2008. november 30., vasárnap

Adventi koszorú mézeskalácsból

A Mai nap az adventi készülődés jegyében telt. Sütöttünk mézeskalácsot, készítettünk 2 adventi koszorút, illetve készültek ajtódíszek is.
A fenti koszorút holnap a kisfiam viszi az iskolába, adventi teremdíszítő verseny lesz.
A tésztát már tagnap begyúrtuk, minél többet áll, annál jobb neki. Ezt a receptet sok évvel ezelőtt kaptam, a címe szereint "eredeti" mézeskalács. Egy biztos, tökéletes, nem cserélem le másikra.

Mézeskalács tészta:
  • 40 dkg méz
  • 30 dkg margarin
Mikróban összemelegítem, míg a vaj elolvad.
  • 50 dkg porcukor
  • 6 egész tojás
  • 2 tk. szódabikarbóna
  • 1 cs. mézeskalács fűszerkeverék
Ezeket összeturmixolom.
  • 1,5 kg liszt
A mézet és a turmixot alaposan elkeverem, majd fakanállal belekeverem a lisztet is. Nem lesz kemény a tészta, így jó, csak váljon el az edény aljától.
Legalább 1 napig pihentetem letakarva szobahőmérsékleten.
160 fokos sütőben sütöm 8-10 percig.

Íróka: 1 tojásfehérjét (40 g!!) 20 dkg alaposan átszitált porcukorral alaposan kikeverem, mixerrel 5-6 percen át. Akkor jó, ha nehezen csurog le a habverőről. 1-2 teáskanál  ecetet teszek hozzá, ettől szépen kifényesedik és habos állagúvá válik. Akkor jó, ha az ujjunkat belemártva a habcsúcs nem konyul le. Egy vastagabb zacskóba töltöm, egyik sarkán pici lyukat vágok. A kihűlt mézeskalácsot ezzel díszítem.


















Ez a mi koszorúnk, fahéj illatú gyertyával, még jobban kiemeli a mézeskalács illatát, ami az egész lakást belengi most.

73 megjegyzés:

Vali írta...

Ez valami gyönyörűséges.

Renata Kalman írta...

Gyönyörű! Tanultad valahol?

Limara írta...

Köszönöm!:)) Nem, nem tanultam sehol, 2 éve sütöttem először mézeskalácsot karácsonyra. Ezek az első koszorúim.

Éva írta...

És ez a tészta arra is jó, hogy megegyük? Úgy értem, puha, élvezhető a tészta, vagy csak dísznek jó?

Limara írta...

Szia! Nem, ez puha, élvezhető, nagyon finom. 15 tepsi sült a héten, nincs belőle csak 3-4 db.

Éva írta...

Hű, akkor ezt kipróbálom hétvégén, köszönöm! Évek óta keresem az optimális mézes receptjét, hátha most megtaláltam:)

Limara írta...

A puhasága függ attól is, hogy milyen száraz a levegő a lakásban. Érdemes fém dobozban tartani, és ha száraz a levegő és esetleg napok múlva keményedik, akkor almaszeletet beletenni, vagy kis pohárkában vizes törlőkendőt. Mikor kisül finom, puha.

Brigitta írta...

Limara,elárulod,hol találtad az ajtódíszhez a mintát?Megőrülök,mert nekem is el va mentve valahova,és nem találom.
Köszike!

Brigitta írta...

Elárulod hol találtad az ajtódíszhez a mintát?Valahol nekem is megvan,de nem találom.
Köszike!

Buburuza írta...

Szia!

Nagyon ügyi vagy, odavagyok ezért a mézeskalácsért (is) :)
Megkérdezhetem neked mitől fénylik? Ez így olyan szép, az én mézeskalácsom sosem fényes.

Köszi a választ:)
Rebeka

Kiss Zsu írta...

Szia!
Gyönyörűek ezek is mint minden más is!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy ez az adag mennyihez elég? A koszorút meg lehet belőle csinálni?
Köszi!

Limara írta...

Brigitta! Ha jól emlékszem az nlc-n láttam hasonlót, de én lerajzoltam magamnak annak idején papírra több mintát és azokat használtam

Limara írta...

Rebeka! Ez a tészta fényes lesz sütéskor, de ha igazán fényesre akarod kend le tojással, bár akkor nehezebb rá irokázni.

Limara írta...

Szia Zsu! Ebből az adagból több koszorú is kijön :))

Melcsi írta...

Nagyon szépek Limara.. :)

Ha szeretnétek még több ötletet karácsonyra mézeskalácsból, akkor nézegessétek a mezeskalacs.lap.hu-n a cseh és szlovák oldalakat.. ha elakadtok a lap szerkesztője is szívesen ad bármiben tanácsot mézeskaláccsal kapcsolatban.. :)

Limara írta...

Melcsi! Köszönöm szépen, hamarosan szétnézek ott, az ötletek mindig jöhetnek! :))

Limara írta...

csodaszép dolgokat találtam, köszönöm! :)))

Andi írta...

Limara! Megkérdezhetem hogy a mézecs kalács fűszerkeverék helyett tudsz ajánlani valamit? Nekünk vigyázni kell ezekkel a fűszerkeverékekkel, nem biztos hogy ehetjük!
Ebből az adagból nagyon sok lesz ugye?

Limara írta...

Szia Andi! Igen, nagyon sok lesz belőle, de nem muszáj egyszerre kisütni, a nyers tészta is sokáig eláll a hűtőben. :9
Fűszerkeverék helyett tehetsz bele őrőlt fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, ezekből többet, különösen a fahéjból. És mehet bele kevés szerecsendió, csillagánizs, kardamom. A zacskón ír még borsot és koriandert is. :))

Enikő írta...

Limara!
Ez a tészta mesés. Könnyen elkészíthető, jól gyúrható, és a végeredmény gyönyörű. Köszönöm!!!

krisz írta...

Igaz hogy ez egy tavalyi bejegyzésedet,de hátha olvasod még a megjegyzéseket.Csak szeretném megköszönni hogy megosztottad velünk!Nagyon finom lett!

Limara írta...

Enikő! Én köszönöm! :))
Krisz! Kedves vagy köszönöm! :)

Andi írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
dortimcsi írta...

Finom is, mutatós is...egy kérdésem lenne: akkor most vaj vagy margarin?:D a hozzávalóknál margarin van, az elkészítésnél vaj...;)

Limara írta...

Margarin természetesen.

dortimcsi írta...

Köszi! Azt hiszem,akkor most el is készítek gyorsan egy fél adagot:)

Névtelen írta...

Sajnos óriásira duzzadt a sütőben a tészta, gyúrhatatlan és kiszúrhatatlan volt. Nyújtás közben visszaugrott a tésztája mint a gumi. Pedig a leírtak szerint jártam el. Nekem sajnos nagy-nagy csalódás volt és a gyerekeknek is. Anikó

Limara írta...

Kedves Anikó! Nagyon sajnálom! Nem tudom, mi lehetett a gond, mert eddig nagyon sokan megsütötték és mindenki meg volt elégedve vele. A tészta remekül gyúrható, kiszúrható!

Julika írta...

Limara ! A mézekalácsot én is megsütöttem a recepted alapján, életemben először. Mindig tartottam tőle, hogy nagyon macerás egy ilyen jellegű tésztával dolgozni, de nagyon kellemesen csalódtam. Rettentően egyszerű. Nagyon finom a tészta és nagyon könnyű vele dolgozni.Ráadásul én vastagabbra hagyhattam a tésztát mint kellett volna, de így ízlett mindenkinek. A kollegáim is el voltak ájulva. A párom ma reggel reklamált, hogy üres a fém dobozka. Ma sütöm a következő adagot. Sőt még az írókázást is kipróbáltam. Nem lett túl szép, de elsőre nem rossz.

Julika írta...

Limara ! A mézekalácsot én is megsütöttem a recepted alapján, életemben először. Mindig tartottam attól, hogy nagyon nehéz egy ilyen jellegű tészával dolgozni.De kellemesen csalódtam. Nagyon finom a tészta és nagyon könnyű vele dolgozni.Sőt még az írókázást is kipróbáltam. Nem lett túl szép, de elsőre nem rossz.

Fehérnyúl írta...

Megcsináltam Kiskukta Ólomüveg sütijét a te mézesed alapján. Nagyon finom lett. Neked is köszönöm a receptet. (Habár neked is jelezném, hogy már Kiskuktánál feltüntetett mennyiség X. tepsije után is kicsit morcos voltam a világra, de ilyen limarai mennyiséggel, nem biztos, hogy elbírnék.:):):))

Noémi írta...

SZia Limara!!
Az lenne a kérdésem, hogy az írókát egy napon belül el KELL használni vagy egy pár napig még eláll?
Amúgy hogyha nem jó puhák akkor mikor kell a fémdobozba tenni, írókázás után vagy elött, vagy mindegy?
Köszi a válaszodat!
Jó sütést!!

Andi írta...

ne süssetek margarinnal. Ha az ember utánanéz, hogyan készül, hát jobb visszatérni a vajhoz, még ha drágább is. Én vajjal készítettem a tésztát, s így is tökéletes. A gumiszerűvé vált tésztának valószínűleg az lehetett az oka Anikónál, hogy túl forró volt a méz, amikor találkozott a liszttel. Ilyenkor a lisztszemek megdagadnak még a sütés előtt, s ezt sajnos már nemigen lehet korrigálni. Elnézést, hogy beleszólok. Limara, nagyon boldog Karácsonyt Neked, s az egész Családodnak!

Eszter írta...

Kedves Marcsi! Idén készítettem életemben először mézeskalácsokat. Természetesen a fenti recept alapján :) Nagyon finomak lettek! Én vmi miatt abban a tévhitben éltem, hogy mézeskalácsot készíteni bonyolult és nehéz. De megszokhattam volna már, hogy követve a receptedet biztos a siker :)! Tényleg sütés után azonnal puhák (ami veszélyes, mert én még díszítés közben befaltam párat...). Nagyon köszönöm a receptet!

Limara írta...

Kedves Eszter! nagyon örülök! :) Mézeskalácsot sütni nem nehéz, ráadásul hatalmas móka, kiélhetjük minden kreativitásunkat:))

Eryka írta...

Nagyon örülök, hogy rátaláltam erre a receptre. Nem tűnik bonyolultnak, ki szeretném próbálni. Amiben nem vagyok biztos, hogy a turmix alatt azt a turmixot érted amiben pl. a tejitalokat készítjük? Vagy jó a sima gépi habverő is?
Köszönöm, ha válaszolsz.
Eryka

Limara írta...

Eryka! örülök, hogy tetszik, remélem, nem fogsz csalódni benne.
Jó persze, az a lényeg, hogy nagyon alaposan el legyen keverve :)

Névtelen írta...

Szia!
Érdeklődni szeretnék, hogy esetleg e sima liszt egy részét ki lehetne-e cserélni teljes kiőrlésűre,és ha igen kb mennyit tegyek bele a teljes kiőrlésűből?
Köszönettel: Anita

Limara írta...

Szia Anita! Igen, ki lehet. Harmadát cserélném le, max. a felét tk. lisztre:)

Andi írta...

Tényleg könnyű volt bánni a tésztával, próbaként megcsináltam az adag harmadát, bevált! Jövő héten már bátrabb leszek. Most csináltam először, előkerült a dédnagymamám kiszúrója is, ami már jó régóta nem lehetett használatban. Se a nagymamámat, se anyukámat nem láttam mézeskalácsot sütni.
Köszi a receptet.

Csilla írta...

Kedves Limara! Köszönöm a receptet. Igazán finom lett és nagyon kiadós. Az írókázást zacskóval csináltad vagy van vmi célszerszámod hozzá? Békés boldog karácsonyt kívánok Neked és szeretteidnek. Csilla

Limara írta...

Nagyon szívesen, örülök, hogy tetszett! :) Igen, a zacskó a célszerszámom:)

Névtelen írta...

szia, remelem olvasod meg :)
bekevertem a tesztat, tenyleg puha, kicsit furcsa hogy egyelore nem tunik nyujthatonak, remelem holnapra jo lesz. A tojas miatt nem gaz hogy szobahomersekleten van egy napot? Arra gondoltam hogy hutoben tartanam es par oraval sutes elott vennem elo, remelem igy is jo lesz.
Egyebkent szuper dolgokat csinalsz, sok mindent keszitettem mar toled, koszi hogy ilyen sok jo receptet megosztasz. Es mindig elfog a nosztalgia is, szeretem Makot, sokat jartam arra, laknak ott rokonaim is.

udv,
M.

Limara írta...

Szia! A tészta úgy a jó, remélem, azóta már megtapasztaltad. Nem, semmi baja sem lesz szobahőn, de nyugodtan teheted hűvösre is, csak sütés előtt hagyd átmelegedni..

Névtelen írta...

szuper lett, koszi, mar elkapraztattam a kulfoldi baratokat vele :) a hutoben hagytam, elotte ket oraval kivettem, tokeletes lett. Ja es vajjal csinaltam. Minden recepted bevalt eddig nekem, csak igy tovabb es koszi!

Unknown írta...

Kedves Limara, gyönyörűek a mézeskalácsaid(is). Én a mézeskalács koszorú elkészítéséhez kérnék több támpontot, ha nem műhelytitok. Milyen vastagra nyujtod a tésztát, hogy szurod ki a gyertyák helyét, honnan vannak a formák egyáltalán? És minden részlet érdekelne, elnézést, ha a blogon fent van, de nem találom:( Bea

Limara írta...

Kb. 2 mm vastagra nyújtom a tésztát. A kisebb kiszúrókat veszem, a nagyot, ami a koszorú alapja is azt megrajzolom kartonpapírra és körbevágom a tésztát.A szívekből a gyertyák helyét egy pogácsa kiszúróval vágom ki. lehet sütés előtt is, de akkor kicsit nagyobb lyuknak kell lennie mint a mécses, mert összébb sül, vagy utólag, nagyon óvatosan. :)

A. írta...

Köszi ezt a szuper receptet, már kétszer megsütöttem, vékonyan, vastagon, mindenhogyan tökéletes! (A Dívány mézeskalácsversenyéről találtam ide.) A kérdésem az, hogy ha lisztérzékeny ismerősnek szeretnék ajándékba sütni ebből, akkor a búzalisztet 1:1 arányban cserélhetem gluténmentes lisztre, vagy azok máshogy viselkednek? Köszi előre is!

Limara írta...

Kevdes A. nagyon örülök:)
Nincs tapasztalatom a gluténmentes változattal, de találtam egy receptet, amiben egészen hasonlóak az arányok, így úgy gondolom, hogy igen:
http://annaborzasi.blogspot.hu/2011/01/glutenmentes-mezeskalacs.html

Unknown írta...

Szia Szoda bikar bona helyett esetleg valami mást mert nálunk nincs az üzletbe.?

Limara írta...

Talán sütőporral helyettesíthető...

Unknown írta...

Kedves Limara!

Szeretném Neked megköszönni, ezt a nagyszerű mézeskalács alapreceptet, mindenkit elkápráztattunk vele a lányommal, lassan négy hét elteltével is finom, puha, omlós!

Ma tervezem elkészíteni a kolbásszal töltött karaj receptedet, remélem jól fog sikerülni :)

Minden jót és Boldog Új Évet Kívánok Neked!
Kinga


Unknown írta...

Nagyon gyönyörű! A színes írókát hogyan csinálod?Zsu

Limara írta...

Köszönöm! Színezőpasztával....

Mangu írta...

Sziasztok! Tavaly készítettem "mézeskalácsot" cukorbetegnek (ők ugye mézet sem ehetnek). Nagy bátran csináltam egy linzertésztát fruktózzal és tettem hozzá egy plusz tojássárgát (kis mennyiséget készítettem). Keményebb lett, mint a rendes mézeskalács, de egész jó lett.
Gondolatébresztőnek írtam, hátha valaki hasznát veszi :-)
Limara süteményeit persze nem lehet túlszárnyalni... A harangot mindenképpen elkészítem!!!

Gál család írta...

Létezik diabetikus méz, a Tescoban lehet kapni, egész emberi áron. Én az idén kipróbálom...:)

zsuzsi írta...

Vasarnap bekevertem a tesztat (tenyleg nem volt bizalom gerjeszto), hetfon nem volt idom ra, kedd estig allt a konyhaban.
Akkor is fura volt ranezesre amikor kinyitottam a dobozt, de atgyurva sima lett es istenien lehetett vele dolgozni. Alatettem egy sutopapirt es azon nyujtottam, hogy forgathassam nyujtas kozben mert kicsi a hely es igy felszedni is konnyebb volt.
Tenyleg vekonyra kell nyujtani, az elso tepsi jol felpuffadt.
Es isteni finom is, kivancsi leszek meddig all el :)

Koszi a receptet :)

Unknown írta...

Szia Limara! Csodás dolgokat alkotsz a konyhában. ...már kipróbáltam sok receptet tőled! ;) Az lenne a kèrdèsem, hogy ez a mèzeskalács tèszta jó-e a mèzeskalács házikóhoz is? Köszönöm válaszod előre is! :)
Ès kösz a sok-sok receptet amit megosztasz velünk! :)

Limara írta...

Köszönöm! :) Jó, de érdemes a szódabikarbóna mennyiségét felére csökkenteni, ha dísz készül a tésztából....

Marianna írta...

Egészen eddig azt hittem, nem szeretem a mézeskalácsot :)

Szidonia írta...

Szia Limara! A tegnap gyúrtam össze az első adag tésztát a recepted alapján. Kicsit izgulok, hogy jó lesz-e, mert a liszt mennyiség nincs feltüntetve a leírásban. Elárulnád, hogy mennyi liszt kell egy adaghoz, hogy az elkövetkezendőkben ne kelljen félelemmel nekilássak? :)

Köszönöm szépen!

Szidonia írta...

Köszönöm szépen, hogy kiegészítetted a receptet. Az első adagom el is készült, csoda finom lett! Egy nap után annyira puha, hogy olvad el a számban. Nem biztos, hogy megéri a Karácsonyt, így a biztonság kedvéért bekeverek még egy adagot :)

Nagyon szépen köszönöm, hogy megosztottad a receptet.
Jó készülődést és áldott ünnepeket kívánok!

Szidi

Limara írta...

Már hogy ne lenne! Ott van az, másfél kiló liszt!! :)

Limara írta...

Nem egészítettem ki, ott volt eddig is!!

Unknown írta...

Kedves Limara!

Ha advent első hetében sütnék egy nagy adagot, akkor az minőségileg még mindig kifogástalan/ jó/ puha lesz karácsonyig? Utána már nincs szabadidőm az ünnepig.
Egyébként köszönöm, hogy megosztod a csodás receptjeidet! Eleinte nem egy ünnepi étkezést mentettél meg nálunk, most pedig már együtt keressük és próbáljuk ki régi világot és ízeket idéző receptjeidet. Idén is áldott ünnepet kívánok előre is!

Limara írta...

Igen! :) Én is úgy szoktam! Jól záródó fém dobozban tökéletes állagú marad....
Köszönöm szépen! Én is áldott ünnepeket kívánok! :)

M. írta...

Marcsi, írókakészítésnél el kell kezdeni felverni a habot és fokozatosan adagolni a porcukrot? Vagy egyszerűen összeborítani és a robottal nekiesni?
Köszönöm, ha válaszolsz!
Mónika

Limara írta...

én egyszerre szoktam :)

Unknown írta...

Kedves Limara! Kicsit nehezkes kerdesem van: tavaly 3szor sutottem meg a receptet, ebbol az elso ket alkalom fantasztikusan sikerult, ahogy s nagy könyvben is.. Azpnban utolso alkalommsl vilagos, majdnem feher lett sutes utan a teszta! Emellett nagyon krmeny, nem puhult. Talan a mezen mulik? Vegyes virag/ akac/ vad, mindegy? Ket het mulva lesutnem az idei adagot, es ha a mezen mulik, akkor elore beszerzem. (A harmadiknal olcso, diszkontos mezet vettem, mert karacsonyfadisznek szantam.) valaszat elore is köszönöm, az összes csodas recepttel egyutt! Noémi

Eszter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Eszter írta...

Szia!

Tárolni hogy a legcélszerűbb ezt a kalácsot? Sütöttem egy adaggal, tényleg nagyon finom, puha de nekem ahogy meghűl, megkeményednek. Egy részüket az asztalon hagytam, egy részét dobozba raktam, de mind kemény maradt. Vagy a sütésnél ronthatok el valamit?

Köszönöm.

PJN írta...

Kedves Limara!
Isteni. Pont. :)
Köszönöm.

kriszta írta...

Kedves Limara! 2 éve ezt sütöm karácsonykor. Eddig tökéletes lett, de idén gumis a nyers tészta, nehezen nyújtható és fehér szinte sütés után...mi lehet a baj?