2010. január 30., szombat

Öregtésztás kenyér a Panasonicban

Elkészült az első öregtésztás kenyér a panasonic kenyérsütőgépben.A jól bevált kenyeret alakítottam át erre a gépre. Most sem kellett benne csalódnom, gyönyörű kenyeret sütött. És nem nyitogattam közben a gép tetejét!
Szép magas, ropogós héjú lett. Fotózáskor tettem mellé egy kilós lisztet, hogy a mérete jobban látszon.
Hozzávalók:
  • 520 g Bl 80 liszt
  • 2 ek. olaj (vagy 2 dkg vaj)
  • csipet aszkorbinsav
  • 2 tk. só
  • 1 ek. burg.pehely
  • 15 dkg öregtészta
  • 1 tk. cukor
  • 12 g élesztő
  • 360 ml víz
Az üst aljába morzsoltam az élesztőt, erre jött a liszt, az öregtészta, burgonyapehely. Egyik sarkába a só, aszkorbinsav, másikba az olaj. Tetejére a cukor és erre öntöttem a folyadékot.
Alap fehér kenyér, sötét szín, XL méret a beállítása, ez 4 órás program. Csipogáskor ezt a gyönyörűséget vettem ki.
Készítettem egy képet a kenyér aljáról, jól látszik, hogy a lapát milyen könnyedén csúszott ki belőle.
Sajnos megvágott kép nincs, ezt tegnap ajándékba vittem a tévéseknek egy sütőben sült jól bevált fehér kenyérrel együtt.

19 megjegyzés:

erika írta...

Ismét szencáziósat sütötél!!...és, és ugye jól gondolom, még morzsa sem maradt belőle. jól olvasom, tévéseknek vitted?--írnál erről bővebben!!??

erika írta...

Limara! kérlek javítsd a helyesírási hibákat! pusz

Vali írta...

Már oltogatom a párom, gép ügyben.
Gyönyörű kenyér.

Limara írta...

Erika! Itt nem tudok már belenyúlni a hozzászólásba, de semmi baj szerintem! :))
Igen, az este a helyi tv magazin műsorába kaptam meghívást :))

Vali! Oltogasd csak, megéri! Ez az a gép, ami tényleg olyan, hogy bepakolod a hozzávalókat és kiveszed a kész kenyeret. Nem kell vele trükközni, lapátokat kivenni, letakargatni, középre igazítani, stb...

Nóra írta...

Nincs fent a tv műsor a neten? Szívesen megnézném.

Limara írta...

Szia Nóra! Nincs sajnos, vagy nem is sajnos?:))

nelly írta...

Valami csodaszép lett ez a kenyér is kedves Limara! Remélem, jól sikerült a tv felvételed, és egyre többen ismernek még Téged, aki ennyire ügyes kis háziasszony! Minden elismerést megérdemelsz, hiszen én csak elolvasom a receptjeidet, és csodaszép kenyereket, sütiket készítek általad!

Edina írta...

Kedves Limara! Áldom azt a pillanatot, mikor rád találtam :) Kipróbáltam a jól bevált kenyeredet, és akkora sikere van, hogy azóta nem is vettem boltban kenyeret! Most már egy hete mindennap sütöm, sőt, ma vittem a húgoméknak is egyet a recepttel együtt :) KÖSZÖNÖM!!!

Tinkmara írta...

Limarám, már megint egy gyönyörűséges! Bárcsak láttalak volna a TV-ben. Sehol egy kóborló felvétel róla? :(

Viktor Lantos írta...

Régóta olvasgatom a blogodat. Gratu hozzá :) A bejegyzésed alapján én is beszereztem egy ilyen masinát. Szülőknél volt korábban egy egyszerű típus, egy idő után nem is használtuk. De ez valóban olyan ahogy írtad. A héten kaptam meg, a harmadik kenyeret sütöm épp benne. Sima, francia és most a rusztikus francia sül éppen. Ma a kenyérsütés előtt egy pizzatésztát is készítettem benne. Nagyon finom lett. Ahogy a kenyerek is. :) A gép a dagasztás közben kicsit hangos, nyikorog (lehet be kellene olajoznom), viszon ami kenyér sül benne az minden pénzt megér. :) Köszi a tippet, jó vétel volt.

Ui: az általad említett boltból nem tudtak szállítani így másikból kellett rendelnem.

trinity írta...

Most már az öregtésztát is ki kell próbálnom...Nem is tudom, hogy maradt ki eddig.
Ez a kenyér, ez óriási-minden szempontból!!!! Gyönyörű lett!

A TV műsor meg 100%, hogy teljesen rendben volt!!! Én biztos vagyok benne!!!!

Sleepe írta...

http://www.youtube.com/watch?v=_yGjPU4j7Zo
a beszélgetés első fele....

http://www.youtube.com/watch?v=fkALWd_HCxs
és a második fele

Adrienn írta...

Szia Limara!
Már egy ideje a te receptjeid alapján etetem a családom, úgyhogy kenyérért az elmúlt 2 évben nem mentünk a boltba. Most a nyáron kenyérsütőt is a te véleményed alapján vettem: Panasonicot. Nem bántam meg. Nagyon finom kenyeret süt!(persze a pálmát azért a kacsasütőben sült jól bevált... viszi!) Viszont ha reggelre kell friss kenyér, akkor a géppel készítem időzítve. Szerinted ha időzítem a kenyeret, hogy reggelre legyen kész, akkor is tehetek bele friss élesztőt, vagy az éjszakai várakozás miatt maradjak inkább a szárítottnál? Válaszodat előre is köszi! Adrienn

Limara írta...

Szia Adrienn! Nagyon örülök, köszönöm! Igen, én az időzített kenyérhez is friss élesztőt használok. Felpúpozom a lisztet és annak a tetejére morzsolom, hogy ne érjen a folyadékhoz.

Unknown írta...

Szia, kicsi méretben is működik? Vagy simán L-esben? Le tudnád írni hogy úgy hogy csinálod?

Limara írta...

Persze, működik. csupán minden hozzávalót arányosan csökkenteni kell. tehát, ha a lisztet csökkented 20 %-al, akkor az összes többit is annyival kell...

Unknown írta...

Szerinted ebbe belefér egy fele adag és szép lesz? Itt nincs nagyobb jénai, de amúgy is csak kevés fogy nálunk. http://www.amazon.de/Unbekannt-460A000-5043-PyrexClassic-Br%C3%A4t-ov-4/dp/B000KG8GK0/ref=sr_1_42?ie=UTF8&qid=1361366538&sr=8-42

DanX írta...

Szia, ha nekünk olyan Panasonic gép van ahol élesztő adagoló tartály van és(instant poralapú) Ahogy ebben a receptedben írtad tehetünk bele nem poralapút is?(Persze ezt nem az adagolójába :) )

Limara írta...

Persze, rá kell morzsolni a liszt tetejére....