2010. február 27., szombat

Tatin torta

Ez a kedvenc téli desszertem. Szinte nincs olyan hét, hogy ne készítsek. Melegen szeretem, épp csak pár percet várok, miután kiveszem a sütőből. Házi creme french-t készítek mellé, de egy gombóc vanília fagyival is ellenállhatatlan. Ennek a híres francia tortának a  történetét gondolom mindenki ismeri. Tatin nővérek egy szállodát vezettek, ahol egyszer véletlenül kifelejtették a tésztát az alma alól. Hogy ne vesszen kárba, a tetejére tették, így sütötték. Nem tudom, igaz-e a legenda, de a torta remek lett.
Legelőször akkor készítettem, mikor megjelent Susan Loomis Ház a Tatin utcán című könyve. Van benne egy nagyon jó recept, amint elolvastam, meg is sütöttem. Bár mennyei volt, nekem rettenetesen édes, így változtattam az arányokon, az egyszerű, de nagyszerű tésztáját viszont megtartottam.
Pár éve vásároltam egy boltban valami tisztítószert és kaptam mellé ajándékba egy teflon tortaformát. Nem kapcsos, de masszív forma, ami tökéletesen megfelel ehhez a sütihez. 28 cm átmérőjű.
Hozzávalók:
  • kb. 2 kg alma
  • kb. 7 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • csipet fahéj vagy gyömbér
  • 2-3 ek. méz
  • csipet fahéj
  • fél rúd vanília
Tésztához:
  • 20 dkg finomliszt
  • csipet só
  • 10 dkg hideg vaj
  • 5-6 ek. hideg víz
A tortaformát vastagon kivajazom, a maradék vajat vékony szeletekre vágom és elosztom az alján. Egyenletesen beleterítem a cukrot, rácsorgatom a mézet. Megszórom egy csipet fahéjjal vagy gyömbérrel és a vanília kikapart magjával.
Meghámozom az almát. Célszerű keményebb húsú almát választani, de én többször készítettem már Idareddel is. A nagyobb almákat negyedelem, élére állítva sorba kirakom a tortaforma alját. Jó szorosan, végén a réseket is betömködöm kis szeletekkel.
A 170 fokra előmelegített sütőbe teszem, kb. másfél órára. Egy óra után általában megfordítom az almákat, de az is elég, ha csak fóliát terítünk rá, hogy ne égjen meg a teteje. Először levet enged többnyire, de a sütési idő végére gyönyörűen besűrűsödik, karamelizálódik.
Míg az alma sül elkészítem a tésztát. A késes robotgép most is nagyon jó szolgálatot tehet. Belemérem a lisztet, sót, belekockázom a hideg vajat és néhány pillanatra elindítom. Mikor morzsás állagú lesz, hozzáteszem a vizet, annyit amivel gombóccá szedi a tésztát. Fóliába csomagolom és a hűtőbe teszem. természetesen kézzel is el lehet morzsolni.
Másfél óra sütés után kinyújtom a tésztát, kb. 29-30 cm átmérőjűre, csak épp nagyobb legyen, mint a forma. A forró, karamelizált alma tetejére terítem, szélét egy villával benyomkodom, majd megszurkálom, hogy ne tudjon felhólyagosodni. Kb. 20 percre visszateszem a sütőbe.
Miután kész pár percig hagyom a formában, majd egy nagy tortatálat teszek a tetejére és egy hirtelen mozdulattal átfordítom.
Creme frenche házilag:
  • 1/2 csésze sűrű tejföl
  • 1/4 csésze tejszínhab
  • 1/4 tk. citromlé
Nem tudom, mennyire hasonlít az eredetihez, Anna Olsontól származik a recept, minden esetre a Tatin tortához nagyon illik.

24 megjegyzés:

Kála írta...

Na, ebben a hihetetlenül ocsmány szeles, szürke időben pont valami ilyesmire van szükségünk, úgyhogy tuti kipróbáljuk :-) A creme frenche tippet külön köszönöm, az eredeti beszerzésére esélyem sincs...

Deby írta...

Ó de nagyon jól néz ki, pont múlt héten vettem 40 kb almát, és vadászom az almás recepteket, biztos megsütöm a hétvégén!

Macus írta...

Marcsi!
Köszönöm!

Raindrop írta...

A második kép enyhén szólva is brutális!
Gyönyörű! Hihetetlenül gusztusos, szinte érezni a puha, fahéjas almaízt. :)

Edina írta...

Hú, én legszívesebben most rögtön nekiállnék megsütni, de nincs rá időm. Jövőhéten mindenképpen megcsinálom. Sose hallottam erről a tortáról, de nagyon érdekes, izgalmas recept.

Kiskukta írta...

Megkóstolnám én is, még nem készítettem. Nagyon guszta!

Andi/cuki írta...

Még nem mertem nekiéllni,nagyon szépséges lett a Tiéd!:-))

Vali írta...

Nagyon szép. Én ma császármorzsát készítettem, ezért majd csak jövő héten kerülhet rá sor. Nekem is van jó sok almám.

Névtelen írta...

Hű Limara, ez nagyon guszta! Én éppen az első kürtőskalácsom sütésén vagyok túl, de nem vagyok elégedett az ízével. Neked (mint a kelt tészták művészének :-)) nincs véletlenül valami kipróbált recepted?

Névtelen írta...

Csorog a nyálam. :-( Amúgy elismerésem a müveidért! még csak kettöt készítettem el belölük, de szép lassan jöhet a többi is. ;-) Üdv.: Orsi (swe)

Tinkmara írta...

Az enyém is... a szinte forró, karamellizált alma végzetes. :))

Szemi írta...

Ismét egy édes bűnbeesés! Muszáj lesz elkészítenem,mennyeien néz ki!

Atkáriné Terike írta...

Nagyon jól néz ki ,,megsütöm én is. Üdv:Terike

Névtelen írta...

én is pár hete tarte-tatin-lázban égek, mert soha nem lehet megunni és pillanatok alatt elkészül!

szepyke írta...

Hmmm..... gyönyörű!
(nekem már erősen megcsappant a vanília adag... nálad?:)

csíki sándor írta...

Nagyon szeretem a Tatin tortát, bár soha nem jutott eszembe készíteni. Ehhez akad, aki sokkal jobban ért. Szép lett. :)

Szemi írta...

Limara, ma szerettem volna elkészíteni a Tatin tortát.
Ahogy részletesebben elolvastam a receptet,akkor vettem észre,hogy az almát 2 óráig kell sutni. Muszáj olyan sokáig?
Így azt hiszem el kell halasztanom holnapra,ma már nem fog beleférni az idombe...

anya9 írta...

Ismerem! Csak én egyszerűen borítós almásnak hívom ;)
Fagyival igen fini. A lányom szerint- ha lúd, legyen kövér!-

Györgyi írta...

LImara!
Én most sütöm és jól kifolyt a kapcsos tortaformából a leve.
Mit lehet ez ellen tenni?
Remélem fini lesz,majd jelentkezem:
Györgyi

Limara írta...

Hát, a helyzet az, hogy ezt nem kapcsos formában kell sütni, mert elég sok leve van, ami csak sütés közben sziruposodik. Esetleg a tortaforma alját jó szorosan bekell tekerni alufóliába, de úgy sem lesz tökéletes.

Györgyi írta...

Nem lett az igazi,mert az összes karamell kifolyt.De próbálkozom,mert az íze nagyon bejön a családnak.
Köszönöm!

Ildikó írta...

Ma "végigolvastalak" és ez a recepted annak idején kimaradt az életemből. Komolyan mondom néha tekintettel lehetnél a pénztárcánkra és a mérlegünkre is. Fantasztikusan néz ki. Megpróbálom szombaton

olaszorszagbajottem.wordpress.com írta...

Kedves Limara, egyreszt gratula bloghoz, nagyon nagyon jo! Masreszt en a tatin tortanak egy egyszerubb valtozatat szoktam kesziteni, ami szerintem nagyon finom. Elkeszitem a karamellt (en 10 dkg cukrot karamellizalok, majd abba beledobok 10dkg vajat, atforralom) es beleontom a tortaformaba. Ezutan erre elrendezem a nyers (!) almaszeleteket. Es erre vajas tesztat szoktam tenni (probaltam mar tobb -sajat keszitesu tesztaval is-, de ez az igazi). Ez megy a 200-220 fokra elomelegitett sutobe, addig, mig meg nem sul a teszta.
Expressz valtozat, de szerintem jo...
Meg egyszer koszi a sok tippet, receptet.

dy írta...

valamit asszem elszúrtam :D a torta mennyei, csak egy apró probléma lett vele, nem jön ki a formából. lehet sokáig (csak gondoltam elolvasgatok pár postot itt-ott, úgy fél órán át:D) hagytam a formában? vagy mi lehetett a gond? köszi
dius