2010. január 30., szombat

Öregtésztás kenyér a Panasonicban

Elkészült az első öregtésztás kenyér a panasonic kenyérsütőgépben.A jól bevált kenyeret alakítottam át erre a gépre. Most sem kellett benne csalódnom, gyönyörű kenyeret sütött. És nem nyitogattam közben a gép tetejét!
Szép magas, ropogós héjú lett. Fotózáskor tettem mellé egy kilós lisztet, hogy a mérete jobban látszon.
Hozzávalók:
  • 520 g Bl 80 liszt
  • 2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 tk. só
  • 1 ek. burg.pehely
  • 15 dkg öregtészta
  • 1 tk. cukor
  • 12 g élesztő
  • 360 ml víz
Az üst aljába morzsoltam az élesztőt, erre jött a liszt, az öregtészta, burgonyapehely. Egyik sarkába a só, aszkorbinsav, másikba az olaj. Tetejére a cukor és erre öntöttem a folyadékot.
Alap fehér kenyér, sötét szín, XL méret a beállítása, ez 4 órás program. Csipogáskor ezt a gyönyörűséget vettem ki.
Készítettem egy képet a kenyér aljáról, jól látszik, hogy a lapát milyen könnyedén csúszott ki belőle.
Sajnos megvágott kép nincs, ezt tegnap ajándékba vittem a tévéseknek egy sütőben sült jól bevált fehér kenyérrel együtt.

19 megjegyzés:

erika írta...

Ismét szencáziósat sütötél!!...és, és ugye jól gondolom, még morzsa sem maradt belőle. jól olvasom, tévéseknek vitted?--írnál erről bővebben!!??

erika írta...

Limara! kérlek javítsd a helyesírási hibákat! pusz

Vali írta...

Már oltogatom a párom, gép ügyben.
Gyönyörű kenyér.

Limara írta...

Erika! Itt nem tudok már belenyúlni a hozzászólásba, de semmi baj szerintem! :))
Igen, az este a helyi tv magazin műsorába kaptam meghívást :))

Vali! Oltogasd csak, megéri! Ez az a gép, ami tényleg olyan, hogy bepakolod a hozzávalókat és kiveszed a kész kenyeret. Nem kell vele trükközni, lapátokat kivenni, letakargatni, középre igazítani, stb...

Nóra írta...

Nincs fent a tv műsor a neten? Szívesen megnézném.

Limara írta...

Szia Nóra! Nincs sajnos, vagy nem is sajnos?:))

nelly írta...

Valami csodaszép lett ez a kenyér is kedves Limara! Remélem, jól sikerült a tv felvételed, és egyre többen ismernek még Téged, aki ennyire ügyes kis háziasszony! Minden elismerést megérdemelsz, hiszen én csak elolvasom a receptjeidet, és csodaszép kenyereket, sütiket készítek általad!

Edina írta...

Kedves Limara! Áldom azt a pillanatot, mikor rád találtam :) Kipróbáltam a jól bevált kenyeredet, és akkora sikere van, hogy azóta nem is vettem boltban kenyeret! Most már egy hete mindennap sütöm, sőt, ma vittem a húgoméknak is egyet a recepttel együtt :) KÖSZÖNÖM!!!

Tinkmara írta...

Limarám, már megint egy gyönyörűséges! Bárcsak láttalak volna a TV-ben. Sehol egy kóborló felvétel róla? :(

Viktor Lantos írta...

Régóta olvasgatom a blogodat. Gratu hozzá :) A bejegyzésed alapján én is beszereztem egy ilyen masinát. Szülőknél volt korábban egy egyszerű típus, egy idő után nem is használtuk. De ez valóban olyan ahogy írtad. A héten kaptam meg, a harmadik kenyeret sütöm épp benne. Sima, francia és most a rusztikus francia sül éppen. Ma a kenyérsütés előtt egy pizzatésztát is készítettem benne. Nagyon finom lett. Ahogy a kenyerek is. :) A gép a dagasztás közben kicsit hangos, nyikorog (lehet be kellene olajoznom), viszon ami kenyér sül benne az minden pénzt megér. :) Köszi a tippet, jó vétel volt.

Ui: az általad említett boltból nem tudtak szállítani így másikból kellett rendelnem.

trinity írta...

Most már az öregtésztát is ki kell próbálnom...Nem is tudom, hogy maradt ki eddig.
Ez a kenyér, ez óriási-minden szempontból!!!! Gyönyörű lett!

A TV műsor meg 100%, hogy teljesen rendben volt!!! Én biztos vagyok benne!!!!

Jéger írta...

http://www.youtube.com/watch?v=_yGjPU4j7Zo
a beszélgetés első fele....

http://www.youtube.com/watch?v=fkALWd_HCxs
és a második fele

Adrienn írta...

Szia Limara!
Már egy ideje a te receptjeid alapján etetem a családom, úgyhogy kenyérért az elmúlt 2 évben nem mentünk a boltba. Most a nyáron kenyérsütőt is a te véleményed alapján vettem: Panasonicot. Nem bántam meg. Nagyon finom kenyeret süt!(persze a pálmát azért a kacsasütőben sült jól bevált... viszi!) Viszont ha reggelre kell friss kenyér, akkor a géppel készítem időzítve. Szerinted ha időzítem a kenyeret, hogy reggelre legyen kész, akkor is tehetek bele friss élesztőt, vagy az éjszakai várakozás miatt maradjak inkább a szárítottnál? Válaszodat előre is köszi! Adrienn

Limara írta...

Szia Adrienn! Nagyon örülök, köszönöm! Igen, én az időzített kenyérhez is friss élesztőt használok. Felpúpozom a lisztet és annak a tetejére morzsolom, hogy ne érjen a folyadékhoz.

Sophie Rhythm írta...

Szia, kicsi méretben is működik? Vagy simán L-esben? Le tudnád írni hogy úgy hogy csinálod?

Limara írta...

Persze, működik. csupán minden hozzávalót arányosan csökkenteni kell. tehát, ha a lisztet csökkented 20 %-al, akkor az összes többit is annyival kell...

Sophie Rhythm írta...

Szerinted ebbe belefér egy fele adag és szép lesz? Itt nincs nagyobb jénai, de amúgy is csak kevés fogy nálunk. http://www.amazon.de/Unbekannt-460A000-5043-PyrexClassic-Br%C3%A4t-ov-4/dp/B000KG8GK0/ref=sr_1_42?ie=UTF8&qid=1361366538&sr=8-42

DanX írta...

Szia, ha nekünk olyan Panasonic gép van ahol élesztő adagoló tartály van és(instant poralapú) Ahogy ebben a receptedben írtad tehetünk bele nem poralapút is?(Persze ezt nem az adagolójába :) )

Limara írta...

Persze, rá kell morzsolni a liszt tetejére....