2010. február 17., szerda

Körtés spenótkrémleves

Ritkán nézem a kereskedelmi adókon esténként futó főzős műsorokat.Okokat inkább nem  írok róla, gondolom mindenkinek meg van a saját véleménye. Receptet sem őrizgetek ezekből, talán ezt az egy levest kerestem meg a műsor után a neten. Ha jól emlékszem Vágó István készítette, még az első adások egyikében.
Ez a leves finom, többször is terítékre került már. Pár napja is készítettem, mikor azöldségesnél friss, harsogó zöld spenótot kaptam. Annyira vágyunk már a tavaszi ízekre, színekre, hogy sem a borsos ára, sem az esetleges permetszer tartalma nem tántorított el, vásároltam belőle.
Hozzávalók:
  • kb. 15cm hosszú póréhagyma
  • 2 ek. vaj
  • 30 dkg spenót
  • 1 közepes méretű burgonya
  • 1 l zöldségleves
  • 2-3 körte
  • 2 dl tejszín
  • só, bors
  • citromlé
A vajon megpárolom a pórét, rádobom a szeletekre vágott burgonyát, a spenótot, a meghámozott, kockára vágott körtét. Felengedem a zöldséglevessel, sózom, borssal ízesítem. Kb. 15 percig főzöm, majd a tejszínnel is felengedem. Megvárom míg felforr, ezután botmixerrel pürésítem. Csipet cukorral, citromlével ízesítem.
Az eredeti recept szerint pirított dióval kellene tálalni, de én jobban szeretek külön tálkában jázminrizst adni hozzá.

8 megjegyzés:

Emes írta...

Szia!

Éppen ma főztem a fiamnak spenótot, és elgondolkoztam rajta, hogy lehetne egy kicsit mássá tenni. Én almára gondoltam, mert azt ehet, de ez a körte még finomabb verzió lehet. Ha már eheti azt is kipróbálom.
Köszi!

Julika írta...

Én is csak megerősíteni tudlak, hgoy nagyo nfinom ez a leves. Már én is főztem többször.

Renata Kalman írta...

Ez nagyon különleges ízű leves lehet...

lorien írta...

Már nekem is nagyon kezd elegem lenni a télből :) Ezt a levest szerintem el lehet készíteni fagyasztott spenótból is, tán kisebb a kockázat, meg azt legalább szezonjában szedtek. Kedvet is kaptam hozzá :)

Moha írta...

Jövök hozzád ebédre! Olyan jó színe van és spenót,imádom!

Abigél írta...

Köszi ezt a receptet,talán így a család nagyobbik fele is megeszi a spenótot.

Unknown írta...

Nagyon örülök ennek a receptnek, mert amikor Vágó István készítette,csak felületesen figyeltem oda:(.Na de most már elfogom tudni készíteni. Köszönöm!

Unknown írta...

Szia Limara!
Ez a Leves nekem is rendszeresen az étlapon van, és piritott fenyőmaggal tálalom. Üdv. Hercegnő