2013. február 13., szerda

Habcsókos rózsa

















Holnap Valentin nap. Sokan szeretik, még többen rosszul vannak tőle, de azért a legtöbben valami kis aprósággal mégiscsak megünneplik.
Mi nem szoktunk különösebben foglalkozni vele, de egy erre az alkalomra formázott péksütemény, vagy a reggeli mellé odacsempészett szív alakú csoki belefér.
Most is azon gondolkoztam, hogy milyen péksüteményt készítsek. Ehhez a naphoz a virág, főként a rózsa, a csoki és a szív passzol, persze mindez piros vagy rózsaszín színekben, de az most mellékes.  A szív formát tavaly kilőttem, most a rózsa körül forgott az agyam és eszembe jutott, hogy a habcsókos kalácsból talán ki lehetne hozni. A habcsókot csokoládéval, tonkababbal ízesítve gondoltam, de lehetne vaníliával vagy akár levendulával is készíteni.
Azonnal neki is láttam, és legnagyobb örömömre az lett belőle, amit elképzeltem.

Hozzávalók:

  • 500 g finomliszt
  • csipet só
  • 2 ek. cukor
  • 2,5 dl tej
  • 2 tojás sárgája
  • 70 g olv. vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
Töltelék:
  • 2 tojásfehérje
  • 6 ek. kristálycukor
  • 15 dkg csokoládé
  • negyed tonkabab


A kenyérsütőgép üstjébe (vagy dagasztógép táljába) készítjük az összes hozzávalót és egy könnyű, hólyagos kalácstésztát dagasztunk. 
Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Míg kelnek előkészítjük a tölteléket és a sütőformát. 
A csokoládét lereszeljük vagy késes aprítóval összezúzzuk (de lehet helyette forrócsokoládé port is használni), belereszeljük a tonkababot (vagy amivel ízesíteni szeretnénk).
A tojások fehérjét habbá verjük, közben több részletben adjuk hozzá a cukrot. Fényes, kemény habot készítünk.
Egy kb. 28-30 cm-es kerek formát (én pitesütő edényt használtam). Kivajazzuk, vagy kibéleljük sütőpapírral. 
Enyhén lisztezett deszkára borítjuk a közben megkelt tésztát és három darabba vágjuk (így könnyebb lesz a formázás).
Egyesével egy kb. 2 mm vastag, és kb. 20-22 cm széles téglalapot nyújtunk belőlük. Megkenjük a tojáshab harmadával őket, tetejére szórjuk a csokoládé harmadát, majd feltekerjük mint a bejglit.
Az így kapott tekercset középen egy jó éles késsel kettévágjuk. A két fél csíkot kifordítjuk, úgy, hogy a vágott részével felfelé legyen. Lehet, hogy kicsit szét fog borulni, de semmi pánik!


Az egyik nyitott csíkot elkezdjük feltekerni, mint a csigát. Amikor körbetekertük óvatosan az előkészített forma közepére emeljük. A másik felét a tésztának már itt tekerjük köré.
Most elkészítjük a második tésztát, azt is elvágjuk, kifordítjuk és a már elkészített csiga köré tekerjük. Majd a harmadik tésztadarabot is.



































25-30 percig hagyjuk a formában pihenni, kelni, ezalatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Kb. 35-40 perc alatt sül meg.
A kisült tésztát óvatosan rácsra emeljük, hagyjuk hűlni. Tálaláskor mint a tortát úgy szeleteljük.



20 megjegyzés:

ev írta...

Hű, a formázási rész nem egészen érthető, mit, hol vágunk, hogy tekerünk... :(

Unknown írta...

szerintem totál érthető, köszönjük a receptet Limara. Holnap meg is sütöm a páromnak, aki imádja a csokit. Bár most diétázunk, vagy inkább egészségesen próbálunk élni, ezért azt szeretném kérdezni, hogy ha a lisztet teljes kiörlésúre cserélem, akkor a mennyisége ugyanannyi marad? még sosem sütöttem semmit teljes kiörlésű liszttel, de a fehér most nem fér bele. köszönöm a választ

Limara írta...

Ev! Feltekered mint a beiglit, gondolom, eddig meg van! van egy hosszú tésztacsíkod, képzeld azt egy csőnek, amit hosszában kettévágsz. Ezt kifordítod és lesz két félkör alakú tésztád, amit feltekersz. Fogod az egyik végét és anélkül, hogy a papírról felemelnéd elkezded maga köré tekerni. Itt van a kettévágáshoz segítség:
http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/01/habcsokos-kalacs-maskent.html

A tekerés meg ugyanígy megy:
http://limarapeksege.blogspot.hu/2010/03/vanilias-brios.html

Limara írta...

Zsuzsi! Nem próbáltam még tk. liszttel, talán tönköllyel készíteném, de átszitálnám, hogy a nagyobb korpadarabok kijöjjenek belőle...

Unknown írta...

hát, én is próbálok egészségesen élni, de szerintem ez pont az amibe KELL a fehér liszt...
legalábbis én inkább bűnöznék minthogy teljes kiőrlésűvel süssem :)))

Unknown írta...

köszönöm Limara. Nem vagyok különösebben otthon a lisztek fajtáiban, Igazából Angliában élek, lehet kapni fehér meg barna lisztet, de ahogy nézem itt a googliban, ez a mi barnánk olyan, mint amit otthon tönköly néven árulnak. Még sosem sütöttem vele, főzésre tökéletesen működik.

Ildikó: nem volt szándékomban vitát indítani az egészséges táplálkozásról, szerintem nincs olyan étel, amibe bele KELL tenni a finomított élelmiszert, mindent el lehet készíteni sokkal egészégesebben is, a bűnözés számomra nem ezt jelenti. De nem szeretném szétoffolni Limara bejegyzését, csak arra próbáltam választ kapni nálam tapasztaltabbaktól, hogy vajon a fehér lisztet 1:1 arányban lehet-e barnára cserélni, vagy kevesebb kell belőle.

Limara írta...

Zsuzsi! Szerintem fele-fele arányban kezd! Vagy van itt egy kalács recept most jut eszembe, talán az is jó lenne hozzá :
http://limarapeksege.blogspot.hu/2011/04/foszlos-kalacs-tk-lisztbol.html

Unknown írta...

köszönöm Limara, ő kell nekem :-D

Márti írta...

Húúú, de szép! Már vártam, hogy előrukkolsz kedves Limara valami szépséges finomsággal. Minden esetre már délelőtt megsütöttem a tavalyi receptedet, a kókuszos szíveket. Mert hát ennyi kedveskedés nálunk is jár a családtagoknak Valentin nap környékén. (Megjegyzem, az év többi napján is!) De hogy egészséges is legyen az asztalon, vacsorára meg elkészítettem a kornspitz-t, saláta lesz hozzá. Ezt a gyönyörűséges rózsakalácsot pedig holnap megsütöm, a csokihoz narancshéjat fogok reszelni. Köszönöm a receptet!

marisz57 írta...

Gyönyörű!

Unknown írta...

Meseszép a róza és imádom a mákot.

Olgis írta...

Nagyon helyes a rózsád.

Ruzsi írta...

Ez valami mesés ma megsütöttem a férjemnek Valentin napra nagyon tetszett neki a formája. Azt mondta az íze olyan mint a kakaós csigáé de százszor jobb :) nagyon szépen köszönöm a receptet, és fahéjjal és kakaóporral bolondítottam meg :)
Boldog Valentin napot :)

Bridge írta...

Még sosem hallottam a tonkababról, legalább most utánanéztem mi az. :)
A kalács pedig gyönyörű.

Ui. A teljes kiőrlésű liszt általában picit több folyadékot vesz fel, mint a fehér, de nagyjából egyébként ugyanaz a mennyiség.

PiperPerabo írta...

Kedves Limara!
Nem tudom, figyelemmel kísérted-e a debreceni Kiskifli megnyitását?!
Ha igen, ha nem, kívánatos lenne, hogy Te is nyiss Szegeden egy hasonlót!!
Sőt! Kötelező lenne.

Hamucipóka írta...

Kedves Limara!
Szeretném elkészíteni ezt a gyönyörűséget gluténmentesen. Azt már tudom, hogy a kukorica liszt nem helyettesíthető egy az egyben a finomliszttel. De mi a helyzet a rizsliszttel? Szerinted megoldható? Vagy itt is valamilyen arányban keverni kell? Vagy valamilyen más liszttel próbálkozzak, ami gluténmentes? (bocsánat, kicsit még kezdő vagyok ebben a témában) Köszi

PiperPerabo írta...

Kedves Limara!

Őszintén bájos lenne, ha válaszolnál időnként.
Ettől függetlenül kedvelünk.

Üdv.: PiperPerabo

Évi írta...

Ez egyszerűen varázslatos:)
Lenne egy kérdésem: a tonkababot lehet reszelt étcsokival helyettesíteni? Vagy van valami ötleted, mivel helyettesíthetném? Ajándékba szeretném megsütni, de nem tudom hol tudok tonkababot venni...
Köszönöm!
Évi

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)
Írtam a bejegyzésben, hogy vaníliával, vagy levendulával lehet helyettesíteni....

Heni írta...

Kedves Limara!
Ma megsütöttem ezt a csoda sütit, leírhatatlan élmény a végeredmény.
Üdv: Heni