő héten találkozunk?

Thrini írta...

Almaügyben mi is így állunk. Nekünk 5 fánk van, három nyári és 2 golden fajta. Rengeteg termett, de nekem sem volt szívem ritkítani a termésen, ezáltal szegény fa nem tudta kinevelni a gyümölcsét, nagyon sok apró lett. Én is nyár óta folyamatosan almás dolgokat készítek, a család néha fel is lázadt. :))
Ez a recept jól jött, kipróbálom. Köszi.

Chef Viki írta...

Ez mesés... Gyönyörű, illatos, házias ízű, jaaaaaaaaaaaj :-)))

Wise Lady írta...

Hát ez fantasztikus!

Névtelen írta...

Marcsim!
Roviden es tomoren ennyit: Gyonyoruen finom-finomsag! No, nalunk csak 1 percig letezne ez a rud retes.hihiGratula ujra az ujabb finomsaghoz! Puszka ILDIKO

erős ildikó írta...

Ez valami csoda megint! Annyira jól tud esni ilyenkor (is) az almás! És nagyon bevállaltam volna a frankfurti levest is előtte. Lehet, hogy adtál egy ötletet holnapra? Még mindig imádom a leves-tészta párost.

Andi/cuki írta...

Nagyon finom lehet,szép!A Judithnál meg meggyesbe van hasonló...
Limara,a kenyered túl kicsibe raktam,(magas lett és vékony,de finom)ma megint próba..:-)))
Előbb-utóbb fenn lesz!:-)))

Millie írta...

Mennyei!
Fantasztikus!
Szívesen csennék egy szeletet!

Unknown írta...

Ez gyönyörü!!! :-)

Andi írta...

Itt ülök, és .....úgy ennék belőle!!!
Gratula!!!

Dinamika írta...

Szia Limara!

Fantasztikus! Mennyei!
Úgy látom bővül a repertoár,amit ki kell próbálnom!Mostmár még a meleg is jól esik a konyhában.
Gratulálok nagyon ügyes vagy!

Üdv:Dinamika!

Andi írta...

Megsütöttem. Nagyon finom lett, köszönöm a receptet!
Vajon hogyan kell a tepsire ültetni? Eleve a papíron kellett volna kinyújtanom és azzal együtt rakni a tepsibe??

Ancsika írta...

Marcsim, kifogyhatatlan az ötlettárad! :) A dán vajas és a kroki fúziója???? Klassz! Már gondolom írnom sem kell, hogy tuti kipróbálom!? :)

4Gyerek írta...

Ettől vajon mi tartott vissza eddig engem? Férj szerint hatalmas ötlet így frissíteni az almás sütik felhozatalát. Köszönjük.

Krisztina írta...

Kedves Limara!
Szerinted meggyel is jó lenne? Nem kell előtte alaposan kinyomkodni?
Most sül reggelire a császárzsömle,délután pedig a pitét akarom málnával és ribizlivel megsütni. Remélem sikerül, még ilyen leveses gyümölcsöt nyersen nem sütöttem.Köszönöm a válaszodat!(és az isteni recepteket)
Szép napot:Krisztina

Limara írta...

:)) persze, meggyel is tökéletes lenne. Szórjál alá és a tetejére is egy kis zsemlemorzsát vagy finom kekszmorzsát és az felszívja a felesleges levet...:)
Vagy, pudinggal főzd fel a meggy kinyomkodott levét, mint ahogy a meggyes piténél írtam és azt a tölteléket használd!:)