2009. március 11., szerda

Májkrémmel töltött rántott gomba

Én úgy irigylem azokat a háziasszonyokat, akik előre tudnak tervezni, és heti menüt írnak, majd azt be is tartják. No, ez nekem nem megy sajnos. Legtöbbször hajnaltájt szoktam megálmodni, hogy aznap mit is főzök. Ma reggel még káposztáért indultam a piacra, de nem tetszett a kínálat, így arra gondoltam, halat rántok sörtésztában. Majd megláttam a zöldségesnél a szép friss gombát és végül azt rántottam. Először tejszínes sült rizzsel gondoltam, végül spenótos rizst készítettem hozzá. Végülis finom ebéd lett.
A gomba magában nem egy nagy élmény, de ezzel a töltelékkel egészen más lesz. Ráadásul így a gomba szára sem vesz kárba, azt is felhasználom.
Hozzávalók:
  • 60 dkg közepes méretű gomba
  • egy kisebb fej hagyma
  • 2 doboz májkrém
  • só, bors, majoranna
  • liszt
  • tojás
  • zsemlemorzsa.
A gombákat megmosom, majd a szárukat kitördelem, összevágom. A hagymát finomra aprítom, kevés olajon puhára párolom. Hozzáadom az apróra vágott gombaszárat, sózom, borsozom, majorannával ízesítem. Pár percig együtt pirítom, majd a májkrémeket is hozzáadom. Már csak addig keverem, míg a májkrém is krémessé válik és szépen elvegyül a gombával. A masszát a gomba kalapjába töltöm, szokásos módon panírozom. A nylontasakos módszerrel nagyon haladós. Egy zacsiba lisztet, egybe zsemlemorzsát teszek, a kettő közé kistálba a felvert tojásokat. 3-4 db gombát beledobok a lisztbe, a zacsi száját összefogom, majd öszerázom. Kiszedem, a tojásban megfürdetem őket, majd mennek a morzsás tasakba, ott is megrázogatom néhányszor és máris mehetnek a forró olajba, hogy szép pirosra süljenek.

6 megjegyzés:

erika írta...

Nagy szerencsém, hogy ma későn volt az ebéd!! legalább nem korog a gyomrom a finomságok láttán.
Köszi a panírozási praktikát!!

starfi írta...

ez milyen nagy ötlet! úgy szeretem olvasni, amiket írsz:)

friss májból próbáltad már?

sedith írta...

Hmm, nagyon finom lehet! Én szoktam fasírtmasszával megtölteni és úgy rántani. Isteni svédasztalra. Mindenki cska kérdezgeti, hoyg mi ez, mi ez? Biztos májkrémmel uyganolyan finom!:)

Limara írta...

Erika! :))

Starfokker! Igen, többször is, úgy is nagyon finom, sőt... meg kapros juhtúróval :))

Sedith! Milyen jó ötlet! Mindenképpen kipróbálom! :))

Belly írta...

Szia!

Én is úgy szoktam készíteni mint sedith,a sógornőmtől tanultam.Nagyon finom,készítek is ma egy adagot.

Fauna írta...

Ez a zacskós panírozás milyen jó ötlet! Még nem hallottam róla máshol. Nagyon leleményes vagy! :)