2008. november 27., csütörtök

Sajtos zsemle


Ez nem a megszokott zsemleforma, valójában inkább csigára hasonlít. Mivel kenyértésztából készült, mégis zsemlének neveztem el. Úgy gondoltam, pizzatésztából készítem, de nem bírtam ellenállni, és öregtészta is került az üstbe.

Tészta:
  • 2,7 dl víz (fele tej lehet)

  • 2 tk. só

  • csipet aszkorbinsav

  • 3 ek. olaj

  • 2 ek. burgonyapehely

  • 20 dkg öregtészta

  • 50 dkg BL 80 liszt

  • 1 tk. cukor

  • 1,5 dkg élesztő

Szokásos módon tésztát dagasztattam, majd kelesztőtálban duplájára kelesztettem. Enyhén lisztezett felületre borítottam, és téglalap formára nyújtottam. Megszórtam vastagon reszeltsajttal, most trappista, karaván és fűszeres parmezánnal.

Feltekertem mint a beiglit, majd kb. 5 cm széles darabokra vágtam. Sütőpapírral bélelt tepsire ültettem őket, és hagytam őket még kelni. 200 fokon sültek kb. 20 percig.


10 megjegyzés:

erika írta...

Csoda szép zsemlék! ez kínzás!(nem érezhetem az illatát)Végre-végre nekem való zsemleformázás! kösziii

nelly írta...

Nagyon guszták ezek a zsemik! Sajnos, muszáj lesz kipróbálni!

Névtelen írta...

Nagyon kis csinos, mosolygós zsemlék ! És egyszerű, de nagyszerű a formázás !

Ildi írta...

Szia Mária,

zugolvasód vagyok, egyik kisgyerekes anyuka ismerősöm ajánlotta az oldaladat, kezében a finom hagyományos forró zsemlékkel. Azóta olvasgatom a remek recepteket, és örülök, hogy ennyi fotó is van mellette - kezdőknek nagy előny, és kedvcsináló. Közben rájöttem, a kenyérsütőgép nagy előnyére, csak dagasztásra, kelesztére használom mostanság.
Bent a hűtőmben egy nagy adag öregtészta, hogy találom meg hozzá az öregtésztás receptjeidet?
Köszi szépen, és további élvezetes sütögetést! Ildi, 2 gyermekes anyuka Tárnokról

Limara írta...

Szia Ildi! Nagyon örülök neked! :)) Jobb oldalon a cimkék felirat alatt ha az öregtésztára kattintasz előjön minden recept, amiben használtam :)

Megvagyok írta...

Szia Limara. Már egy ideje olvasgatom a receptjeidet. Vajas kiflit sütöttem töbször több kevesebb sikerrel. Sajnos Olaszországban nem úgy jelzik a lisztet mint Magyarországon, ezért nem tudom milyen lisztet kell vennem, hogy jól sikerüljenek a pékáruk. Itt annyi van írva a lisztre, hogy tipo 0, vagy tipo 00. Szerinted melyik felel meg a magyar BL 80-asnak? Vannak még különböző élesztős kevert lisztek, amiket más-más dolgokhoz ajánlanak pl. pizza, focaccia, de azokhoz csak vizet meg olajat ír a rajta lévő recept. Nem tudom melyikkel tudnám elérni a megfelelő eredményt.

Limara írta...

Szia! Hát sajnos én sem, nem találkoztam még olasz lisztekkel. A kevert lisztet biztosan nem használnám, a 00 lehet az erősebb, magasabb sikértartalmú liszt, míg a 0 jelzésű talán a finomliszt.

Megvagyok írta...

Köszönöm a választ, akkor tovább próbálkozom, közben csodálom a gyönyörűségeidet.

Unknown írta...

Kedves Limara!
Köszönet a csodás receptekért, és a remek leírásokért! Többféle kenyér sikeres sütése után kipróbáltam a sajtos zsemléket, elsőre sikerültek, csodálatosan finom, puha belseje, ropogós hélya sikeredett.
Csak visszaigazolásul, hogy mit alkotunk a tudésodból, itt a link ahol van néhány fotó:

Üdvözlettel
Tibor
https://www.facebook.com/tibor.mushroom

Limara írta...

Köszönöm szépen! :) Sajnos a képeket nem látom, valószínűleg csak az ismerősök tudják megnézni....