2011. április 15., péntek

Medvehagymás Lala

Olvasóimnak hála, az idén sem maradtunk ki a medvehagyma szezonból. Nagyon köszönöm a gyönyörű hagymát!
Hétvégén vendégeink voltak. Készítettem medvehagymás hajtoványt, a sajt helyett finomra aprított medvehagymát tettem a töltelékbe, és készítettem medvehagymás Lala kifliket is. Ez utóbbi vitte el a pálmát, remek lett.
A tészta tulajdonképpen változatlan maradt, de elfelejtettem venni joghurtot, így helyette 2 ek. tejföl került bele és valamivel több tej.
A töltelékben maradt a vaj és a só, plusz  egy maréknyi felaprított medvehagyma.

Régebbi medvehagymás receptek:

Medvehagymás pogácsa
Kovászos bucik medvehagymás krémmel és paradicsommal
Töltött csirke
Brokkolis töltött kenyér
Bucik medvehagymával
Tojásos  nokedli medvehagymával
Medvehagymás-túrós pogácsa
Medvehagyma krémleves

28 megjegyzés:

Bianka írta...

Nagyon szépek lettek

Blogkonyha írta...

Nagyon guszta lett! Gondolom, kissé érezni a fokhgymát ízét is benne...

Névtelen írta...

Megkívántam tőled ezt a sok medvehagymás ételt. Most akarok még beszerezni a kertbe medvehagymát. Mit kell a boltban keresni vetőmagot, vagy gumót mint a vöröshagymánál? Hova ültessem kertbe vagy cserépbe? Ha most ültetem az még jó, mert a zöldségesnél már láttam.
Válaszodat előre is köszönöm!
Éva

Editfolt írta...

Marcsi! Ezek megint nagyon szépek. Tegnap Szegeden voltam a mars téri piacon. nagyon sok medvehagyma volt. Vettem is de csak szendvicsre raktam. Fincsi.

Névtelen írta...

Éva,
nem tudom, Magyarországon mi a törvény, de nálunk (Szlovákia) a hagymája védett. Nem is lehet kapni sehol.
Ha valaki a kertjébe szeretne, akkor elmegy olyan erdőbe, ahol medvehagyma nő, és óvatosan felszed kb. 5 hagymát, nehogy a többit is megrongálja, majd ezt otthon elülteti árnyékos helyre, kertbe. Ha sikerül, majd szaporodik is, és olyan sok levelet ad majd a következő évben, hogy csak. És mindig lesz friss, nem táskaszámra lesz azonnal elhasználandó adag. Virágzáskor már nem jó fogyasztani!!!

Petra

Szemi írta...

Tökéletesek lettek, megkívántam. :)Milyen rég csináltam már Lalát!

Carla írta...

Wow! I L-O-V-E-D your blog! You show and give us the recipes of so many beautiful breads and cakes! Of course there is, to me, a little issue: I don't speak Hungarian (I am a Portuguese speaker). hehehe... No problem. I will follow your blog as well. I will try to use the Google bar to understand at least some of the ingredients, so I can try to cook your genious recipes here too.

Congrats for your wonderful cooking and for your beautiful blogs. You are also a very good photographer.

Márti írta...

Régi Lala kedvencünk, Tőled! így biztos még fincsibb :)

bévé írta...

Ezek meseszépek lettek! De miért Lala?

Kreatív konyha írta...

Ismét tökéletes kifliket készítettél!

Trója Rita írta...

Ez nagyon szép,holnap meg is csinálom
őket.Hihetetlen hogy milyen sok finomság van a tarsolyodban.

Névtelen írta...

Nos, én nem csak gyönyörködtem a látványban, hanem meg is sütöttem szombat esti vacsorának. Akkor gyönyörködtem csak igazán!!! A tészta a "Lala" eredetei leírása alapján készült annyi módosítással, hogy a vajat csak simán fölhabosítottam, és azzal kentem le két tésztalap közét. A vajat nem sóztam, mert a tésztacikkeket megtöltöttem húskrémmel, amit maradék sült húsból készítettem, és az elég ízes-fűszeres volt. A család (három nagy fiú+egy férj) nagy élvezettel fogadta-gyűrte magába a vacsorára tálalt töltött "Lalát". Máskor is elkészítem mondjuk virslivel, mert a Nagy Nagyfiamnak az a gyengéje:):):!

Barbi konyhája írta...

Már több receptedet kipróbáltam, azt hiszem ez lesz a következő, sajnos medvehagyma híján majd csak simán.
A sok finom recepted adta a bátorságot, hogy egy játékra invitáljalak!
Kérlek nézz be hozzám!

Névtelen írta...

Ha lehetne,én is termeszteném a kis kertemben,nagyon szeretem. sikerült a múlt hétvégén beszereznem egy keveset belőle,itt nálunk a bioboltban árulták,1 csomó 320 ft.volt. Pogácsa készült vele,persze Limara recept alapján,melegen elfogyott!!! Gabi

Névtelen írta...

Lányok,akik már tapasztalt medvehagyma-vásárlók vagytok (ha nincs hol termeszteni vagy a közeletekben termőhely)! Egy kis cserép - kb.12cm átmérőjű - medvehagymáért adható 1000 - egyezer - Ft? Még sosem vettem, itt a helyi piacon most láttam először (bár lehet, csak azért, mert egy ideje nagyítóval keresem), és csak egyetlen árusnál láttam két cserépnyit, de ne hogy azt higgye valaki, hogy degeszre tömött volt az edényke! Szóval: mennyi a reális ára egy ekkora adagnyi medvehagymának? Köszönöm mindenkinek, aki válaszával segít tájékozódnom m.hagyma-ügyben.

Névtelen írta...

Szia Limara!
Hétvégén én is kipróbáltam, nagy sikere lett a medvehagymásnak és a sima sajtosnak is. Most láttam, hogy kellett volna a tésztába tenni tejfölt vagy joghurtot? Az eredeti receptben nem láttam, vagy csak figyelmetlen voltam?
Egyébként a medvehagyma gumója vagy hagymája vagy magja (?) engem is érdekelne, hogy pl Pesten hol szerezhető be?
Köszönöm,
Ani.

Névtelen írta...

Kedves Limara!
Csodásan néznek ki a kiflik, de két kérdésben még segíts, kérlek: 1.:a kis pohár joghurt, az hány grammot jelent? 2.: lehet e ezt a kiflit úgy elkészíteni, hogy este bedagasztás, egy óra kelesztés, formázás, maaaajd reggel sütés...?
Köszönöm szépen válaszod!
üdv,
Jázmin

Tanó Móni írta...

Nagyon guszták Limara! A medvehagymás pogikon már túl vagyunk, épp tegnap szedtünk utánpótlást medvehagymából. Akkor jöhetnek a Lalák:) Köszönöm:)

Marika írta...

Kukkints be hozzám, van egy meglepi számodra!

Eszter írta...

Imádom a medvehagymát.
Invitálnálak egy játékra, nézz be hozzám!

Limara írta...

Köszönöm szépen!:))
A Vaterán érdemes szétnézni medvehagyma ügyben, ott töveset is lehet kapni, egészen baráti áron.
Katalin! Az ezer Ft egy kis cserépért horror ár!

Jázmin! Én danon joghurtot használok, nem tudom pontosan hány g, talán 140 ...

Limara írta...

Carla! Thank you! :))

Foodafok írta...

Nagyon tetszik ez a Medvehagymás Lala.

Névtelen írta...

Na! Most jutok oda, hogy hírül adjam: VAN MEDVEHAGYMÁM!!! Tegnap reggel rárontottam a piacra, és: három csomaggal vettem - 1000Ft-ért. Pontosabban csak kettőt akartam venni, 500Ft/csomag, de mivel a két adagért járó 1000Ft-ból az árus vissza akart adni 500-at, és én erre figyelmeztettem, hálából megjutalmazott még egy csomaggal. Így hozzá jutottam kb.30szál töves(!) medvehagymához, és engem ez úgy földobott, hogy mikor hazaértem, hamar bevágtam két karéj, medvehagymával megszórt zsíros kenyeret! Dőőőzsöltem, Lányok:):):)

Csitri írta...

Tegnap nálunk is medvehagyma illat volt az egész lakásban. Nagyon finomak lettek a lalák :-)Képet is tettem fel róla a blogomba.
A dorozsmai kertészetben azt mondták, hogy ősszel lesz náluk medvehagyma hagyma, akkor kell elültetni. De ha azt mondjátok, hogy most is rá lehet lelni tövesre, elkezdek keresgélni :-)

Limara írta...

Én tavasszal ültettem és kihajtott az idén. Múlt héten láttam a makói piacon töveset, érdemes nézni. A Vaterán szokott lenni kedvező áron.

Névtelen írta...

Kedves Limara! Ezt a receptet nekem anyósom adta. Azóta anyós kiflinek hívom, mindig elismeréseket kapok. Isteniek, nem lehet abbahagyni. Megpróbálom a medvehagymás változatot is. A hűtőmben több kiló medvehagyma van.

KKNoemi írta...

medvehagyma híján metélőhagymával próbáltam ki, és így is nagyon finom lett! köszönöm a receptet!!!