2011. április 19., kedd

Tót-kalács


Tót-kalács a kalácsok kalácsa sokak szerint. Mégis nagyon nehéz irodalmat találni róla, én pl. hiába kutakodtam a neten. Valószínűleg az igen macerás elkészítése miatt.
Pár hete vendég voltam a helyi Nőegyletnél, ott említette az elnöknő, hogy ő szokott ilyen kalácsot sütni, egy nénitől tanulta valamikor régen. Míg receptből dolgozott nem sikerült neki, ezért elment a nénihez, és megnézte a technikát. Anyósom is mesélte, hogy fiatalasszony korában neki is egy idős néni ütötte, aki felajánlotta, hogy megtanítja rá, de addig halogatta, halogatta, míg nem volt rá több lehetőség...
A kalács titka ugyanis nem a receptben, hanem a az elkészítési módban van. Az alap egyszerű kalácstészta. A tésztát többszörösen rétegezik, közét vaj és zsír keverékével kenik meg, majd meghintik rétesliszttel, vagy ahogyan régen hívták grízes liszttel. A technika persze mindenkinél más.
Ilonka úgy mesélte, hogy meglangyosít egy liter tejet, ahhoz adja a lisztet, amennyit felvesz. A bedagasztott tésztát három cipóra osztja, majd mindet negyedeli. Azokat kinyújtja, megkeni, majd egymásra teszi. Egy abroszon kihúzza, mint a rétest, jó vékonyra. Két oldalról középig feltekeri, ott kettévágja, a két rudat összesodorja. Meghajlítja. Ugyanígy tesz a következő cipóval is, azt az első tetejére teszi. Hűvösön jó sokáig keleszti. A harmadik cipóból kisebb kalácskát készít. Nos, szerény számításom szerint a tej és a tojások jó másfél kiló lisztet felvesznek. Ez még nekem is ipari mennyiség. És az elkészítése is meglehetősen macerás. Bár szeretek ilyesmivel bíbelődni, miközben Ilonka mesélte feltűnt, hogy a technika kísértetiesen hasonlít a sodort tésztáéra. Ott a rétegezést a sodrással egyszerűsítik, de a kenés és liszttel szórás meg van. Én egyszerűen megfontam, de az igazi tót kalács két részből áll, a középső részt körül öleli egy tésztacsík.  Ezért  félve nevezem a sajátomat tót- kalácsnak.
Remélem, egyszer lesz alkalmam ellesni az eredeti technikát.
Hozzávalók:

  • 60 dkg finomliszt
  • 10 dkg kenyérliszt (vagy rétesliszt)
  • 1 tk. só
  • 2 ek. cukor
  • 1 tojás
  • 1 tojás sárgája
  • kb. 4 dl tej
  • 4 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg élesztő
Kenéshez:


  • 10 dkg puha vaj
  • 10 dkg zsír (kacsa vagy liba)
  • rétesliszt
Tetejére egy egész tojás.

A tészta hozzávalóiból könnyű kalácstésztát dagasztok. A tejet nem érdemes egyszerre beleönteni, a tojás nagyságától is függ, hogy szükség van-e mindre. A bedagasztott tésztát nem kelesztem, csak egy ruhával letakarva 15-20 percig pihentetem. Ezalatt a sikérszálak megnyúlnak és könnyen nyújthatóvá válik.
Míg pihen a vajat és a zsírt alaposan kihabosítom.
Enyhén lisztezett felületre borítom a tésztát, majd kb. 2 mm vastagra nyújtom. megkenem vékonyan a vajas krémmel, és szintén vékonyan meghintem a rétesliszttel. Feltekerem mint a beiglit. 
A hosszú rudat három egyenlő darabba vágom.
A kezemmel kissé ellapogatom őket és félbehajtom:

Egy fóliával letakarom és másfél, két órára hűtőbe teszem.
A lehűlt tésztát egy nyújtófával megütögetem, így fellazul, majd hosszú csíkot nyújtok belőle:
A maradék zsiradékkal megkenem, liszttel meghintem és feltekerem ezt is mint a beiglit. megismétlem a másik két tésztával. Végül a három rudat megfonom:
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem, vagy doboz formába teszem és hűvösön duplájára kelesztem. Nekem másfél órát kelt, de maradhatott volna még fél órát. Egy egész felvert tojással lekenem:
180 fokos sütőben kb. 45 percig sütöm, félidőben egy fóliával letakarom, hogy ne égjen meg a teteje.
Szokás szerint nem vártuk meg, hogy kihűljön, még melegen megvágtuk:
A rétegek így is gyönyörűen szétváltak, le lehetett tekerni, pont ahogy a tót kalácsnál illik.

Régebbi kalács receptek Húsvétra:

Foszlós fonott kalács  (a kedvencem)

21 megjegyzés:

judit60 írta...

megint egy mestermű.Csodálatos.

videkek írta...

Kerlek, Limara, ha lesz szerencsed ellesni a technikat, vedd fel videora... Vagy egyenesen vidd magaddal az Izorzok stabjat!:) (Most ragadom meg azalkalmat, hogy kellemes husvetot kivanjak nektek, teljen szepen az unnepetek!)

Mary írta...

Csodaszép lett Limara! :)

Éva írta...

Gyönyörű lett a kalácsod, de ez valóban hosszadalmas, nagy rutint igénylő technika.

Jutka írta...

Életemben nem láttam még hasonló gyönyörű kalácsot, kívánatos:)

erika írta...

Ez aztán a kalács!!(tyűű van ám vele munka is!maradok a bevált foszlós kalácsod recijénél, megelégszem azzal is. lassan ideér az én időm:"kalácsot-kaláccsal)

Névtelen írta...

Elképesztő, miket tudsz! :)

Kata írta...

Gyönyörűséges!!

Alexa Christi írta...

Látszik a kalácson a gyakorlott kéz munkája. Nagyon szépen fonsz. Én mindenképpen elkészítem, igyekszem helyben segítséget találni hozzá, aki már gyakorlott benne. Mindig bemutatsz valami új gyönyörűséget.

Kreatív konyha írta...

Ismét egy gyönyörű meglepetés az olvasóidnak! Biztos, hogy ezzel nem próbálkozom, csak gyönyörködöm az alkotásodban. Kellemes Húsvéti Ünnepeket!

Aniko írta...

Nagyon jòl nèz ki...de nem hiszem hoyg fogom csinàlni..inkàbb bekopogok hozzàd egy szeletèrt!!;-)
Kellemes Hùsvèti Unnepeket!!

zöld béka írta...

Nagyon finoman néz ki már képen is. Szívesen kipróbálom majd, mert ehhez idő kell:) ez a kalács tényleg tót? mármint hagyományosan gondolom. melyik régió? én Sáriban lakom Bp-től kb 40 km-re. nálunk ilyenről még nem hallottam. Itt a sári rétes maradt ránk többek közt, amit még a nagymamám is készített.

Kri írta...

Nos az anyósom, nem készítette sodorva, sima kalácstésztából készült, és a három fonat köré tekert egy negyediket. Ezt húsvétra sütötte ez nálunk most is a húsvéti kalács.

Névtelen írta...

Gyönyörű és egészen biztos, hogy nagyon finom is.
De "tud" annyival többet mint a többi sokkal rövidebb idő alatt és feleannyi munkával készült?
Megéri ezt a hihetetlen áldozatot?

Limara írta...

Állítólag tót, de mint írtam nagyon kevés irodalmat találtam róla sajnos.
megéri a plusz munkát, de ezt csak akkor érzed, ha tökéletesre sikerül, kell hozzá nem kis gyakorlat.

Csitri írta...

Ez olyan szép, hogy ki kell próbálnom. A szombatunk úgyis cipekedős lesz, így legalább van mire fogni a lógást :-)

Ildikó írta...

Mondom én, kincs vagy nekünk egyszerű konyhatündéreknek

Vcsilla írta...

Köszönjük a receptet. Megsütöttük. Nagyon szép és nagyon finom :)))
Kellemes ünnepeket kívánunk mindenkinek.

Névtelen írta...

Nem vagyok blogger, de most úgy érzem, írnom kell. Megsütöttem és óriási lett, egy valódi szépség, a kalácsok királynője. Nem baj, hogy nem ez az autentikus tót-kalács, nálam abszolút csúcstartó.

Limara írta...

Jaj, de jó! Nagyon-nagyon örülök!:))

lunki írta...

Köszi a receptet!!
Nagyon finom lett, bár hármunknak kicsit óriási. :)
Kacsazsír helyett mangalicazsírt használtam, mert a mamáéknak kevés kacsájuk volt a nyáron, és már elfogyott. A zsír ízét nem érezni, inkább a vajét.
Volt közben bőgés is, mikor az első tekerésnél kifolyott a zsír, de azért mégis sikerült.