2009. március 30., hétfő

Csigasajtos




Hétvégén sósat is sütöttem a vendégeimnek. Szeretem ezt a sajtost, semmi macera, előzőnap összeállítom, egy éjszakát pihen a hűtőben, a vendégek érkezése előtt gyorsan feldarabolom, kisütöm. Ropogós, jó ízű rágcsa.

Hozzávaló:
  • 50 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 1 tk. sütőpor
  • 1 ek. só
  • kb. 2 dl tejföl
  • 1 tojás
Krém:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg reszeltsajt (fele lehet füstölt)
  • 1 tk. só (ha pirosarany is van a krémben csak a fele só kell)
  • 1 tk. pirosarany (elhagyható)
A tészta hozzávalóiból rugalmas, de jól nyújtható tésztát gyúrok, majd 4 egyforma darabba vágom. Mindet kinyújtom téglalap formára, majd megkenem a sajtos margarinnal. Feltekerem mint a beiglit, fóliába csavarom és egy éjszakára hűtőben pihentetem. Ezalatt megdermed annyira, hogy szép vékonyra, kb. 2 mm vastagra lehessen felszeletelni. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket, majd 200 fokos sütőben kb. 10 perc alatt pirosra sütöm őket.

1 rúd egy nagy tepsire elegendő. Sokszor csak a felét sütöm ki, másik felét beteszem a fagyasztóba. Nem várom meg, hogy teljesen kiengedjen, úgy szeletelem fel.


12 megjegyzés:

A.C.E írta...

Ezt a sós-ropogósat én is nagyon szeretem, azért is a kedvencem, mert ezt még én is meg tudom sütni! :)

Chef Viki írta...

Sógornőm anno sokat hordott ilyet koleszba, sokan el is kérték a receptjét. Leírta, és a végén nem tette hozzá, hogy szeletelés után megsütni - annyira evidens volt :-)

Később jött reklamáció, hogy baj van a recepttel, mert nem olyan ropogós, mint a kóstoló. Szeletelés után hidegen, nyersen ették :-))) Jééééééézus :-)))

Limara írta...

Eszter! Nem hiszem én, hogy csak ennyit tudsz, aki ilyen csodaszappanokat készít, az másban is kreatív kell legyen! :))

Viki! Anyám borogass!!! :))) Most jót nevettem! :))

A.C.E írta...

Kedves Limara!
Pedig de!! Bár azt hiszem, hogy ez is annak az áldott jó tulajdonságomnak :) köszönhetem, amiért az ellenőrzőm is így nézett ki 2,5,2,5,2,. Vagyis ami igazán érdekel az sikerül, ami meg nem igazán az valahogy sohasem jön össze! Be kell vallanom, hogy ugyan nagyon szeretem a sütött dolgokat, legyen az kenyér, süti, bármi, ahhoz nagyon meg kell kívánnom valamit, hogy neki álljak sütni.

Puszi: Eszter

Garffyka írta...

Ahogy megláttam a képet beugrott, hogy tegnap este eközött és a túrós pogi között hezitáltam, melyiket is próbáljam ki medvehagymásan :-)
Ez a csiga nagyon jó találmány, egypárszor kisegített az 'öt perc múlva nálatok vagyunk' váratlan vendég helyzetben :-)

oresz írta...

Szia Limara!
Kipróbáltam a csigucikat, isteni lett. ...igaz a krémhez tettem egy kis vega pizza krémet,csipet oregánót, borsot, bazsalikomot. Jaaaajjjjj! Fincsi pizzis csiguk lettek,amilyet mindig is kerestem :)
KÖSZÖNÖM!!!!

Unknown írta...

Kipróbáltam, ez is kedvenc lesz!
Este megcsináltam a 4 rudat, és reggel megsütöttem majdnem a felét (két tepsinyit), nagyon finom lett, tízóraira is ezt vitték a sulisaim. :)
Maradékot sütöm, ha kész a kenyerem, nem fog sokáig tartani...

Jess írta...

Szia!

Nem tudom, hogy olvasol e a régi receptek kommentjei közt, vagy kapsz e értesítőt, mindenesetre feltennék egy kérdést.
Először is az egész család nevében köszönöm a receptet, a gyerekek csak úgy falták, annak ellenére, hogy kicsikét elsóztam. :(
Na és itt jön a kérdés, hogy tudsz e ajánlani hozzá valami mártogatós krémet vagy valamit, ami kicsit elnyomja a sót? Bár így is megették. Két rúddal lefagyasztottam, ahhoz jó lenne valami tunkoló.

Limara írta...

Sajnálom! Mártogatóst? Hát nem is tudom, még nem kellett hozzá, de akár egy avokádókrém vagy egy sima tejföl szerintem tökéletes hozzá.

Szemi írta...

Hú, ez tényleg nagyon finom, és már milyen régen csináltam! Jó,hogy eszembe juttattad. :)

Vicuska írta...

köszönöm, megsütöttem, nagyon finom lett!!!!

Juli70 írta...

Megsütöttem és mindenki kétpofára zabálta! Isteniiii! Hogy eddig miért nem figyeltem fel erre az egyszerű és ami a lényeg: tartalékolható vendégváróra. Raktam a mélyhűtőbe is, legyen mit elővenni, ha ránk tör valaki ... vagy az éhség :-DDD
Köszönjük! :-)))