2009. október 16., péntek

Kenyér Világnapja - Tk. Beaucaire kenyér

















A dél franciaországi Beaucaire középkori város. Ilyen kenyeret állítólag több évszázados hagyományok alapján készítenek ebben a városkában. A titok nem a tésztában, hanem a formázásan rejlik. Két rétegű tészta, olyan mint egy szendvics, ami tölteléke egy nedves réteg, amely sütés közben gőzzé fejlődik, megnyitja a tésztát. Másrészt kelés közben össze is ragasztja a két réteget. Engem mindig lenyűgöz, hogy vannak országok, ahol egy-egy régió megőrzi évszázados hagyományait, kenyereit. Franciaországon kívül pl. ilyen Svájc is.
Ez a gyönyörű kenyér méltó arra, hogy a Kenyér Világnapját vele ünnepeljem. A Pékek Világszövetsége 2001-ben határozott úgy, hogy a mai nap legyen a kenyér világnapja. Ezen a napon a pékek sok országban kenyeret adományoznak a rászorulóknak, felhívva a figyelmet a kenyér fontosságára. Hiszen a kenyér az élet. Egy régi bölcsesség szerint ha kenyered van, három dolgot ehetsz. A héját, a belét, és a kenyeret.

Ennek a kenyérnek mint mondtam nem is annyira a tésztája a jellemző, mint a formázása. Így én a jól bevált receptjeimet használtam, elsőként egy tk. tönkölyös változatot. Az íze, a textúrája mégis egészen más lett.
Beaucaire kenyér tk. változata:
  • 25 dkg öregtészta
  • 2,7 dl víz
  • 2 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 ek. olaj
  • 30 dkg tk. tönkölyliszt
  • 20 dkg BL 80 kenyérliszt
  • csipet cukor
  • 1 dkg élesztő
Nedves töltelék:
  • 50 g víz
  • 10 g tk. liszt
A fentiekből kicsit masszívabb, keményebb tésztát dagasztottam, mint a szokásos. Figyelni kell dagasztás közben, ha lágyulni kezd a tészta, még lisztet kell adni hozzá. Ilyen lett a dagasztás végére:
Szokásos módon, kelesztőtálban egy órán keresztül hagytam kelni. Lisztezett felületre borítottam, majd a kezemel kissé kilapogattam, igyekeztem téglalap formára igazítani. A keskenyebb oldala felől félbe hajtottam, úgy, hogy az alól lévő tésztát csak addig fedje, míg a széle íves kezd lenni. Azaz kb. 2 -3 cm kimaradt, ezt visszahajtottam, hogy a tészta széle szép egyenes legyen. Így a téglalap két hosszabb oldala már párhuzamos és egyenes, most a rövidebb oldalakat is visszahajtottam kicsit, hogy azok is egyenesek és párhuzamosak legyenek. A képen látszik a visszahajtás.

Egy ruhával letakarva hagytam fél órát kelni. Egy kis edényben összekevertem a nedves töltelék hozzávalóit, majd a pihentetett tésztát jó alaposan bekentem vele.

Ezután a tésztát óvatosan kettévágtam. Majd az egyik felét a másikra fordítottam.

Hosszában is kettévágtam. Óvatosan, hogy a vágott széleket ne nyomjam össze.
Ezután megágyaztam nekik. Egy vastagabb abroszra tettem egy sütőpapírt, amit bőven megszórtam tk. liszttel. Erre fektettem a tésztákat, tetejüket is megliszteztem, majd az abrosz lelógó széleivel be is takartam őket. Így pihentek újabb 30 percig. Ezalatt a sütőt előmelegítettem 230 fokra.
Egy  nagy sütőlemezt kibéleltem sütőpapírral, a megkelt tésztákat nagyon óvatosan az oldalukra fordítva emeltem át.

A tepsit betoltam a sütőbe, majd azonnal vizet is löttyintettem a sütő aljába (vagy kis tálkában kell betenni vizet). 10 percig sütöttem 230 fokon, majd további 20 percig 200 fokon. Rácsra téve hagytam kihülni.
Alig vártam, hogy meghüljön, és megvághassam. A kenyér héja gyönyörű, ropogós lett. Abélzete a sok. tk. liszt ellenére is laza, lyukacsos szerkezetű. Nem morzsálódó kenyérke lett, teljesen beleszerettem.


 Beaucaire kenyér még itt és itt.

14 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Ez egészen fantasztikus! Méltó a világnapra :)
Olyan jó lenne egy könyvben összegyűjtve látni a receptjeidet!!

Macus írta...

Nagyon különleges ez a kenyér. Gyönyörű!

egycsipet írta...

Atyaég, de szép lett!

Süti Bazár írta...

Megint egy gyönyörűség! Amellett, hogy valódi különlegesség, a magyar ember számára biztosan. Maximálisan megadja a tiszteletet az Ünnepnek. Gratulálok! :-))

Raindrop írta...

Varázslatos! Gratulálok!

Edó írta...

HAt ez tenyleg unnepi kenyer!Melyik Limara kenyere nem lenne az?:)Csodalatos!

Tűzpadka írta...

Ez valóban különleges! Közeledsz már a finom középkori receptek felé:) Látom ez is igen régi recept...

Flat Cat írta...

Nagyon tetszik ez a formázás (is), igazán kíváncsivá tettél, ezt biztosan ki fogom majd próbálni! :)

erika írta...

Méltó az ünnephez a kenyered! Gyönyörűséges és kívánatos! köszönöm, hogy felhívtad a figyelmünket a Kenyér Világnapjára!!

jókaja írta...

Ez remek! Nem csak gyönyörű, de így lehet a legtöbbet előállítani a legfinomabb részéből, a kinyílt rész ropogós héjából.

Vali írta...

Limarám!
Mindig meglepsz bennünket valami különlegessel. Méltó erre a napra.
Ma nem akartam kenyeret sütni, de ezen a napon feltétlenül sütök.
Köszi, hogy felhívtad a figyelmet erre a nevezetes nepra, nem tudtam róla.

Tinca írta...

Limara, ez valami gyönyörű!
A leírás is szuper és a képek is, ahogy megszokhattuk.
A mai nap alkalmából én csak a szokásos zsemlémet készítettem el. Azt nem lehet megunni.
Csatlakozom én is a könyvet akarókhoz! Nagyon jó lenne, úgy elkapkodnák, hogy csuda...
Köszönöm a pitás segítséget, írok majd hogy sikerült.
Szép hétvégét Neked és az olvasóidnak!

Kiskukta írta...

Gyönyörű ez a kenyered is! Én is szívesen látnám a kenyereidet egy köyvben, ugye gondolkodol már rajta!

Csibe írta...

Jujjj, de nagyon szép!