2009. március 26., csütörtök

Cukkinis formakenyér

Tegnap épp kenyérsütéshez készülődtem, mikor a férjem hazaért, 3 gyönyörű cukkinivel. Nekem hozta, mert csak én szeretem, ő ki nem bírja állni. Illetve egyszer evett jóízűen belőle, mikor Jamie Oliver grillezett cukkini salátáját készítettem el. Tényleg, jó, hogy eszembe jutott.... meg az is, hogy milyen régen sütöttem már cukkinis kenyeret. Na ez a másik, amit jóízűen megeszik, mert a cukkini nem érződik a kisült kenyérben, de puha, szaftos lesz tőle, míg a héja fantasztikusan ropogós.
A cukkiniket nem is kell meghámozni, de nekem muszáj, mert a fiaimnak akkor nem tetszik, elég csúnyán nézik a zöld kis micsodákat, hogy őket idézzem.
Hozzávalók:
  • 100 g joghurt
  • 100 ml víz
  • 2 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • csipet aszkorbinsav
  • 150 g cukkini lereszelve
  • 25 dkg öregtészta
  • 50 dkg BL 80 liszt
  • 1 tk. cukor
  • 1 dkg élesztő
Kenyérsütőgép üstjébe pakoltam mindent, majd elindítottam a dagasztás programot. Vékonyan kiolajozott kelesztőtálban duplájára kelesztettem, majd enyhén lisztezett felületre borítottam. Jól kinyomkodtam belőle a levegőt, téglalap formára igazítottam. Két oldalról visszahajtottam a tésztát, majd feltekertem. Vékonyan körbeliszteztem, majd sütőzacskóba tettem, azzal együtt pedig a széthúzható kenyérformába. Ismét hagytam duplájára kelni, majd hosszában egy éles pengével bemetszettem. A zacsiba vizet permeteztem, száját elkötöttem és 200 fokos sütőben sütöttem 30 percig, majd egy fóliával letakartam a tetejét és 180 fokon sült további 15-20 percig. Rácsra téve hagytam kihűlni.


10 megjegyzés:

Timi írta...

Kedves Limara!
Nyálcsorgatva nézem a finomságaidat,s mikor már hangosan korog a gyomrom megfogadom,bevásárolok és sütök...
Aztán szembesülök a ténnyel,hogy megint elmaradt.
Sajnos nagyon ritkán van időm sütni,pedig szivesen teszem.Mivel ennél is ritkábban fordul elő,hogy legyen itthon öregtészta,azt szeretném megtudni,hogy ha mégis sikerül belekezdenem a sütésbe,mennyi élesztővel,vagy mással helyettesíthetem.
Gratulálok a finomságaidhoz,csodaszépek,és biztosan finomak is.
Üdv,Timi.

Limara írta...

Szia Timi!
Öregtésztát le is fagyaszthatod adagokban, majd ha sütni akarsz vele, akkor csak hagyod kiengedni.
Ha mégsem, akkor 2 dkg élesztőt keverj el fél deci langyos vízzel, csipet cukorral és annyi liszttel, hogy galuska sűrűségű legyen. Szórd meg a tetejét is kevés liszttel, majd hagyd pihenni kb. 25-30 percig,míg a teteje jól megrepedezik. Majd süthetsz is vele:))

A.C.E írta...

Szia Limara!

Kezd ez a mi kis játékunk /ki tudja hamarabb és többször a hűtőhöz csalogatni a másikat nevű játék!/ egy ping-pong mecsre hasonlítani! De azért Te állsz nyerésre! :)

Puszi: Eszter

Unknown írta...

Limara!
Pont a cukkinis kenyér receptjét akartam kérni tőled, mert valahol olvastam róla, hogy te már csináltál ilyet!
SZóval jól sikerült a szugerálás...
Nagyon érdekes, hogy milyen láthatatlanná válik a cukkini a kenyérben, nem?

Zita írta...

Szia Limara!
Hát én még nem is hallottam cukkinis kenyérről, de természetesen ezt is kipróbálom! Ma "önállóan" tevékenykedtem én is a Te jól bevált fehér kenyér recepteddel. Most fehér rozslisztből és thönköly lisztből készítettem kenyeret(mindegyikből kevés volt így pont elfogytak) a dagasztás végén raktam bele szárazon pirított tökmagot. Nagyon jó lett.
Julika!
Addig-addig kísérleteztem, hogy valamennyire már jól berepedezik a kenyér de nekem a tető levétele és a spriccelés után a jénai tető nélkül legalább még 10 percig kell sütnöm és aztán "alakul a cserepesedés". Persze nem olyan mint a Limarájé, de sokkal jobb mint eddig volt. Köszi az ötletet én is tovább adtam.

Julika írta...

Nagyon fincsi szaftos a cukkinis kenyér. Én már sütöttem régebben, érdemes kipróbálni.
Zita ! Örülök, hogy kikisérletezted, hogy cserepes legyen a kenyered. Sajnos sütőtől is függ, hogy meddig kell még sütni tető nélkül, illetve attól is, hogy mennyire spricceled le vízzel mielőtt leveszed a tetejét. Én is említettem, hogy nekem sem annyira cserepes mint Limaráé.

Gesztenye receptjei írta...

Limara!

Nagyon szép kenyeret sütöttél megint. Cukkinis kenyeret még én sem hallottam, de ezt is ki fogom próbálni :-)

berenyiolga írta...

Kedves Limara!

Nagyon szimpatikus ez a kenyér. Sütőzacskó nélkül is elkészíthető?

Köszönettel

Olga

Limara írta...

Igen, természetesen! :)

Zsuzsa írta...

Kedves Limara,
köszönöm a receptet, nagyon finom kenyér sült belőle. A képet nézve az enyém nem lett ennyire pihe-puha, de nagyon finom.
Üdvözlettel: Zsuzsa