2013. július 24., szerda

Tönkölykorpás, joghurtos kifli


Egy ropogós, friss, gyönyörű kiflinek sajnos ritkán tudok ellenállni. A bolti kiflik már nagyon régen nem azt a szintet hozzák, ami elvárható. Emlékszem gyermekkoromban a nagyinál milyen finom kifliket lehetett kapni a helyi kisboltban. Előre le kellett adni, hogy hány darab kiflit kérünk, különben nem volt. A kisbolt csak annyit rendelt, amennyi biztosan elfogyott. A nagyink nem tudott annyit hozni, ami elég lett volna. Mondjuk a kenyér is igazi volt még akkoriban....
A MIELE sütő gőzfunkciójával minden eddiginél ropogósabb kifliket sikerült sütnöm. Jó pár napig kiflit ettünk kiflivel, a fiúknak annyira tetszett.....

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  •   3 ek. tönkölykorpa
  • 1,5 tk. só
  • 20 dkg öregtészta
  • 3 ek. olaj
  • 150 g joghurt
  • Kb. 2 dl víz
  • 1,5 dkg friss élesztő


A lisztet, a tönkölykorpát, a sót elkeverem, a közepébe mélyedést készítek, ide morzsolom az élesztőt, öntöm a joghurtot, az olajat és a vizet. Végül hozzáadom az öregtésztát is és dagasztani kezdem. Amint összeáll egy gombóccá kiteszem a munkalapra és ott folytatom tovább. Addig dagasztom, míg egy szép, hólyagos, sima felületű tésztát kapok, ami nem ragad már sem a kezemhez, sem a deszkához.
Kelesztőtálba teszem és 30 percig hagyom pihenni.
A dagasztást természetesen ellehet végezni kenyérsütőgéppel, vagy dagasztógéppel is.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett felületre borítom és 10-12 egyforma darabba vágom.
Egyesével gömbölyítem őket, majd letakarva pihentetem 5-10 percig.
Ezután kb. 20 cm átmérőjű kört nyújtok egy tésztalapból, amikor meg van, elkezdem egy irányba nyújtani, így ovális formát kapok.
A tésztát egészen vékonyra nyújtom, majd feltekerem, úgy mintha szivart sodorék. A két kezemmel kifelé sodrom őket.
A feltekert kifliket tetszés szerint meghajlítom, majd sütőpapíros tepsire ültetem.
















Letakarom őket, majd ismét kelesztés következik, kb. 30 perc.
Ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra.
Ha siete, akkor légkeverést választok a MIELE sütőn, ha nem, akkor a gőzös sütést. Ilyenkor a második tepsit hűvösebbre teszem, nehogy túlkeljen, míg az első sül.
A légkeveréses funkciónál a kifliket alaposan lepermetezem vízzel, úgy tolom a forró sütőbe.
Gőzös sütésnél két gőzlöketet választok, ehhez 150 ml vizet adagolok a sütőnek. Ennyi gőztől lesznek igazán ropogósak. Kb. 15-20 perc alatt sülnek szép pirosra, ropogósra.


A kész kifliket rácsra teszem hűlni.










































18 megjegyzés:

Bettymami írta...

Nagggyon jól néz ki! Biztos kipróbálom hamarosan én is... :)
Köszi!

Anikó írta...

Csodásak lettek a kiflijeid, nálunk is így volt gyerekkoromban a nagyinál, most is érzem azokat a finom kívül ropogós-belül foszlós ízeket, amit mi is a helyi kisboltban vettünk minden nap frissen a reggeli tejeskávéhoz, ami franc-kávéból és cikória-karikából lett főzve, mennyei ízek voltak:-))))

Mariann írta...

Ha nincs öregtésztám, akkor is elkészíthetem? Ha igen, hogyan? Köszi a választ előre is!
Nagyon-nagyon guszta! Már most megenném az éj közepén :)

Limara írta...

Egyszerűen csak hagyd el az öregtésztát, az élesztőt emeld meg 2,5 dkg-ra. Kelesztés után csak 10 darabba vágd! :)

Mariann írta...

Oksi, köszi szépen!
Képzeld, ma megvettem végre a múlt heti Nők lapját, és olyan nagyon örültem, amikor megláttalak benne! :)
Tudom, hogy személyesen nem ismerjük egymást, de innen viszont igen és nagyon jó érzés volt. Ismeretlenül is nagyon szimpatikus voltál eddig is, az újságcikk után még jobban. :)
Szeretek én is nagyon sütni-főzni, alkotni, sokszor jövök hozzád, készítettem már a blogodból sok mindent. Pl azt a káposztás gőzgombócos izékét, ami nagyon különleges csemege volt. :)
Gratulálok a blogodhoz és a türelmedhez és köszi, hogy mindig válaszolsz, ha kérdezlek, kérdeznek. :)
Üdv,
Mariann

Limara írta...

Köszönöm szépen, nagyon örülök Neked! :)

Mariann írta...

Ha egyszer felétek járok, egyeztetjük és megállunk egy ölelésre! :)

Limara írta...

Úgy legyen! :)

Farci írta...

Gyönyörű kiflik! :)

Limara írta...

köszönöm! :)

Unknown írta...

Kedves Limara!

Lelkesem sütöm házilag a kenyeret jómagam is, de ennek a kiflireceptnek nem tudtam ellenállni :-) bár sokkal munkásabbnak bizonyult mint a kenyerem (és pár dolgot módosítottam rajta az itthon fellelhető alapanyagoknak megfelelően), megérte a fáradtságot. Köszönet a receptért!

G. Anita

Erika írta...

Kedves Limara!

Próbáltam már tőled pár receptet és eddig mind nagyon jól sikerült, de ennél a kiflinél sajnos nem olyan lett a végeredmény, mint amilyen a te képeiden látszik. Sima kelt tésztás kifliket kaptam csak. :(
Nem volt itthon már friss élesztőm, ezért szárítottat használta, bár gondolom nem ez lehet a baj.
Én a sütőmre tippelnék, ami nem légkeveréses, és csak későn jutott eszembe, hogy akkor magasabb hőfokra kellett volna állítanom, nem pedig 200-ra. Illetve nekem szinte egyáltalán nem látszanak a tekervények a kiflin. :( Összedagadt az egész. (egyszer már próbáltam ilyen kiflit sütni, és akkor is ugyan ez lett az eredmény. ott azt hittem a recept volt rossz, de most már látom, hogy én csinálok vmit rosszul) Ha esetleg van valami tipped, hogy min változtassak, azt szívesen fogadnám.

Üdv: Erika

Limara írta...

Szia! Így látatlanban nagyon nehéz bármit is mondani, de a tünetek alapján arra yganakszom, hogy túlkeleszted a tésztát..

Andi írta...

Köszönöm a receptet, nagyon finom lett!!!

Anett írta...

Kedves Limara!

Megsütöttem a kifliket, nagyon finomak lettek viszont nekem 15 perc alatt 200 fokon légkeverésen nem lettek pirosak, színük sem lett így utána még sütöttem őket még 10 percig biztos. De úgy csináltam ahogy más kifliknél is, hogy két tepsi közé tettem őket a gőz miatt. Lehet ez volt a baj? Vagy feljebb kellett volna venni a hőfokot?
Az elején pedig amikor kinyújtottam a tésztákat akkor nagyon ragadt és mindig visszaugrott, alig tudtam oválisra nyújtani. Lehet nem volt eléggé megkelve?

Köszönettel:
Anett

Ivetta írta...

Kedves Limara!
Isteni vacsoránk volt ez a kifli!:) Köszönöm szépen!
Ivett

evipocak írta...

Kedves Limara!

Annyira finomak ezek a kiflik, kétszer sütöttem meg, mind a 2x gyönyörű cserepes, ropogós héj sikeredett, és a belseje is tökéletes :-)
Működik vajon a recept tönkölykorpa nélkül is, simán elhagyható?

Évi

Limara írta...

Örülök :)
persze, simán el lehet hagyni :)