2013. július 8., hétfő

Tönkölyös szendvicszsemlék

















Több mint egy évvel ezelőtt egy felkérésre készítettem először ilyen zsemléket.
Azóta már persze sokszor, mert a kedvencemmé vált. Csinos kis zsemlék és az ízük is nagyon kellemes. Én egyébként sokkal jobban szeretem ezeket az elnyújtott zsemléket a hagyományos, kerek formánál. Szerintem szebben tölthetőek és kényelmesebb enni is.
A felkérés nem adott meg sok szempontot, a lényeg, hogy egészséges legyen, de ne legyen megosztó az íze. Ezen felül csupán a zsemle méreteit kaptam meg, de az már technikai részlet.
A tönkölyre esett a választásom, hiszen az egészséges liszt és az íze is finom.
Késztettem már rozskovásszal és öregtésztával is, mindkettővel tökéletes.

Hozzávalók:

  • 300 g tk. tönkölyliszt
  • 200 g BL 80 liszt
  • 1,5 tk. só
  • 2 ek. olaj
  • 1 tk. melasz (elhagyható)
  • 20 dkg öregtészta (vagy rozskovász)
  • 2 dl író
  • kb. 1,5 dl víz
  • 15 g friss élesztő
Ebbe a receptbe a melasz a színező hatása miatt került inkább, mint az íze kedvéért, ha valakinek nincs a kamrapolcon el ne rohanjon vásárolni, anélkül is tökéletes lesz.
Az író szintén nehezen beszerezhető áru, én is hol kapok, hol nem. Ennek híján sem kell kétségbeesni, készíthető csak vízzel is, de akár joghurttal is. Én úgy szoktam, hogy egy 3,5 dl pohárba teszek két nagy evőkanál sűrű (görög) joghurtot és azt engedem fel vízzel, annyival, hogy tele legyen a pohár, azaz 3,5 dl legyen. 

A tésztát összeállíthatjuk géppel vagy kézzel is bedagaszthatjuk. Én legelőször kézzel készítettem, mert a felkérés szerint olyan péksüteményt kerestek, ami nem csak szép és finom, hanem szeretettel is készült.... 
Egy rugalmas, nem ragacsos tésztát kell kapnunk, amit kelesztőtálban kb. 30-40 percig kelesztünk.
Ezután lisztezett felületre borítjuk és 10-12 egyforma darabra osztjuk, attól függően, hogy mekkora zsemléket szeretnénk.
A tésztadarabokat egyesével gömbölyítjük, letakarjuk és kb. 10 percig pihentetjük.
Ezután formázzuk. Mini vekniket készítünk belőlük.
Sütőpapíros tepsire sorakoztatjuk és ismét kelesztjük őket. Kb. 30 perc alatt nőnek meg. Ezalatt a sütőt előmelegítjük 200 fokra.
A megkelt zsemléket egy éles pengével hosszában bemetsszük, lepermetezzük vízzel, és finoman megszórjuk  tönkölykorpával. Ha nincs tönkölykorpánk, akkor a teljeskiőrlésű lisztből átszitálunk valamennyit és a szitában fent maradó korpaszemeket használjuk.
A tepsit a forró sütőbe toljuk, egy virágpermetezővel alaposan körbespricceljük a sütő belsejét (vagy ha van, gőzfunkciót használunk), majd kb. 20-25 perc alatt pirosra sütjük.
Rácsra tesszük hűlni őket.







































Zsemle castingon:






3 megjegyzés:

Medora írta...

Te, az a jobb első ott kimondottan magamutogató! A Herz-es szép lett.

kovtama írta...

Láttam ilyen Herz-eset. De jó volt tudni, hogy a tied.:)

Ediina írta...

Szia Limara!

Ha nincs öregtésztám, szerinted mennyivel növeljem az élesztő mennyiségét?
Köszi, Edina