2009. október 13., kedd

Fehér püspökkenyér vagy habszelet


Hétvégi sütésekből kimaradt 6 tojásfehérje, amiből nagyszerű püspökkenyeret lehet sütni. A lefagyasztott tojásfehérjék is nagyon jók hozzá. Sokáig eláll, bár nem kell tartani tőle, mert szinte pillanatok alatt elfogy. Szeretik a gyerekeim, ha uzsonnára is csomagolok nekik, de remek csemege egy csésze kávé vagy tea mellé.
Több receptem van rá, amik nagyjából egyformák, csak a vaj és cukor aránya eltérő. Nekem Daisy változata vált be, amit még évekkel ezelőtt írt le E.Margitka oldalán.
Hozzávalók:
  • 6 tojás fehérje (kb. 210 g)
  • 12 dkg k.cukor
  • csipet só
  • 18 dkg liszt
  • 18 dkg aszaltgyümölcs, dió, csokoládé, birsalmasajt, stb.. vegyesen
  • 1 tk. vanília
  • 12 dkg olv. vaj vagy margarin
  • 1 citrom héja lereszelve

A tojások fehérjét a cukorral és csipet sóval kemény habbá verem. Apróra vágom az aszalt gyümölcsöket (a vörösáfonya mennyei benne), a csokoládét, diót vagy mandulát, megszórom kevés liszttel. A tojásfehérjébe szitálom a lisztet, óvatosan beleforgatom, majd a gyümölcskeveréket, a vaníliát is. Belereszelem a citromhéját és óvatosan hozzáöntöm a felolvasztott, lehűtött vajat is. Ettől kicsit összeesik. Egy őzgerincformát kibélelek sütőpapírral, a masszát beleöntöm. 170 fokra előmelegített sütőben kb. 45-50 percig (tűpróba) sütöm. Rácsra borítva hagyom kihülni. Be lehet vonni csokoládéval, én nem szoktam, nekem úgy tömény.

9 megjegyzés:

Zsóka írta...

Ha nincs "maradék" fehérje és úgy állok neki, akkor a maradék sárgájával van ötleted? Köszi!!

Limara írta...

:))) Egy adag fánktésztába mehet mondjuk négy sárgája a maradék kettő meg egy finom kalácsba! :)))

Névtelen írta...

szia Limara!

Ez nagyon finom lehet.Én is szoktam,de nem ilyen összetételben. Kifogom így is próbálni.
nagyon guszta!
üdv Dinamika

norcmorc írta...

Kedves Limara!

Én is kipróbálom ezt a receptet. Nagyon finom mézeskalács fűszerrel megbolondítva is!!! Nagyim sűrű szilvalekvárjával teletömve isteni! :-)

Nóra írta...

A múlt heti kvircedlisütésből sok fehérjém maradt, szerintem neki is látok ennek a sütinek. :-)

E. írta...

Micsoda véletlen egybeesés! Épp a minap vettem az Aldiba kandírozott gyümölcsöt, mondtam is a páromnak, hogy jó lenne belőle egy fincsi püspökkenyér. Már próbáltam 1-2 receptet, de eddig még egyik se volt az igazi. Kíváncsian várom ez hogy válik be. Hétvégén kipróbálom.:-))

Moha írta...

Én is mindig ilyen csak fehérjéset sütök,nagyon finom!
Jó hogy szembe juttattad,sort kerítek rá.

Ling Lola írta...

Szia biztos fincsi a limara cuccos!!

Andi írta...

Szia Limara!

Köszönöm a receptet!
A lisztet kiváltom nagyon finomra őrölt mandulával, így gluténmentes lesz, a cukor helyett mézzel édesítem... így mindenki eheti nálunk.