2009. október 5., hétfő

Céklás csokoládékrém céklás kosárkákban

Vagy elegánsabban Vols-au-Vent céklás csokoládé krémmel. A vajas tészta természetesen vesztett sütés közben a színéből, de megmaradt a rózsaszínes árnyalata.
A csokoládékrém céklával mennyei lett. Sűrű, de krémes, a céklától vöröses árnyalatú. A cékla földes íze fantasztikus volt a csokoládéval. Csipet chilt is tettem bele kóstolgatás közben, nagyon jót tett neki.
A csokoládékrém és a tészta minden várakozásomat felül múlta, sokkal finomabb lett, mint azt reméltem.
Céklás csokoládékrém:
  • 2 tojás sárgája
  • 5 dkg cukor
  • 5 dkg vaj
  • 120 g 70 %-os étcsokoládé
  • 60 g céklapüré
  • 1/2 mk. chilipor
  • csipet só
Egy lábasban feltettem vizet forrni, arra egy akkora jénai tálat ültettem, ami félig az edénybe lóg, de az alja nem érte el a vizet. A jénaiba tettem a két tojás sárgáját és a cukrot. Vízgőz fölött addig kevertem, míg szépen besűrűsödött. Beletettem a puha vajat, tovább kevertem. Ezután ment bele a csokoládé, a  cékla a chili és egy csipet só. Néhány percig keveretem a gőz fölött, míg szép síma, sűrű krém lett. Félretettem hülni, közben sűrűn átkevertem. Hülés közben is sűrűsödik még.

Fél adag céklás vajas tésztát kivettem a hűtőből, kb. 4-5 mm vastagra nyújtottam. Nagyobb köröket szúrtam ki belőle, majd felének kiszúrtam a közepét is. A teljes körre tettem a lyukas közepűt, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztattam, mellé a kiszúrt közepét. A tepsit betettem a hűtőbe, hogy a tészta visszahüljön. A sütőt bemelegítettem 180 fokra. A tészta tetejét óvatosan lekentem tojással, vigyázva, hogy az oldalára nehogy lecsorogjon. Rácsra téve hűtöttem ki, majd megtöltöttem a csokoládékrémmel.

Kétségtelenül macerás sütemény, de minden percét élveztem, az íze meg kárpótolt az inkább időigényes, mint sok munkáért. Természetesen el lehet sima, boltban vásárolt tésztából is készíteni, érdemes is, mert a céklás csokoládékrém mennyei.

19 megjegyzés:

Macus írta...

Meses-csodaszép, fantasztikus, gyönyörű, csodálatos!

Raindrop írta...

Le a kalappal!

Zsófi írta...

Ez nagyon guszta:):):)Én el nem tudtam képzelni ezt a finomságot.Sőt,hogy az igazat meg valjam már a céklás vajas tésztádra is kicsit furcsán néztem,de szerintem ezt ki fogom próbálni.Mondjuk még mindig nem tudom milyen íze lehet egy céklás sütinek,de sikerült fel izgatni a fantáziámat:):):)Tuti meg fogom sütni,nagyon jól néz ki így készen:):):)

Ariaden írta...

Na most már nyeltem egy nagyot és kérek szépen belőle!!! :DDDD
Nem ér egy hathetes szoptatós anyukának ilyeneket mutogatni, csokiban max. a nutellás üvegre van időm!
Biztos nem emlékszel rám így, Ariaden vagyok emargit oldaláról, azóta is a hokkaidód rajongója! :DDD

lúdanyó írta...

Ez a céklás csokikrém nagyon finom lehet! Mindenképpen kipróbálom, nagyon kíváncsi vagyok az ízére :)

bodzablog írta...

El vagyok ájulva! :) Alig vártam, hogy ebédidőm legyen és be tudjak nézni hozzád. Gratula, nagyon klassz lett! :)

Flat Cat írta...

Ez fantasztikus! Én (is) imádom a céklát, de eddig a cékla-csoki párosítást túl meredeknek éreztem! Viszont most annyira kedvet csináltál hozzá, hogy megyek is céklás-csokis muffint sütni! :)
( a leveles tésztához sajnos nem érzek magamban elég lelkierőt, meg a kisfiam sem díjazná, ha túl sokáig matatnék a konyhában. De majd egyszer... :) )

trinity írta...

Ez a második fotó-ez meggyőzött!! Csoda kívánatos!!!! Meghajolok tudásod előtt újra, Limara!!!

Moha írta...

Igen a második fotó azzal a kibuggyanó csokikrémmel...... Jaj, tényleg merész páros lehet, de ki kell próbálni.
Ja igen, megint ez az ódivatú konyha:)))
Ha hetekre bezárnának egy konyhába,akkor sem jutna ilyen eszembe, ötletes vagy és merész és újító!

nelly írta...

Én már nem is tudok semmi újat mondani... előttem már mindenki megdicsért Téged Limara, de nagyon!!!DDDD Csak így tovább! De legközelebb valami ódivatút léccccciiiiii...... Mert így nem tudlak követni! DDDD

Viki írta...

Fantasztikus vagy ! Óriási "nagy" vagy a szememben. Felnézek Rád, s egyben én is csatlakozom a gratulálókhoz. Tegnap még egy kicsit csodálkoztam az "alap" tésztán, ma már egy cseppet sem, mert ez a -tésztából- kibuggyanó csokoládé töltelék fantasztikus izharmóniát alkothat. Csodállak. Csak így tovább azzal az "Ó"-divatú konyhával :) :)

Julika írta...

Hát én már nem is tudok mondani erre semmit, mindent elmondtak az előttem szólok. Egyszerűen csodálatos, kreatív és merész vagy !

Kata írta...

Fantörpikus:)

jociandi írta...

Nézd meg ezt a pandás kenyeret: http://blog.craftzine.com/archive/2009/08/panda_bread.html

Andi írta...

Le a kalappal!!! Nekem újra kéne születni, hogy meg tudjam csinálni, hogy ilyeneket kitaláljak, meg vagy kétszer is tán......
Igen, igen....valami egyszerűbbet!!!

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon kedvesek vagytok! :))

Jociandi! Gyönyörű a pandája, szomorúan látom, hogy sokkal szebb, mint az enyém! :)))

Zsófi írta...

Ez csodálatos!
Rajongok a cékláért és a csilis csokiért...
Bár azt hiszem, hogy a ragacsos állag helyett valami habossal fogom megcsinálni (mascarpone &/v. tejszín).

Mekkorák a sütik (a kiszúród átmérője) és a recept hány darabot adott ki?

Limara írta...

Szia! 6 cm-es kiszúróval készítettem, és egy mérettel kisebbel szúrtam ki a közepét. Ha jól emlékszem olyan 10 db lett. Mesélj majd, kiváncsian várom! :)

Zsófi írta...

OK, megírom majd.