2011. április 21., csütörtök

Foszlós kalács tk. lisztből


Hezitáltam, hogy feltegyem-e ma ezt a kalácsot. A közeledő Húsvét miatt úgy döntöttem, hogy mégis,  nehogy kalács nélkül maradjanak a tk. lisztek kedvelői. :)
Na nem a recepttel van baj, a kalács nagyon finom, de ez a mai kevesebb figyelmet kapott mint amit érdemelt volna. Az első kelesztéskor majdnem túlkelt, mert Timi barátnőmmel elbeszélgettem az időt. Megfontam, kelesztettem és betettem sülni, mikor is befutott Fevi barátnőm. Sietett, a rövid időt pedig igyekeztünk kihasználni, egymás szavába vágva beszéltünk, közben kávéztunk.  A kalács csak akkor jutott eszembe, amikor már rendesen érezni lehetett az illatát. Így kissé pirosabbra sült, mint én szeretem és Évi annyira rohant, hogy még fotózni sem maradt időm, félbevágtam és elszaladt vele. Így csak a megvágott kalácsot tudom megmutatni.

Hozzávalók:

  • 30 dkg tk. tönkölyliszt (vagy graham liszt)
  • 30 dkg durum liszt
  • 1 tk. só
  • 3 ek. barnacukor
  • 1 tojás
  • 2 dl író (vagy joghurt és tej keveréke)
  • 1,5 dl tej
  • 7 dkg olv. vaj
  • 5 dkg mazsola
  • 2,5 dkg élesztő
A vaj és a mazsola kivételével mindent a kenyérsütőgép üstjébe készítettem. A dagasztás programot indítottam el. Az utolsó percekben adtam hozzá az olvasztott vajat és a mazsolát. A bedagasztott tésztát kelesztőtálban duplájára kelesztettem. 
Enyhén lisztezett felületre borítottam, négy egyforma darabba vágtam. megformáztam a rudakat és négyes fonással megfontam. 
Sütőpapírral bélelt tepsire ültetem és ismét hagytam duplájára kelni. Végül lekentem egész felvert tojással és 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt készre sütöttem. Félidőben érdemes letakarni egy fóliával.
Rácson hűtöttem ki. 

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Szia Limara!
Egyre több fantasztikus remekmű kerül ki a kezeid közül. Ez is az, de mivel most nincs itthon tk-m, így a foszlós fonott kalácsot, és a hokkaidó-t fogom megsütni húsvétkor.
Utóbbit már sütöttem, és nagy sikere lett! Remélem a fonott kalács is sikerülni fog. :-)
Még ha ritkán is írok, maradok örök híved péksütik és kenyerek nagyasszonya. :-)
Ladyani

fevi írta...

Marcsi,
el sem tudod képzelni, mennyire hálás vagyok, hogy csomagoltál pakkot nekünk, a gyerekek is baromira örültek. Épp most végeztünk a bekebelezéssel, legalább is a nagyobbik részével. Ja, és nagyon finom volt, a pirosság külön jól állt a kalácsnak! köszi és pusz

Zsuzsa írta...

El sem tudod képzelni, mekkora segítség ez nekem most! Mindenhol kerestem teljes kiőrlésű lisztes vagy durum lisztes kelt receptet. Húsvétra ezt sütöm meg :-)

Szemi írta...

Limara, nagyon örülök, hogy te kipróbáltad a tk. lisztes kalácsot. Én mindig ódzkodtam tőle, féltem, hogy nagyon száraz lenne. A finomliszteset meg sajnos nem ehetem, így csak másoknak sütöm. :(
Na jó, néha nekem is becsúszik egy kis szeletke belőle, de semmiképp sem olyan gyakran, mint ahogy megenném. :))
Bár durumlisztet nem kapni felénk, de majd veszek tönkölylisztet helyette.
Ki fogom próbálni a recepted szerint, köszönöm, hogy beraktad!

Névtelen írta...

Szia Limara!

Azt szeretném kérdezni, hogy a durumlisztet mivel lehetne helyettesíteni ennél a kalácsnál?

Előre is köszönöm a válaszodat:
Zsuzsa

Unknown írta...

Kedves Limara, epp most sul a foszlos kalacsom ch csokkentett valtozatban ☺ igy elsore fel adagbol keszitettem, de legkozelebb tutira egesz adag megy a sutobe 😉 isteni illatok terjengenek, koszonom a receptet!!!

Lengyel Zsuzsa írta...

Kedves Limara!
Fantasztikus lett a kalács. A mazsola mellé még egy kis aszalt vörösáfonya is került bele. Üdvözöl téged Zsuzsa és az Évkerék receptblog!

Nagy Andrea írta...

Kedves Limara!
Megsütöttem a kalácsot! Ez valami isteni lett. Nem is gondoltam, hogy a teljes kiőrlésű lisztből ilyen könnyű, laza, finom állagú tésztát lehet készíteni. De most holnap lehet, hogy még egyet kell csináljak, mert ez azt hiszem kevés lesz az egész húsvétra :-) Köszönöm a receptet.

Evelin írta...

Kedves Limara!

Kenyérsütő gépben megsütöttem a kalácsot annyi módosítással, hogy durum helyett kenyér lisztet tettem, mazsola helyett pedig áfonyát. Sajnos nagyon kemény lett, szinte ehetetlen es a teteje is beesett. Szerinted mit rontottam el? Több folyadék kell bele?

Nagyon szeretném, ha legközelebb sikerülne. Előre is köszönöm a válaszod.

Evelin

Limara írta...

Kedves Evelin! Ez nem gépre írt recept, nem lehet egy az egyben átültetni. Ennyi élesztővel túlkel a gépben, ezért lett kemény és beesett a teteje