2013. február 18., hétfő

Pirog



















Ez a húsos pirog megint egy bűnös élvezet, de kár lenne kihagyni...
A pirog orosz eredetű étel, neve valószínűleg a pir, lakoma szóból ered. Tudomásom szerint eredetileg ezt is, mint annyi csodás ételt, maradék felhasználására találták ki, de végül önálló életre kelt. A töltelékben remekül el lehet rejteni maradék sült vagy főtt húst, bármilyen zöldséget, gombát, de létezik édes, gyümölccsel töltött változata is. Legismertebb a húsos, a káposztás, a húsos-káposztás és talán a meggyes változata.
Én tizenéves koromban (nem most volt) ettem először, és utoljára is, Szegeden. Egy bódéban árusították az akkori Domus áruházzal szemben, a villamos végállomásánál. Erről jut eszembe, hogy akkoriban még léteztek ilyen kis bódék, ahol péksüteményeket lehetett vásárolni, talán házi készítésűeket is. Ezek ma már teljesen eltűntek, helyüket a látványpékségek, fagyasztott termékeket helyben sütő üzletek váltották fel. Szerintem nagy kár...
A pirog tésztája kelttészta, amit bő, forró olajban sütnek ki. Tulajdonképpen olyasmi, mint egy sós, töltött fánk. Ma már sokszor olaj helyett sütőben sütik készre ezeket a remek kis tésztákat. Én is úgy terveztem, hogy felét olajban, felét sütőben sütöm ki, de annyira jó lett az olajban sütött első adag, hogy végül mind ott végezte.
Az olajban sütött változata nagyon hasonlít a mi töltött lángosunkhoz, a tészta lágyabb egy kicsit, a sütőben sütött változat meg a calzone-ra emlékeztet.
Próbálgattam a tésztát, készítettem csak vízzel, csak tejjel, vízzel és tejjel. tettem bele egész tojást és csak tojás sárgáját is, végül nekem ez a változat lett a nyerő:

Hozzávalók:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 1 tojás sárgája
  • 2 dl víz
  • 1 dl tej
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 40 dkg darálthús
  • 1 közepes fej hagyma
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 2 ek. vaj
  • 2 ek. tejföl
  • ízlés szerint sajt
A töltelékkel kezdem, hogy legyen ideje langyosra hűlni. 
A vajat megolvasztom, majd a finomra vágott hagymát puhára párolom rajta. Hozzáadom a húst és nagy lángon fehéredésig sütöm. Sózom, meghintem borsozom, megszórom kakukkfűvel vagy más kedvenc fűszerrel és közepes lángon puhára párolom. Végül két ek. tejföllel elkeverem, hogy a töltelékem kellően szaftos legyen. Kerülhet bele még valamilyen sajt, vagy kockára vágott főtt tojás, zöldség, akár káposzta is ízlés szerint.
Ha kész, félreteszem hűlni.
A kenyérsütőgép vagy dagasztógép üstjébe mérem a tészta hozzávalóit a vaj kivételével. Elindítom a gépet és egy könnyű, kissé lágyabb tésztát dagasztok. A vajat csak a dagasztási idő második felében adom hozzá.
A tésztát kelesztőtálba teszem és kb. 40 perc alatt duplájára kelesztem.
Ezután egy enyhén lisztezett felületre borítom, és két-három milliméter vastagságú téglalappá nyújtom. Eredetileg valamilyen kör alakú kiszúróval szokás a tésztát darabokra osztani, de szerintem sokkal gazdaságosabb és gyorsabb, ha négyzetekre vágjuk és úgy töltjük (mintha buktákat készítenénk). 
Ezért én egy pizzavágó segítségével nagyjából 10 x 10 cm-es  négyzetekre vágom. 
Mindenek teszek a szélére egy-egy kanál tölteléket, nem sajnálom.
Két oldalról a töltelékre hajtok egy kis tésztát, majd feltekerem a négyzeteket. A két végét és a szélét alaposan összecsipkedem, végül óvatosan végig görgetem néhányszor a deszkán, hogy biztosan zárjanak:



















Egy edényben kb. két ujjnyi vastagon olajat melegítek. Kb. olyan melegnek kell lennie, mint amilyenben a hagyományos fánkot is sütjük.
Egyszerre csak két-három tésztát teszek az edénybe, mert alaposan megnőnek.
Kb. másfél percig sütöm oldalanként. A kész pirogokat papírtörlőre szedem, hogy a felesleges olajat felitassam róla.
Tálaláskor csilis tejfölt adok mellé.





















12 megjegyzés:

Paat írta...

Én fél virslit szoktam így sütni lángos tésztában, de biztosan ki fogom próbálni ezt a guszta változatot! Nagyon köszi!

gionetta írta...

Kefírrel Limara, kefírrel! Nézd még az én receptemet, eredeti orosz, az oroszországi tanítványomtól. Nagyon egyszerű étel és nekünk legjobban krumplipürével ízlik. :-D

Eszter írta...

Én is nemrégen sütöttem pirogot, ami egyébként oroszul pitét jelent,:); én sütőben sütöttem, nem olajban.

BeckZsu írta...

Ugye nem baj, ha ajánlom a nálam található - orosz - változatot is: http://beck.blog.hu/2009/01/13/pirozski_hussal
(több is van, de ez a legáltalánosabb)

Zita írta...

Csak egy röpke megjegyzést szeretnék a calzone-hoz. :-) Nagyon sok évvel ezelőtt jártam Dél-Olaszország egyik legdélebbi városában, Taranto környékén (csizma talpa). A vendéglátóim elég sok helyre elvittek, és érdekes dolgokat láttam a gasztronómiában is. Ott a calzone-t olajban sütötték, pontosan úgy, ahogy a mi lángosunkat. Jól meg is lepődtem. :-))) A kisebb lángosnyi átmérőjű tésztát stanicli-szerűen hajtották kúposra, és finom paradicsomos töltelék került bele.

Garffyka írta...

Jaj, ez most fáj! :)(nemrég ettem, erre tessék)
A pirog hosszú évek óta az egyik kedvencem, mióta először ettem Moszkvában. Mára már nem fér be, de hétvégére szerintem betervezek egy adagot.

Medora írta...

Sajnos mi sosem ettünk ilyet Moszkvában, de az biztos, hogy kipróbálom. Végül is a Matrjoska alakért keményen meg kell ám dolgozni!

barack007 írta...

Kedves Limara! A meggyes tölteléket hogyan készítenéd?
Elöre is köszönöm!

Csémy Zoli írta...

Igen, gyerekkori finomság!!! Ahol vásároltuk, nagyon sötétre sütötték, így nagyon finom volt!

Már nekem is sikerült megsütnöm, csak picit vastagra hagytam a tésztát, és óriási durungokká nőttek az olajban :)
Gyerekkoromban a mákos meg a túrós volt a kedvencem.

p

Bius írta...

Kedves Limara!

Technikai kérdésem lenni. A helyzet a következő :
szombat este buli lesz, pirogot szeretnék sütni, viszont jó lenne mindent már előre előkészíteni pénteken. Lehetséges az, hogy pénteken este megtöltöm a pirogokat, hűtőbe teszem és csak másnap délután sütöm meg őket, hogy frissek legyenek?
Láttam már más kelttésztás receptjeidnél, hogy éjszakáztatod őket, ezt itt is meg lehet csinálni?
Előre is köszönöm a segítséget!
Őszinte csodálód és rajongód :) :
Bius

Limara írta...

Éjszakáztatni lehet, de ez már túl hosszú idő. Készítsd el a tölteléket és a tésztát külön, és csak sütés előtt töltsd meg, szerintem úgy jobb lesz....

barack007 írta...

Sziasztok!
Egy kellemes cikk van itt egy Budapesti büféről:
http://varosban.blog.hu/2013/09/06/hedonista_pirogzabalas_budapest_szelen_pirog_da?token=3d010ddf599f05ebc88dc2478d0ec410