2011. április 30., szombat

Levendulás tészta citrommártással

















Bizar ötletnek tűnhet, de higgyétek el, nem az, fantasztikusan finom!  Az egész úgy kezdődött, hogy a barátainktól kaptam egy csomag levendulás tésztát. Németországban jártak, meglátták egy boltban a tasakon a "Levantina" feliratot és valamiért egyből én jutottam az eszükbe. Nem is értem...Később böngésztem a hozzávalókat, de nyomát sem láttam levendulának, viszont többek között volt benne rozmaring, oregánó, paprika, bazsalikom. Egy csodás fűszeres taglietelle volt. A tasakon citrom mártást javasoltak hozzá és valóban, tökéletesen illett a tésztához.
A gondolat viszont nem hagyott nyugodni, milyen is lenne a házi gyúrt tészta levendulával. A citrommártást megtartottam, hiszen a citrom és a levendula már a Segítsütiben is tökéletesen bevált. Így tegnap délelőtt tésztagyúrásra adtam a fejem és mondhatom nem bántam meg.
Hozzávalók:

  • 20 dkg finomliszt
  • 20 dkg rétesliszt
  • 4 db tojás
  • 1 tk. szárított levendula
A kétféle lisztet összeszitáltam egy deszkára, a közepébe mélyedést készítettem és beleütöttem a tojásokat, rászórtam a levendulát. Fontos, hogy szárítottat használjunk, a friss bepenészedhet, ha nem azonnal főzzük ki a tésztát. Addig gyúrtam, míg szép fényes lett és már nem ragadt sem a kezemhez, sem a deszkához. Két cipóra osztottam és letakarva kb. 15 percig pihentettem.
Az egyiket kinyújtottam sodrófával,a másikat géppel nyújtottam, vágtam. 
Vizet forraltam, sót és egy kis olajat tettem bele. Csak addig főztem a tésztát, míg feljött a víz tetejére és forrt egyet. Azonnal a kész mártásba szedetem.

Citrommártás:
  • 1 kis fej salottahagyma
  • 1 ek. vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 g fokhagyma
  • 1 ek. liszt
  • 1 citrom r. héja
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • 0,5 l húsleves
  • 2 dl tejszín

Összeolvasztottam a vajat és az olajat. A finomra vágott hagymát puhára pároltam rajta. Ráreszeltem a fokhagymát, és a citromhéjat. Meghintettem a liszttel, lepirítottam, majd felengedtem a húslevessel és a tejszínnel. Összeforraltam, sóztam, borsoztam. Végül belefacsartam a citromlevet. Azonnal tálaltam.

15 megjegyzés:

Adrienn írta...

Isteni lehet! ezt is kipróbálom.
még viszonylag új vagyok, nem írtam még neked soha, de olvaslak régóta! viszont elmondhatom, hogy te szerettetted meg velem a sütést, és mióta kipróbáltam a receptjeidet, és sikerélményem van a kenyerekkel, azóta (már 2 hónapja) nem jártam a pékségben! tegnap este zsemlét sütöttem, annyi különbséggel, hogy 40 dkg bl-80 lisztet, és 10 dkg tk búzalsztet használtam, és 2 dl a folyadékból tej volt. nagyon finom lett! és elsőre sikerült. én a cserép sütöben sütöttem az jó magas is, és mivel be van áztatva nem kell vizezni, csak tovább tart a sütés, mondjuk dupla idő. ma a kenyeret is ki szeretném próbálni benne, mi a véleményed? lehet abban sütni?
KÖSZÖNÖM!

Juccantó írta...

Mindig nagy örömmel olvasom a "levendulás"ötleteidet!!!Sorra megakarom csinálni őket,olyan aromája,olyan illata van,hogy csak na:))))a levendula fagyidat már elkészítettem,jöhet a többi!!!!:))))
Ja és várom a többit!!!

Ami írta...

Fantaszikus kreálmány Limara! :) Nagyon teszik, le is mentem a receptet!

Éva írta...

Nagyon guszta, ezt a levendula ízvilágot sajnos nem ismerem, de kiváncsisággal olvasom a receptjeidet!

Borbély Anita írta...

Ez biztosan nagyon finom és van is itthon levendulám. :)

Aniko írta...

Hàt ez a recept nagyon tetszik...rogton màsolom!!

bévé írta...

Nahát! Ez nagyon jóóóóó!!!!

fevi írta...

Azta paszta hú, de jó ez a pasta!

Tildibildi írta...

Én is most írok először, de sokszor járok itt, és már ki is próbáltam egyet s mást :) A levendulát még nem, de nagyon izgatja a fantáziámat...szerintem a fagyival fogom kezdeni!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

Feltűnt, hogy a tésztareceptben nincs só. Ez tényleg így van, hogy csak főzésnél a vízbe kell tenni, vagy kifelejtődött belőle?
És megdöbbent, hogy ilyen egyszerű tésztát készíteni!!!! Asszem rögtön ki kell próbálnom, valami nagyobb ördöngősségre számítottam! :)

Üdv,
Nyestkutya

Limara írta...

Adrienn! Örülök, köszönöm szépen!:) Tökéletes kenyeret lehet sütni római tálban is. Csak a tetejét kel fél órára beáztatni, az aljában addig kel a megformázott tészta. Fél óra után mehet a hideg sütőbe.
Juccantó! Köszönöm, igyekezni fogok!:)
Ami! Köszönöm!:)
Éva, Paprika, Anita, Tildibildi, BéVé, Fevi, Bianka! köszönöm!:))
Nyestkutya!Nem, tényleg nem teszek a tésztába sót. Én még úgy tanultam, hogy a só ellágyítja, ha lágy, akkor jobban kell lisztezni, a liszttől pedig csirizes lesz. :))

elina írta...

Kiprobaltam...ISTENI finom....koszonom az ujjab kituno receptet!!!!:-))))))

Limara írta...

Elina! De örülök, hogy kipróbáltad, annak meg különösen, hogy tetszett is!:))

Tanó Móni írta...

Most látom, ez valami fantasztikus lehet..)) Pedig én is nemrég gyúrtam tésztát, sokkal finomabb a saját gyártmány:) Én tejszínes-gombás szósszal tálaltam.. de ezt ki kell próbálni!

Limara írta...

Majd mesélj, szerintem nem fogsz csalódni benne!:))