2011. április 28., csütörtök

Spárgás rizotto


Megérkezett a spárga szezon. A helyi piacon sajnos még nem láttam, de volt szerencsém néhány napja végig futni a szegedin, lenyűgöző volt a kínálat. Nem külföldi, hanem jó minőségű, gyönyörű, friss, helyi termelőktől való spárgát árultak. Tudtátok, hogy a Csongrád megyei  Öttömös a helyi spárga hazája? Régen  gyakran jártunk arra felé. Érdekes volt a homok halmokból kikandikáló spárgasípok látványa, de akkor még fogalmam sem volt mi is ez a növény. Sajnos sokan még ma sem tudják. Ha boltban veszek spárgát szinte mindig megkérdezi a pénztáros vagy a mögöttem álló, hogy mire való ez, hogyan kell elkészíteni...
Ez a rizottó csak egy a sok finomság közül.
Hozzávalók:
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. olívaolaj
  • 1 csokor újhagyma
  • 20 dkg spárga
  • 30 dkg rizottó rizs (pl. arborio)
  • 1 pohár fehérbor
  • 1 l zöldség vagy húsleves
  • só, bors
  • parmezán sajt
  • 1 ek. mascarpone
A zöldséglevet felforralom és takarék lángon melegen tartom. A vajat és az olívaolajat összeolvasztom, a felkarikázott újhagymát megfonnyasztom rajta. Hozzáadom a megtisztított spárga felaprított szárát, és a rizst. Sózom, borsozom. Átkeverem és felöntöm a borral. Megvárom, míg az alkohol elpárolog, majd adok hozzá egy merőkanál alaplevet. Nagy lángon folyamatosan kevergetem. Amint a rizs magába szívja adok hozzá egy  következő merőkanállal. Állandó kevergetés mellett addig adagolom hozzá a zöldséglevet, míg a rizs megpuhul, de a belseje kicsit roppanós marad. A spárga fejeket csak a legvégén keverem bele. Adok hozzá egy ek. mascarponét és 2-3 percre lefedem az edényt. Azonnal tálalom. Megszórom frissen reszelt parmezánnal, meglocsolom egy kis extra olívaolajjal és ehetünk.

Spárgás receptek régről:
Zöldborsó-spárga krémleves mentás tejhabbal
Saláta eperrel és spárgával
Pite spárgával

9 megjegyzés:

Ami írta...

Ez valami mennyei lehet! Annyira gusztán néz ki :)

Eva írta...

Nagyon guszta! Nálam is be van tervezve a héten spárgás rizottó, de én most "fordítva" fogom csinálni. Majd megmutatom.

Éva írta...

Nagyon guszta! Én is azok közé tartozom, akik még nem használták a konyhájukban ezt a növényt!

Bunny írta...

Eddig nem szerettem a spárgát, de most az egyik kedvenc zöldségem lesz. Ráadásul a napokban gondolkodtam egy jó kis rizottón és erre tessék :)

duende írta...

Tavaly készítettem belőle én is rizottót, és meglepő módon (mert nem szeretem a rizst és a rizottót) a spárgás ételek közül majdnem ez lett a kedvenc. Szóval spárga kategóriában is második helyre került, a rizotto kategóriában pedig első helyre. Nagyon jól illenek egymással. :)

Névtelen írta...

Ez valami fenomenális lehet! Én nagyon szeretem a spárgát, de csak ritkán csinálok, akkor is leginkább konzervből, mert bajban vagyok a pucolásával, nem tudom, hogy kell, egyszer rengeteget szenvedtem egy csomaggal.
Ezenkívül nem tudom, milyen a jó, friss spárga, a zöld v. a fehér a jobb, stb.
De ezt most rögtön megenném... :-)
Móni

Tűzpadka írta...

Szia Limara! Hogy sikerült a majális? A miénk nagyon nedves volt:)

Erika írta...

Isteni lett!! Hála neked Limara, én is elkészítettem életem első spárgás ételét :) és nem bántam meg!! Köszi a receptet!

Limara írta...

Örülök:))