2010. augusztus 29., vasárnap

Paszternákpüré

Szeretitek a paszternákot? Mert én nagyon! Jó egy évvel ezelőtt fedeztem fel magamnak, a szerelem még egészen új keletű. Persze tudtam, hogy létezik, talán annak idején apukám termesztette is a kertjében, de akkoriban még nem hozott lázba, sőt!
Jamie Oliver műsoraiban figyeltem fel rá, annyira jól nézett ki a grillezett pasztinák, hogy kíváncsivá tett.
Persze egy ilyen kisvárosban nem egyszerű beszerezni, hiába kerestem a piacon, majd a nagyobb zöldségeseknél, sehol sem találtam. Anyukámat bíztam meg, hogy nézzen szét a szegedi piacon. Ezután  úgy jött hozzánk, hogy a táskájában mindig volt belőle.
Mostanában már az itteni piacon is kapható, több termelőnél is láttam. Reggel sétáltam a sorok között, egy néni futott utánam:
Várjon már! Nem maga vásárolta tőlem a pasztinákot a múltkor? Mondom, de, valószínűleg. Jöjjön már vissza, most is hoztam! Megvettem az összeset, sőt ígéretet tettem, hogy a jövő vasárnap is megveszem. Az utánpótlás úgy tünik, biztosítva van...
A paszternák régi gyökérzöldség, népszerűségét a burgonya elterjedése szorította vissza. Édesgyökérnek is hívják, mivel nagyon hasonlít a gyökérhez, de a sárgarépával áll rokonságban.
Ránézésre könnyű összetéveszteni a gyökérrel, de a gyakorlottak észreveszik a különbséget. Míg a fehérgyökér kúposan növeszti a leveleit, addig a paszternáknál beeső a gyökér és a levél kapcsolódása. A színe sárgásabb, illata fűszeresebb. Legfinomabb, ha kicsit megcsípi a fagy, ilyenkor a legédesebb.
Sokkal több mindenre használható, mint a gyökér. Csodát tesz a húslevessel, de csak egy kis darab kell bele, különben csalódást is okozhat. Mennyei krémlevesnek, édesburgonyával összefőzve (bárcsak ez utóbbi is ilyen könnyen és olcsón beszerezhető lenne!). Érdemes sütőtökkel is párosítani. Grillezve a legfinomabb (nekem), de készíthetünk belőle chipset is. Szintén sütőtökkel vagy édesburgonyával párosítva még édességet is süthetünk belőle.

Ma pürének készítettem, a mézes csirke körete volt. Tulajdonképpen ugyanúgy készül, mint a
burgonyapüré, de a paszternákot nem lehet átpaszírozni. Önmagában is finom, de burgonyával keverve jobban tetszik.
Három szép paszternákot megpucoltam, majd hasábokra vágtam. Ha nagyon fás a közepe, azt ki kell vágni.  Puhára főztem. Ugyanennyi burgonyát is megfőztem héjában. A lecsepegtetett paszternákot késes robotgépbe tettem, pürésítettem. A burgonyát krumplinyomón áttörtem, majd a paszternákhoz adtam. Forró tejjel és vajjal pürésítettem tovább, sóval ízesítettem.


15 megjegyzés:

Marika írta...

Valóban nagyon finom, ízletes zöldség a paszternák (felénk pasztinák). A termesztésénél vigyázni kell, mivel a nedves levelek komoly égési sérüléseket okozhatnak,a gyógyulás hetekig eltarthat. Ez sajnos a tapasztalat.

Limara írta...

Tényleg? Éget?? Hű, bosszúálló zöldség!

Limara írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Notburga írta...

Örülök, hogy írtál erröl. Itt lehet kapni, már többször szemeztem vele. Most már tényleg belekerül a kosaramba ;-)

ehran írta...

Limara: Én is nemrég fedeztem fel, és azóta kedvelt köret püréként, burgonya helyett. Az ízesítésénél érdemes szerintem szerecsendióval, szegfűszeggel is kísérletezni, már ha a főétel lehetővé teszi.

egy anya írta...

Én eddig a bejegyzésig abban a hitben voltam, hogy a paszternák a petrezselyemgyökér másik neve. :)
Nos, ma is tanultam valamit. :)

"saját levében" írta...

A nagymamám kertjében volt, de csak a húslevesbe tette. Én most kezdtem termeszteni, de jó hogy írtad ezt a fagy dolgot, ezek szerint nem kell még felszedni a termést.
Ezt az égési sérülést nem értem.

Névtelen írta...

Szereted a majonézes salátákat?
Főtt pasztinák, savanyú uborka és főtt tojás kockákra vágva
bors

majonéz
esetleg kevés mustár

:) jó étvágyat!

Ja, és égési sérülést még életemben nem szenvedtem tőle, pedig gyerekkoromtól termeszti anyukám.

Névtelen írta...

Ja, és ha megfőzöd, kockázod, fagyasztható. Esetleg próbáld ki pici adagban, hogy neked megfefel-e az állaga kiolvadás után is.

Névtelen írta...

Ki fogom próbálni én is, köszönöm az ötletet!

Limara írta...

Próbáljátok ki, mert tényleg érdemes:))

Köszönöm, szeretem a majonézes dolgokat, kipróbálom!:))

Marika írta...

Nekem valóban olyan lett a lábam gyomlálás után, mintha megégett volna. Valamilyen allergiás reakció. A növény bosszúja. Csak segíteni szerettem volna, nehogy más is így járjon. Ha nem hiszitek, utána lehet nézni a neten.

Unknown írta...

Szóval ez az a paszternák, amit a zöldséges néni külön Neked szokott vinni a piacra ;) Közvetlenül a tejben is puhára lehet főzni és ezzel a paszternákos tejjel pürésíteni. Igen, nehéz áttörni / átpasszírozni, de a krumplipürével ellentétben lehet botmixerrel pürésíteni ;) ehranhoz hasonlóan szerintem is jól megy hozzá egy kevés szerecsendió, mint minden gyökérzöldséghez. Ősszel próbáld ki tokajiban főtt birsalmával is ;)

Olgis írta...

Régebben én is termeltem, és csak hús és burgonya levesbe használtam.
Nagyon jó ötleteket olvastam itt.

Márti írta...

Örülök, hogy megemlíted ezt a finom zöldséget, mert a Budapesti Vásárcsarnokban, gyökérnek árulták.
Hiába mondtam az ellenkezőjét, nem bizonyultam hitelesnek!