2010. január 26., kedd

Quinoa bulgurral


Mostanában nagyon sokat lehet hallani a quinoa-ról. Gyakran találkozom vele főzős műsorokban, ódákat zengenek róla. Dél-Amerikai gabonanövény, nagyon sok fehérjét, vitamint tartalmaz, és mivel gluténmentes könnyen emészthető. Semleges ízű, a rizshez hasonlóan kell készíteni, egy csésze gabona, két csésze folyadék.
Jó ideje keresem már a boltokban, de sajnos még a bio boltban sem kaptam, nem is hallottak még róla. Minap a Sparban vásároltam, és amák, dió féleségek között megakadt a szemem olyan tasakokon, amiket eddig még nem láttam. Bulgur volt, más gabonákal keverve, az egyikben quinoa-val. Apró szemű, leginkább köleshez hasonlítható magok.
A vasárnapi sült köreteként készítettem el. A tasakon lévő utasítás mindössze annyit ír, hogy forrásban lévő vízbe kell önteni, majd 10 percig főzni, leszűrni és máris tálalható. Miután leszűrtem, kevés olívaolajjal, sóval, pár csepp citromlével ízesítettem. Míg főtt egy nagyobb paszternákot apró kockára vágtam, kevés vajon aranybarnára sütöttem. A megfőtt gabonához kevertem. De bármilyen sült zöldség feldobja szerintem. Sütötököt szeletekre vágtam, mindre tettem zsályalevelet, csipet sót és olívaolajjal is meglocsoltam. Sütőben megsütöttem. Nekem a bulguros quinoa-hoz és a sütötökhöz nem is kellett a hús, annyira tökéletes volt.
És talán ami a legfontosabb, a gyerekeknek is tetszett!

19 megjegyzés:

nelly írta...

Hm.... de jól néz ki!!!! És most egy kis off-ot írok!DDDD Ugyanis croissant akarok sütni a recepted alapján, és végig nyálaztam az oldalakat, mire rájöttem, hogy a keresőben sokkal egyszerűbben boldogulok. Úgy is lett. Megtaláltam az express változatot, és majd leültem. 46 hozzászólást olvastam végig. Nem volt egyszerű, de a kíváncsiság hajtott. Ennyi hálás emberkét régen nem láttam. Mennyien kipróbálták, és ódákat zengtek Neked Limara! És most én is be fogok állni közéjük, mert bízom benne, hogy nekem is sikerülni fog. Az a jó Nálad, hogy annyira kidolgozod a receptet is, leírod a műveleteket, és az ember lánya így bátrabban mer nekilátni. Persze a mai quinoa-d is megint egy újabb gyöngyszem. Bevallom, én még nem hallottam róla. Eszméletlen, mennyi infót szedsz össze, és mekkora energiád van ezeket a magad javára fordítani,kipróbálni, aztán persze megosztani velünk! Köszönöm Marcsi!

Névtelen írta...

Kedves Limara!

A DM-ben mindig szoktam látni quinoa-t.

Üdv: Piroska

Fabrikák írta...

Limara, tudnál segíteni nekem valami jó kis kukorica prósza vagy málé recepttel?Előre is köszi!Már nem merek receptgyűjtőkből sütni mert befürdök velük!Benned megbízom ha tudsz segíts, köszi.

Limara írta...

Nelly! Köszönöm szépen! :)) Mondtam már, milyen jó, hogy a barátnőm vagy!? :)

Piroska! Tényleg? Ma is vásároltam ott, de nem láttam. Holnap megnézem, jobban figyelek ezután, köszönöm!:))

Zsuzsi! Van valahol receptem, meg kell keresnem, mert ezer éve nem készítettem. Mindjárt kutatni is kezdek!

Raindrop írta...

Végre, végre!
Örülök ennek a receptnek, mert köretből sosem elég!

erika írta...

Hű de izgi! a bulgur nálunk is kelendő, de zöldséggel még nem próbáltuk. A beszámolód hallatán már érzem a számban a sült zelleres bulgur ízét.(.imádom a zellert).
A kukoricaprósza recire én is kíváncsi lennék!!

Wise Lady írta...

Ezt még én sem próbáltam, izgalmasan hangzik.

Szamóca írta...

Én is nagyon szeretem a quinoát, bár még sosem készítettem és nem is vettem, mert aranyárban mérik, de fogalmam sincs, hogy miért. 500 g = 1100-1200,- De ha valaki tud olcsóbban, feltétlen szóljon!
Valószínűleg ezért keverték és árusították bulgurral, hogy az emberek meg tudják fizetni. Így keverve még nem láttam egyébként, de engem is érdekelne. Majd sasolok, ha Sparban járok. :-)

Thrini írta...

Épp ma láttam egy bulgur receptet.
A te verziódat is szívesen megkóstolnám.

Szezsu írta...

Én a Müllerben vettem quinoa-t, és ott viszonylag elfogadható áron, ha jól emlékszem 4-500 Ft volt a 40dkg...Bioboltban 1000 Ftért láttam fél kgt!

A bulgurt szeretjük nagyon, még nem jutott eszembe, hogy lehet a kettőt kavarni, de jó ötlet! Szupi recept! :-)

Névtelen írta...

Nekem az a fura,hogy egy bio-boltban nem tudjàk,mi az a quinoa.Zsu

Piszke írta...

Én s szemeztem a többféle quiona-keverékkel, arra lennék kíváncsi, hogy a fűszereket-zöldségeket kivonva ízre milyen?? Nálunk azon áll vagy bukik az ügy.

Limara írta...

Zsu! Ez egy kisváros! :))

Piszke! Teljesen semleges ízű. Én egy leheletnyi mák illatot és ízt éreztem ugyan, valószínűleg amiatt, hogy pirítva van a mag, de a többiek kinevettek :))

Viki írta...

Ez nekem is nagyon-nagyon tetszik, olyan gusztusos, hogy az embernek összeszalad a nyál a szájába :)

szabi(O_o) írta...

Szia Mária!

Gratulálok a munkásságodhoz.
Már egy ideje olvasom az írásaidat a blogodon és nemrég a Kisalföld Gasztro Magazinban (2010.jan.13) is...
Munkámból adódóan (vendéglátásban dolgozom) nem mindig tudok annyi időt rászánni mint amennyit ténylegesen szeretnék, de az újdonságok reményében időnként visszatérek. További sok sikert kívánok!
Üdv.:
szabi(O_o)

Limara írta...

Kedves Szabi! Köszönöm szépen, megtiszetlő a figyelmed! :)) Én is szoktam az oldaladon járni, nagyon tetszik! Üdv

Névtelen írta...

Én szoktam quinoát fõzni, inkább csak magamnak, mert a családom keserünek tartja. Illetve tartotta amikor elõször megkóstolták. Azután egyszer egy dokumentfilmben láttam, hogy az Andok-ban ahol ez terem, a perui asszonyok áztatják a quinoát pár percig és utána alaposan átmossák azért hogy, mint mondták, elvegyék a keserü ízét. Hát ez nem volt nekem a dobozra írva! Azóta én is úgy csinálom és a család is megbékélt vele. Én itt nálunk még nem láttam keverve, gondolom azt nem kell beáztatni mert keverve nem lehet erõs a keserü íz.
Csodálom a sokoldalúságodat Marcsi és gratulálok! Én ma a fánkodért jöttem csak elõbb láttam a quinoát.
Üdv, nagyzsuzsa

Noémi írta...

Sziasztok.van egy hely ahol találtam quinoamagot.Bioliget nevezetű bio bolt.honlapjuk is van.

Noémi írta...

Sziasztok.Bio boltba megtaláltam ezt a quinoamagot.van honlapjuk:bioliget.hu
Én sokat vásárolok náluk mert jelenleg ők a legolcsóbbak számomra meg ez van közel.De még be is szerzik ha valami nincs és házhoz szállítás is van .
Remélem tudtam kicsit segíteni. sziasztok