2008. november 28., péntek

Polentás kenyér


Gyönyörű ez a kenyér. Laza, puha bélzete van, szépen látszanak a sárga kukoricapettyek benne. A héja ropogós, kívánatos. Igazán megéri kipróbálni.
Kovász készítéssel indul, amit a sütés előtti este bekeverek, majd éjszakára magára hagyom. A tálat lazán letakarom egy konyharuhával, és általában a mikróba rejtem.

Kovász:
  • 130 g víz
  • 17 g aktív kovász
  • 3 g friss élesztő
  • 200 g BL 80 liszt
Tészta
  • 160 g víz
  • 20 g vaj
  • csipet aszkorbin
  • 10 g só
  • 300 g BL 80 liszt
  • 8 g élesztő
  • kovász
Polenta
  • 175 g víz
  • 35 g kukoricadara
Polentához a vizet felforralom, majd beleszórom a kukoricadarát, és kb. 5 percig főzöm. Tányérra terítem, hagyom kihűlni.

Kenyérsütőgép dagasztóprogramjával indítom a tésztát, az utolsó 5 percre teszem hozzá a polentát. Figyelni kell, mert könnyen ellágyíthatja a tésztát, ha szükséges, kevés lisztet teszek még hozzá. Kelesztőtálba teszem, hagyom duplájára kelni. Ha kész átgyúrom, kerekre formázom. Levizezem, megszórom kukoricadarával. Egy kerek kelesztőtálat, vagy bármilyen tálat, ami kerek formájú, megfelelő méretű, kibélelek konyharuhával. Vékonyan meglisztezem, a tésztát fejjel lefelé belefordítom. Hűvös helyen hagyom duplájára kelni.
Sütőpapírra borítom óvatosan, Majd a papírt forgatva, egy éles késsel, pengével, spirál alakban bevágom. A pengét igyekszem végig merőlegesen tartani. hagyom néhány percig még kelni.
230 fokos gőzös sütőben sütöm kb. 30 percig, majd 10-15 percig 200 fokon. Természetesen jénaiban is lehet sütni.
Rácsra téve kihűtöm.

8 megjegyzés:

Julika írta...

Ezt a Pollentás kenyeret már volt szerencsém kipróbálnom. Tényleg pihe-puha és nagyon finom. De nekem a formázás természetesen nem sikerült ilyen szépre.

Névtelen írta...

Kedves Limara, csodálatos a blogod, már évek óta itthon sütöm a kenyeret, és számtalan receptet kipróbáltam, még többet kísérleteztem ki magam, mégis legjobb a Te öregtésztás bevált kenyered! Tegnap elkészítettem ugyanabból a tésztából a zsemléket is, nagy skert arattak:)

Következő alkalommal a polentás kenyeret próbálnám ki, de annak ellenére, hogy jól ismerem a kovászkészítés csínját-bínját, egyszerűbbnek és hatékonyabbnak találtam az öregtésztát. Ezt a kenyeret is el lehet készíteni vele? És ha igen, kb. milyen arányban használjam? Úgy vettem észre, hogy kenyérsütéshez kb. a liszt tömegének felét kell venni öregtésztából....
Üdvözöllek:

Ági

Limara írta...

Kedves Ági! Köszönöm szépen! :)) Ha az öregtésztás kenyér a legjobb neked, akkor egyszerűen készítsd abból el ezt a kenyeret. A megadott recept szerint dagaszd be,1-2 ek. folyadékkal kevesebbel. Az utolsó öt percben kevertesd hozzá a pollentát. Szerintem tökéletes lesz!
Igen, kb. a liszt felének tömege az ideális, 50 dkg liszthez 25-30 dkg öregtészta a legjobb arány.
Kérlek, majd mesélj, milyen lett a pollentás kenyered! Üdv, Limara

Névtelen írta...

Köszönöm a válaszodat, természetesen beszámolok az öregtésztás-pollentás kenyérről majd! Most épp egy frissen sült, ropogós, mosolygós, Limara-féle Bevált kenyérben gyönyörködik az egész család, sajnálják felvágni, de annak sem adok sok időt, hogy elfogyjon:) És már begyűjtöttem a mézeskalács-receptedet is:)

Á.

Limara írta...

Sajnálom, hogy nem láttam! :))

Névtelen írta...

B.Ú.É.K!
Elkészült a pollentás kenyér, nagy sikere volt, finom puha, és sokáig elállt kiszáradás nélkül, persze nekem sem lett olyan szép, mint Neked:)
Amivel most kísérletezem, az a remek bevált kenyered teljeskiőrlésű változata. Annyit módosítottam a recepten, hogy már az öregtésztát is tk. búzalisztből csináltam, a kenyértésztát pedig 25-25 dkg tk. búza-, és tk. rozslisztből, 25 dkg öregtésztával, és persze valamivel több folyadék kellett hozzá. Este sütöm, egyelőre kelesztés szempontjából működőképesnek tűnik a reformosított recept:)

Ukrán roszkenyered is nagyon csábító!

Limara írta...

Szia!
nagyon örülök, gratulálok! A jól beváltnak van tk. változata is, még nem tettem fel a receptet, de hamarosan sor kerül rá. Biztosan jó lesz a Te változatod is, majd mesélj róla!
Ukrán rozst feltétlenül próbáld ki, én aki őszintén bevalva nem vagyok rozskedvelő, teljesen beleszerettem az ízébe!Üdv

Unknown írta...

Szia!
Tegnap kipróbáltam ezt a kenyeret is, én tettem bele teljes örlésű tönkölylisztet is, persze az enyém sem ilyen szép formás de nagyon finom lett!
üdv:
zsuzsa