2013. július 21., vasárnap

Oreós-joghurtos szelet gyümölcszselével






















Ennek a jó kis sütés nélküli desszertnek a gyümölcsös teteje készült el először, méghozzá nem is ehhez a süteményhez. A boltokban kapható piskótatallért szerettem volna itthon előállítani, ami alul piskóta, rajta gyümölcsös zselé csokiba mártva, gluténmentes változatban. Ez sem lett rossz, de még finomítani kell a recepten.



A zseléből viszont maradt bőven, mivel nem csak barackból, hanem szilvából is készítettem, ezért arra gondoltam, hogy a kedvenc nyári édességünket, a joghurttortát fogom bevonni vele. A torta alá általában sütök egy vékony piskótát, most viszont inkább kekszes alapot választottam, és mivel csak oreo volt itthon, azt.
Persze nem volt itthon annyi joghurt, amennyi kellett volna, így csökkentettem az adagot. Így sem lett rossz, de szebben mutat az eredeti mennyiséggel....
Ide azt írom be, amivel ezt készítettem.
Hozzávalók:

  • 1 doboz oreo keksz (175 g )
  • 2 ek. olv. vaj vagy kókuszzsír
  • 400 ml joghurt
  • 4 ek. cukor
  • 1 tk. vanília kivonat
  • 1,5 ek. zselatin
  • 2 dl habtejszín
A gyümölcsréteghez:
  • 6-8 db sárgabarack
  • 1 ek. citromlé
  • 1 ek. zselatin
A gyümölcsréteggel kezdtem. A barackokat megmostam, kimagoztam és a citromlével pürésítettem. Elkevertem a zselatinnal és forráspontig melegítettem.
Egy tálcára fóliát terítettem, arra öntöttem a masszát és kb. 2-3 mm vastagságban szétterítettem. Amint kihűlt hűtőbe tettem, hogy gyorsabban megkössön.
Az oreo kekszeket késes aprítóval összezúztam, 2 ek. kókuszzsírt is adtam hozzá (vagy vajat). Egy szögletes formát (20 cmx20 cm) kiöblítettem vízzel és kibéleltem fóliával (a vizes felülethez szebben tapad a fólia), majd a kekszet egyenletes vastagságban belenyomkodtam. Hűtőbe tettem, míg a joghurtos részt elkészítettem.
A joghurtot, a cukrot, a vaníliát és a zselatint alaposan elkevertem és forráspontig hevítettem. 
2 dl hideg tejszínt habbá vertem és a joghurtba forgattam. kicsit hagytam hűlni.
Amikor már csak épp langyos volt nagyon óvatosan a kekszes alapra öntöttem, majd visszatettem a hűtőbe másfél-két órára. 
Ezután a fólia segítségével óvatosan kiemeltem a formából, a gyümölcsös zseléből kiszabtam egy akkora darabot, amekkora a joghurtos felület és a fólia segítségével a joghurt tetejére fordítottam. 
Azonnal lehet tálalni.
Oreo helyett más keksszel is remek lesz, csokis zabkeksszel próbáltam már...


2 megjegyzés:

Klock Eszti írta...

Az valami mennyei lett!

Culinaria Ungaria írta...

Kedves Limara! Ez nagyon jól néz ki, és ebben a nagy kánikulában biztos jól esik. :-) Lenne egy kérésem hozzád... Beneveztem egy receptversenyre, ahol egyhetes toszkán nyaralást nyerhetnék, de szükségem lenne még egy pár szavazatra. Nem tudnál egy kis felhívást a blogodon tenni...? Remélem nem túl "pofátlan" a kérés, de szerintem mi blogosok tartsunk össze. Különösen meg mi magyarok!! ;-) Ehhez csak az oldalra kell menni, a legalsó napraforgós recept az enyém. Ott az "Abstimmen" rákattintani, kódot beírni és ennyi is volt. Vasárnapig lehet még szavazni és olyan 250 szavazat elférne még. Itt az oldal: http://www.to-toskana.de/wettbewerbe/foodie-blogger-competition-2013/
Ha mégsem, akkor bocsi a zavarásért. További szép napot! Üdv,Krisz :-)