2009. október 10., szombat

Szendvicskenyér


Abszolút kezdőknek is. Egyszerű, könnyű elkészíteni és nagyon finom kenyér. Kicsit olyan, mintha sós kalács lenne. Akkor szoktam készíteni, ha elfelejtek öregtésztát bedagasztani és kovászom sincs. Sokáig pihe-puha, foszlós állagú kenyérke.
Hozzávalók:
       Kovászhoz:
  • 1 dl tej
  • 10 dkg liszt
  • 2 dkg élesztő
  • csipet cukor
A tejet meglangyosítom a cukorral, belemorzsolom az élesztőt, majd a liszttel elkeverem, hogy galuska sűrűségű legyen. A tetejét megszórom kb. egy evőkanálnyi liszttel és 30-40 percig hagyom langyos helyen kelni. Akkor jó, ha szépen felemelkedik, teteje megrepedezik.

      Tészta:
  • kovász
  • 2 dl langyos tej
  • 40 dkg BL 80 liszt
  • 2 tk. só
  • 2 ek. tejpor (vagy burg.pehely)
  • 1 tojássárgája
  • 4 dkg olv. vaj
Kenyérsütőgép üstjébe pakolom az összes hozzávalót, majd  20 perc alatt szép hólyagos, kicsit lágy tésztát dagasztatok vele. Mixerrel is vagy kézzel is bedagasztható. Ha szükséges 1-2 ek. tejet még adok hozzá. Kelesztőtálban duplájára kelesztem. Lisztezett felületre borítom, majd négy egyforma darabba vágom. A darabokat keskeny hosszú csíkká nyújtom, majd egyesével feltekerem, pont mint a hokkaido kalács formázásánál. Sütőpapírral kibélelem a nagy doboz formát, egymás mellé teszem a tésztákat. Hagyom ismét hogy jó duplájára nőjenek, majd egy ollóval becsipkedem őket.


A kimaradt tojásfehérjét elkeverem egy evőkanál vízzel és vékonyan bekenem a megkelt tésztát vele. A sütőt 200 fokra melegítem. Gőzös sütőben ezen a hőfokon  sütöm 10 percig, majd visszaveszem 180 fokra és további kb. 25-30 percig sütöm. Rácsra téve hagyom hülni.


28 megjegyzés:

Vali írta...

Hmmmmmmm ez is szépséges lett, mint mindig.:)

Viki írta...

Limara! tudod mi az egyetlen baja ennek a kenyérnek :) hogy nem két órával ezelőtt vettem észre. Húúúúúú de gusztaaaaa ! Hátha holnap is megeszik a gyerkőceim az összes kenyeret, mint ma (véletlenül) és akkor tuti ez jön sorra. Ugyanis, se kovász, se nyanya (Most én vagyok a legnyanyusabb itthon) Hálás köszönet érte. Tudtam, hogy Te vagy a mindennapi megmentőnk.

Névtelen írta...

Szia Limara!

Nagyon finom lehet és guszta!
Kifogom próbálni,csak egy kicsit félek hozzáfogni. Nekem csak tepsim van , abban lehet sütni?

Üdv Dinamika

Brigitta írta...

Limara,gyönyörű,mint mindig,nálunk is nagyon szereti a család,remek reci.!!:))

egycsipet írta...

Újabb csoda! :)
Én a kalácsot is szeretem vajjal, felvágottal és paprikával, nálam szerintem nyerő lesz ez a kenyér. :D

Manyesz írta...

Ép azon törtem a fejem,milyen kenyeret is dobjak össze gyorsan öregtészta, kovász híjján. Gondoltam, valami jó kis kalácsféle kellene, ami lehet akár sós, akár édes is. Te voltál az első,akihez benéztem. Köszönöm szépen:))))

nelly írta...

Szerintem már úgyis tudod, hogy Limara alkotásánál szebbet nem találok! Sem kenyérben, sem ügyességben.....

szepyke írta...

Hát, ez az ollós megoldás, szuper!
És már megint, micsoda csoda ez a kenyér! Limara, lassan muszáj leszek aláírást gyűjteni azért, hogy nyissál végre egy boltot, de ha lehet, itt nálam az utca végén!

Megbeszéltük?:)))))))

Andi/cuki írta...

Asszem ezzel kezdem, Limara:-)))

szazala írta...

Csatlakozom az előttem szólóhoz!Sajnos nem jó ma gázsütőm,ráhagyom a kenyérsütőre,kíváncsi vagyok milyen lesz?!

Raindrop írta...

Hogy ez a kenyér milyen gyönyörű? Körző, vonalzó... :)
Már el is loptam a receptet! Puszi Limara!

jókaja írta...

A megszokott Limara minőség :-)

Egyúttal szaktanácsot is kérek. Rendszeresen olvasom a 20 perces dagasztási időket. Tudom, ez kenyérsütőgéppel történik. Én karos dagasztógéppel dolgozom, de jellemzően 3-4 perc után a kezdetben labdává formálódó tészta ismét leragad a tálba és meglágyul. Később se áll össze ismét labdává, nem válik el a falától.
Lehet, ennyi idő alatt túldagasztani? Bármilyen liszttel ugyanígy viselkedik.
Azért a formában sült kenyér is finom ám :-)

Limara írta...

Szia!
Én is legtöbbször az egykaros dagasztógépemmel dagasztatok, de azzal is kb. 15 percig. Alacsony fokozaton 3-5 percig, míg beindul a gluténfejlődés, majd a magasabb fokozaton, míg szép hólyagos lesz a tészta.
Szerintem 3-4 perc alatt egészen biztosan nem lehet túldagasztani a tésztát, inkább soknak tartom a folyadékot. Az én gépem legalábbis akkor viselkedik így. tegyél hozzá még lisztet, vagy eleve tartsál vissza a folyadékból. Üdv

Névtelen írta...

Szia Limara, bedagasztva vár a kenyérkém, a dobozformánál akadtam el. Jó lenne, ha itt lennél gépközelben, az én formám kb 11x30 centis. Ez a nagy dobozforma? Ugye igen, mert ha nem, akkor nem tudom miben sütöm ki. S O S Köszi: Andi

Limara írta...

Nem Andi, ez sajnos a kicsi:( Ebből kettő kell. A Nagy méretei: 16 cm széles, 12 cm mély és 28-40 cm-re húzható szét.

Névtelen írta...

Közben rájöttem, amikor próbáltam belegyömöszölni.:) Ami belefért formába, abban sütöttem meg, a többiből meg olyan kis hengeres buci lett. De nagyon finom bármilyen alakban! Köszi Limara ezt a receptet is. Andi

Viki írta...

Szia Limara ! MEGSÜTÖTTEM!!! - már másnap, ahogy feltetted, és isteni, (szuper) lett, csak még az ollós bevágást kell (az oviban) megtanulnom :) no és beszerezni egy valóban -ennek megfelelő méretü- tepsit, vagy az adagomat másfélszeresére emelni?? hogy legalább kettő kicsi legyen belőle?
NAGYON-NAGYON fincsi lett. Oly annyira, hogy éppen amikor kisült érkeztek a gyerkőceim és percek alatt semmi sem lett belőle. Azt hiszem: ez az igazi minőségi bizonyítván, amit Neked köszönhetek. SZUPER jó kis kenyérke lett belőle. Másnap ismétlés következett, de megspékeltem egy kis kandirozott papaja-ananász mix-el, na ebből sem sokat láttunk, ez is azonnal elfogyott. Hát ilyen gondoskodó pótannyuk vagy a gyerekeimnek :) :) Köszi......
ui: és gyors kovászt most csináltam először, nagyon tetszik..

Limara írta...

Kedves Viki!Nagyon szépen köszönöm! Megcsodáltam már a kenyereidet, gyönyörűek lettek!A recept csak egy dolog, a Te tudásod is kellett hozzá, hogy ilyen szépek legyenek! :))Üdv

Hajni írta...

Szia Limara!
Szerinted úgy is meg tudom sütni ezt a kenyeret, hogy nem teszem formába, csak úgy, mint a fehér kenyeret megformázom? Nincs öregtésztám ezért néztem ezt a variációt.

Limara írta...

Szia Hajni!
Félek el fog terülni. Ha van esetleg olyan jénaid, ami kisebb és megtartja az oldalát, az jobb lenne.

Hajni írta...

Szia Limara!
Végül forma nélkül sütöttem, úgy, mint a sima kenyeret. Egy picit laposabb lett, de elfogyott mind.
Megsütöttem már a hamburgerzsömlédet és a pizzádat is, holnap a pitakenyeret készülök megcsinálni.
Mióta elkezdtem a kenyeredet sütni azóta nem vettünk boltban két naponta sütök. Köszi, hogy ilyen klassz dolgokat csinálsz.

Üdv, Hajni

Sweetbaby írta...

Hmmm, megsütöttük, még nem volt ideje kihülni, már is ettük a felét... rettenetesen fimon!!! teleszórtuk magvakkal a tetejét (szezámmag, lenmag és tökmag) és én a kicsi formába gyömöszöltem bele a tésztát, mert a nagy szerel kenyereket szeretjük, és fantasztikus lett!!! Küldenék képet, de mire feltöltenek az elemek a géphez, gyanítom, hogy nem lesz mit fotózni. :) Köszönjük a receptet!!!

Névtelen írta...

Szia Limara!

Népszerű nálunk nagyon a sszendvicskenyered, gyakran sütöm mióta rátaláltam az oldaladra. Az lenne a kérdésem, hogy mivel mi csak ketten vagyunk a családban, szerinted lehet kisebb péksütiket is készíteni ebből a tésztából?
Előre is köszi, további jó "munkát"

üdv, Timi

Limara írta...

Szia Timi!
Persze, bármit lehet! Örülök, hogy tetszik a recept!:)

Agni írta...

Szerbusz Limara! Elkészítettem (http://www.gorogkonyha.com/2012/02/szendvicskenyer-fazisfotokkal.html), nem lett olyan szép mint a tied, de lehet azért, mert nem tettem burgonyapelyhet? Még majd próbálkozom, de mindenképpen nagyon jó lett, köszi a receptet!

Limara írta...

Szia! megnéztem, nagyon szép lett! Nem a burgonyapehely miatt lett kicsit más, hanem kissé túlkelt a tésztád, már az első kelesztésnél.

Agni írta...

Gondolod? No erre nem gondoltam volna. Legközelebb nagyon vigyázok mert ez is teljes siker a gyereknél, mint a hamburgerpogácsád:)

Unknown írta...

Isteni lett mentve a kedvencekhez!!:-) ez is..:-)