2011. április 3., vasárnap

Top Lista Gasztronómia 2011

Márciusban megjelent az idei Top Gasztronómiai Lista. Ez a Magazin egy évkönyv, ami 144 oldalon keresztül  gasztronómiáról szól, elsősorban a hazai gasztronómiáról.
Őszintén szólva azt gondoltam, hogy majd jól átlapozom, elolvasok belőle egy két cikket és kész. Ehelyett több estés olvasmány lett. Az újság borítója igazán figyelem felkeltő, szenzációs neon narancs (nem olyan, mint a képen),de a külső megjelenésből számomra nem derült ki a nagyon igényes, színvonalas belső. A kiadvány gyönyörű fotókkal van tele, én bizony kívülre is ezekből választottam volna, de ez csak az én személyes véleményem.
A tartalom gazdag, izgalmas. Van benne több top lista, rögtön a legjobb 20 magyar étterem rangsorolásával kezdődik, amit a Dining Guide étteremtesztelői állítottak össze közel száz étterem többszöri meglátogatása után. (Remélem, ha felvétel lesz erre a munkára, szólnak)
Olvashatunk többek között a 10 legjobb reggelizőhelyről, az öt legjobb rántott húsról, a tíz legjobb külföldi piacról, a 7 legjobb vidéki étteremről, a 8 legjobb gasztroborról...
Gasztrobloggerek árulják el a kedvenc alapanyagaikat, megtisztelő, hogy köztük vagyok én is.
Nagyon tetszett a külföldi gasztroblog ajánló.
Szívesen végig kóstoltam volna a nyolc sztárséf újragondolt rakott krumpliját. Nagy rajongója vagyok ennek a hagyományos magyar ételnek. A képeket elnézve remek desszert lett volna utána az öt cukrász ötféle megújított gesztenyepüréje.
Nagyon tetszett az interjú Erik D'Amato-val, aki a chew.hu gasztronómiai blog írója és a magyar konyha rajongója. Szerinte a székelykáposzta is versenyképes, és azok akik szégyenlik a hagyományos magyar konyhát igazán buták, mert az valami zseniális. Milyen igaza van!
És a kedvenc részem, az Arcok. A mesterségem címere..
Ahol bemutatkozik egy Pörköltmester. Tudtátok, hogy van ilyen? Egy különleges ember, aki a nyomozó munkáját adta fel, hogy a pörköltfőzésnek szentelje az életét.
Egy eredetileg villamosmérnök, aki a véletlenek sorozata folytán kürtöskalács készítő lett.
A terézvárosi szikvizes és fia..
A kapolcsi juhsajtkészítő házaspár...
Az etyeki Sonkamester...
És számomra a legkedvesebb, a Szabó pék, aki nem is pék, hanem a kenyérsütés mestere. Aki nem is mester, hanem mesternő. Egy fantasztikus asszony aki a tanári pályát adta fel, hogy édesapja mesterségét szívvel, lélekkel tovább vigye.
Olvastátok már?

10 megjegyzés:

foncsi írta...

sajna még nem, de tervben van. az újságárusnál belelapoztam, a borító szerintem borzasztó, a tartalom meg pont az ellenkezője. :)

Timi írta...

Hűűű, teljesen felborzoltad az ízlelőbimbóimat, és a kíváncsiságomat. Ez utóbbival vannak problémáim, mert meglehetősen költséges passzió :D
Még nem olvastam, de biztosan fogom!
Köszönöm az ajánlót :)

foncsi írta...

más téma: drága Limara, nem fogod elhinni, ma mit műveltem. :D a sütőnkben (megjegyzem, mellesleg borzasztó egy sütő...:)) csücsül egy kenyér - én, az örök ellenálló, beadtam a derekam. :D percei vannak hátra, de nem tudom, a többiek egyáltalán megengedik-e, hogy lefotózzam:D

Limara írta...

Igen, igen, kérünk fotót!:))

Éva írta...

Ez a kis tájékoztató amit leírtál gondolom a lényege a könyvnek. Érdekes lehet a többi részlet is!

Limara írta...

Timi! Szívesen!:)
Éva! Ne gondold, rengeteg jó része van még, csak kiemeltem párat, a többit meghagyom:)

Unknown írta...

Sziasztok!

Nagyon felkeltette az ujsag az erdeklodesemet! En Nottinghamben elek, de meg ez sem gond, mert eppen a napokban kapunk Magyarorszagrol csomagot. Kertem, h tegyenek bele egy ilyen magazint is, de kepzeljetek, nem kaptak! Ti hol szereztetek be?

Koszonom: Maja

Limara írta...

Kedves Maja. Nagyobb újságosoknál lehet kapni, de jobb oldalon a hirdetésre ha rákattintasz meg is rendelheted.

Névtelen írta...

A Szabó pékség Balatonalmádiban? Ott készül a kedvenc kenyerünk. Egyszerűen isteni! Nagyon szeretném megtanulni, hogy kell olyan régimódi, savanykás kenyeret sütni, amilyet ők árulnak. Lehet, hogy ebben is tudsz segíteni, Limara? Nagyon finom kenyereket és egyebeket sütöttem már a blogod segítségeddel(a családom nevében is köszönet érte!), de a sűrű Szabó kenyérhez egyik sem fogható. Azt hogy kell? Kóstoltad már?

Limara írta...

Sajnos nem volt még szerencsém hozzá...de gondolom, hogy kovászos technikával készítik:)