2009. március 9., hétfő

Kovászos kenyér sültburgonyával

Ezt a kenyeret itt találtam. Napok óta nézegettem, ma végre volt annyi időm, hogy elkészítsem. Kovásszal készül, élesztő nélkül, így elég hosszú kelesztési idővel kell számolni. Nagyon finom, pihe-puha kenyér lett, intenzív burgonya ízzel. Legközelebb kézzel dagasztom bele a sültburgonyát, mert a gépem nagyon szétmorzsolta, így lágyabb lett, jobban terült, mint én szerettem volna. De ez csak kis szépséghiba:)
Az eredeti recept sütőben süti a burgonyát fokhagymával, sóval, borssal én csak símán megsütöttem forró olajban, amibe dobtam 2 gerezd fokhagymát is.
Hozzávalók:
  • 300g burgonya
  • 350 g BL 80 liszt
  • 75 g tk. tönkölyliszt
  • 250 g langyos víz
  • 1,5 tk. só
  • csipet aszkorbinsav
  • 150 g aktív kovász
Először megsütöttem a kockára vágott burgonyát, majd papírtörlőre terítve kihűtöttem.
Dagasztógépbe tettem a lisztet, vizet, aszkorbinsavat és a kovászt, annyi időre hagytam dolgozni, míg elkeverte a hozzávalókat. Letakartam a tálat, majd 30 percig hagytam pihenni. Ezalatt a kovász ismét dolgozni kezdett. Majd hozzáadtam a sót is és alacsony fokozaton hagytam, hogy a tésztát szépen kidolgozza. nem szabad sokáig keverni, mert könnyen elkovászolódhat. Ekkor hozzáadtam a burgonyát és azt is beledolgoztattam. Ezt legközelebb kézzel teszem. Kiolajozott kelesztőtálban kelesztettem 2,5 órán át, ezalatt duplájára kelt. Enyhén lisztezett felületre borítottam, majd átgyúrtam a cipót. A közepét egy sodrófával elvékonyítottam, majd visszatekertem mindkét oldalát. A kelesztőkosarat kibéleltem egy ruhával, beliszteztem és a tésztát fejjel lefelé beletettem. Ismét hagytam kelni 2,5 órán át. Óvatosan átborítottam a sütőpapírral kibélelt jénaiba, tetejébe vizet permeteztem, majd forró, 230 fokos sütőbe tettem 30 percre. Ekkor levettem a tetejét és további 15-20 percig sütöttem 200 fokon.


6 megjegyzés:

Julika írta...

Limara ! Én már szavakat sem találok. Micsoda ötletek, eszembe nem jutna sültburgonyás kenyeret sütni, de majd ezután :) Ismét remekeltél, mint mindig.

sedith írta...

Éppen csigázta a fantáziámat a krumplis kenyér. De hogy sültkrumpliból?! Így ízesebb, aromásabb biztos, mint főzve!
Írom az emailcímemet, de kérlek, majd törüld ki, miután elmentetted!
Puszi, Edith

sedith írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
nelly írta...

Álmomban sem gondoltam még arra, hogy sült krumplival készítsek kenyeret! De úgy látszik, minden megtörténhet. És milyen gyönyörű lett! Persze Neked könnyű! Gratulálok!

liana írta...

bocs,de a 156 perc nem elirás , 200 fokon 2,5 óra?

Limara írta...

dehogy nem! Köszi! Javítom!