2011. április 5., kedd

Rózsakalács csokoládéval és aszalt áfonyával

















Az elmúlt hétről vagy jót vagy semmit. Mondhatnám, hogy maradjunk a semminél, de szerencsére a pocsék hétköznapokat egy igazán remek hétvégével sikerült lezárni. Szombaton ugyanis vendégül láthattam azt a jó kis csapatot, akikkel Egyházaskozáron szoktunk együtt lenni. Jókat ettünk, ittunk, beszélgettünk, kellett már egy ilyen nap.
Az előző héten még sütni sem volt nagy kedvem (a hétvégén azért bepótoltam), a szokásos kenyéren kívül csak egy kalácsra futotta. Összedobtam egy egyszerű kalácstésztát, amit csokival és aszalt áfonyával szórtam meg.

Hozzávalók: 

  • 45 dkg liszt
  • 1 dl tej
  • 2 ek. cukor
  • 1 mk. só
  • 2 tojás
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tk. vanília
  • 2 dkg élesztő
Töltelék:
  • kb. 5 dkg olv. vaj
  • 5 dkg barna cukor
  • 6-7 dkg csokoládélencse (vagy aprított csokoládé)
  • 6-7 dkg aszalt áfonya
Az olvasztott vaj kivételével mindent bekészítettem a dagasztógép táljába, majd az alacsony fokozaton elindítottam a dagasztást. !-5 perc múlva átkapcsoltam a magasabb fokozatra. Hagytam még 10 percig dolgozni, az utolsó 2-3 percben adagoltam hozzá apránként az olvasztott vajat. Megvártam míg azt is alaposan beledolgozza, majd a kész tésztát áttettem egy kelesztőtálba. Kb. 45 perc alatt duplájára kelt.
Lisztezett deszkára borítottam, kinyújtottam kb. 2 mm vastagra, majd eloszlattam rajta a tölteléket. Megkentem az olvasztott vajjal, rászórtam a barna cukrot, végül a csokoládét és az áfonyát.
Feltekertem mint a beiglit. 16 egyforma szeletre vágtam.


Egy 30 cm átmérőjű tortaformát alaposan kivajaztam, beleültettem a tekercseket.
Hagytam ismét, hogy duplájára keljen. Addig előmelegítettem a sütőt 180 fokra. Amikor a tészta kitöltötte a formát meghintettem kevés barna cukorral a tetejét is, hogy szép karamelles színe és íze legyen. Kb. 40 perc alatt sül készre, ha nagyon barnulna a teteje érdemes egy fóliával letakarni.
Rácson hűtöttem ki.

19 megjegyzés:

4Gyerek írta...

előbb-utóbb nekem is kéne ilyent készítenem.
ez is fini lehetett.

erika írta...

Hűű de pazar!(és csak úgy pikk-pakk össze kell dobni?!)

Éva írta...

Nagyon -nagyon jól néz ki, és kár hogy nem tudom megkostolni!Kívánom hogy a mostani hét jobban sikerüljön!

Bianka írta...

Igazán szépséges lett

Boboce írta...

Nagyon kis harapnivaló lett! :)) Bizti nagyon finom is! Megint szépet alkottál!

Csirli írta...

En ebbol most kerek! :) MOOST! :)

Marika írta...

Nagyon jól néz ki ez a kalács, valószínűleg én is ki fogom próbálni , hamarosan! További jó sütést-főzést kívánok! Marika

fevi írta...

szupi, pazar csigucik!puszi

Editfolt írta...

Ezt holnap én is megsütöm. Összefutott a nyál a számban ahogy olvastam. Hmmm....

foncsi írta...

úú. nagyon guszta. remélem most már minden rendben van! lehet valami a levegőben:(

Limara írta...

Köszönöm szépen!:))

Aniko írta...

..csak egy kalàcsra !!?? De milyen kalàcsra!!!!

Névtelen írta...

Kedves Limara! Ma pita-ügyileg néztem be hozzád. Kérdezte a fiam minek, hiszen a múltkor amit sütöttem, jó volt. Mondtam neki, nálad "ellenőrzöm" a receptet, de nem értette. (Áh, férfi.)

Megérte beugrani emiatt a kalács miatt. Nagy gondom volt ugyanis. Májusban van nálunk egy borfesztivál, már január óta állítom össze fejben a menüt. (Falusi vendégasztalról van szó.) Az volt a gondom, mi legyen az édesség, ezt most megoldottad nekem. Már látom a plakáton: Limara-féle rózsakalács.
Nem szokványos, de mutatós, egyszerű és valószínűleg finom.

Ezen kívül mindig van vendégváró falat is, de már a kis paprikás kifliket (mártogatóssal) - ellentétben a vendégekkel - én már unom :) Volt pár ötletem, de nálad még jobbakat találtam, 3-4 receptből lesz majd egy.

Köszönöm az ötleteket és a recepteket.

T. Kati

ManóMérce írta...

Ezt nekem is meg kell sütnöm...remélem a hétvégén sikerül:) A múlt hétvégén 200 db készült a hagymás pogácsádból, mondhatom isteni volt, a hétvégén ismét nagyobb csapattal megyünk bulizni, így a pogácsát ismét megsütöm, de ezt a kalácsot akkor is ki kell próbálni, köszönöm.

Névtelen írta...

megcsináltam ma teljeskiörlésű búza lisztből, fél adagban és ááá! Limara, ez fantasztikus!!!

Ancsa

zorgó írta...

Tegnap elkövettem ezt a fini kalácsot!!! 10 dk csoki, 10dk áfonya- mazsola keverék került bele. Ma ismét készítek egyet, mert a család kikövetelte. Beetetésként a tésztába tettem egy kis levendula szirupot, amit egyelőre valószínűleg csak én vettem észre. Ma picivel többet csempészek majd bele ;).

ManóMérce írta...

Én is megsütöttem... elfelejtettem csokit venni, így az itthoni Milka került bele, hááát ezzel többet sose:) Nekem a széle picit túl sült, legközelebb előbb fogom rátenni a fóliát, de köszönöm a receptet, biztosan fogom még használni.

ManóMérce írta...

Jaaa, csak azt nem írtam le, hogy a tészta elkészítése egyszerű, szép lett, és hamar el is fogyott, finom.

Limara írta...

Köszönöm, nagyon örülök, hogy tetszett a recept!:))