2010. január 23., szombat

Majomkenyér- XXXI. VKF


Ez bizony még karácsonyi ropogtatni való volt, de akkor nem került rá a sor, hogy közzé tegyem. Most viszont itt a remek alkalom, hiszen tökéletesen beleillik a soros VKF kiírásba. Garffyka témája az újrahasznosítás színesen, tarkán. Talán az utóbbinak nem felel meg, de maradék tojásfehérje felhasználásra kiváló recept.
A recept nem az enyém, még az első kenyeres találkozón kóstoltuk, Kartika készítette és igen nagy sikere volt. Az ünnepi készülődés alatt sokat gondoltam Marcsira, és miközben egyik polcról a másikra tettem a hűtőben a kimaradt tojásfehérjéket a recept is beugrott. Nem kell rajta változtatni, úgy jó, ahogy ő megadta annak idején:
Hozzávalók:
  • 4 tojásfehérje
  • 14 dkg kristálycukor
  • 14 dkg finomliszt
  • 8 dkg mandula barna héjával (vagy mogyoró)
A tojások fehérjét egy csipet sóval elkezdem verni, majd apránként hozzáadom a cukrot is. Nem kell beton keménységűre készíteni, szép csúcsos legyen a hab. A mandulára szórok egy evőkanállal a lisztből, a többit  apránként beleszitálom a habba. Óvatosan közékeverem a mandulaszemeket is. Egy nagyobb őzgerinc formát vékonyan kiolajozok, majd egy sütőpapírt beleszabok. Ebbe símítom a masszát és 180 fokos sütőben világosra sütöm. Kiborítom, a papírt lehúzom róla és rácsra teszem. 1-2 napig hagyom szikkadni. Ezután kb. 2 mm vastag szeletekre vágom és sütőpapírral bélelt tepsire fektetem őket. 180 fokos sütőben újra sütöm, óvatosan, nehogy nagyon megbarnuljanak. Kb. 4-5 perc alatt készen is van.
Fém dobozban hetekig eláll. Remek kisérője egy finom kávénak vagy teának.

6 megjegyzés:

libi írta...

Ez nagyon finom volt! :-)

Unknown írta...

Ez olyasmi, mint az olaszok mandulás sütije a cantucci, vagy cantuccini?
Habár annál a tojások sárgáját is beleteszik, ha jól tudom.

erős ildikó írta...

Mennyire ötletes! Nagyon jó kis nasi lehet!

nokedli írta...

olyan kétszersült jellege van, ugye? kávé mellé én is szívesen elmajszolgatnám, föleg mogyoróval *nyamnyam*

Gyöngyi írta...

Első ránézésre azt hittem, valami magos kenyérke pirítva.. Finom lehet:)

Limara írta...

Köszönöm!:)
Nokedli! Igen, olyan kétszersült szerű, ropogós finomság.:)