2013. február 24., vasárnap

Mini habcsókos rózsák














Már amikor a nagy habcsókos rózsát készítettem, akkor tudtam, hogy mini, egyszemélyes változatban is ki fogom próbálni. Tegnap kenyérsütő délután volt, ahová mindig szoktam vinni valami kis kóstolót, így adódott az alkalom az elkészítésükre. Mivel nem tudtam eldönteni, hogy milyen tölteléket válasszak, így négy féle ízben készítettem el. Lett diós, kókuszos, karamellás és levendulás-csokis.

Hozzávalók:

  • 600 g finomliszt
  • 50 g cukor
  • 3/4 tk. só
  • 3 dkg friss élesztő 
  • 250 ml tej
  • 80 g olv. vaj
  • 3 tojás sárgája
Habcsók:
  • 3 nagy tojás fehérje
  • 1 tk. vanília eszencia
  • 100 g cukor

    A kenyérsütőgép üstjébe mértem a tészta hozzávalóit és egy könnyű, de nem túl lágy kalácstésztát dagasztottam.  Amikor leállt a gép kikapcsoltam és úgy hagytam a tésztát 45 percig kelni.
    Ezután lisztezett felületre borítottam és négy egyforma darabba vágtam. Téglalap formára igazítottam őket.

    A mixerrel felvertem a tojásfehérjét, közben kanalanként adagoltam hozzá a cukrot, végül a vaníliát is. Amikor szép fényes és kemény lett a hab félretettem.

    Most az első tésztából egy kb. 2 mm vastag, és kb. 20 cm széles tésztacsíkot nyújtottam.  Rákentem a tojáshab negyedét és megszórtam 10 dkg kókuszreszelékkel.  Feltekertem mint a beiglit (mint itt) és keresztben három egyforma darabba vágtam.  Ezután a darabokat hosszában kettéhasítottam egy éles késsel. Így kaptam 6 db töltött tésztarudat. Egyesével csigákat tekertem belőlük és sütőpapíros tepsire ültettem őket. 

    Ezután a második tésztadarabot is ugyanígy kinyújtottam, majd megkentem a tojáshab negyedével és megszórtam 5-6 ek. őrölt dióval. reszeltem rá kevés citromhéjat és azt is feltekertem, majd előbb keresztben három darabba, végül hosszában félbe vágtam őket. csigába tekertem.

    A harmadik tészta karamell ízesítést kapott. A hab negyedébe óvatosan beleforgattam 4-5 ek. dulche de leche krémet és azt kentem a tésztára.

    A negyediket pedig levendulás csokoládéval ízesítettem. Ehhez 10 dkg étcsokoládét és egy nagy csipet levendulavirágot késes aprítóval finomra őröltem, ezt szórtam a tojáshab tetejére.

    A tepsiket 160 fokon, légkeveréssel sütöttem kb. 18 perc alatt készre (Légkeverés nélkül 180 fok). 

















    Kókuszos


    Karamellás


    Diós



    Levendulás-csokis

6 megjegyzés:

Helga írta...

Szívből gratulálok a Bloggerina 2013 verseny győztesének!

Helga

Délka írta...

Gratulálok az idei Bloggerina díjhoz és köszönet a rengeteg finom receptért! Az idén ismét elővettem a kenyérsütőgépemet és január óta a mindennapi kenyerünket a te krumplis kenyérrecepted alapján sütöm. A hétvégén nagy sikere volt a Luca pogácsának:) Még egyszer gratulálok!

Erdokóstoló írta...

Gratulálok! Nagyon jó, egyetértek zsűrivel!
http://erdokostolo.blogspot.hu/2013/02/bloggerinak-2013.html

dy írta...

szívből gratulálok (ennek örömére ma is Tőled sütöttem :D)

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

4Gyerek írta...

Már a lájkos oldalon is gratuláltam, de itt is megteszem.
Megérdemled, csodákat teszel le a gasztrovilág asztalára.

Neked amúgy melyik ízlett a négy féle ízvilágból?