2013. február 9., szombat

Focaccia variációk


Sokszor előfordul, hogy a mikor a gyermek pizzát kér, magunknak inkább valamilyen focaccia-t sütök.  A tésztában ugye nincs különösebb eltérés, mindkettő lisztből, vízből, sóból és élesztőből áll, a különbséget a vastagsága adja mag.
Ennek is számtalan variációja létezik, a legegyszerűbb, aminek a tetejére csak nagyszemű só, olívaolaj és friss rozmaring kerül. 
Most viszont a két kedvencünket mutatom meg. Az első, az aszalt paradicsommal, olajbogyóval, mozzarellával megpakolt már régi kedvenc, a másik, a körtés, camembert-es, diós pedig újabb szerelem. 

Hozzávalók:
  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 tk. só
  • 3 ek. olívaolaj ( az aszalt paradicsomról)
  • 3 dl víz
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 1 tk. szárított vagy egy ek. friss rozmaring
Lehet kenyérsütőgéppel, vagy dagasztógéppel összeállítani a tésztát, de én ezt jobban szeretem kézzel kidagasztani. Nem nagy munka és annyira jó a tészta, hogy a munka végére mindig sokkal jobb kedvem lesz...
Egy tálba szitálom az összes lisztet, elkeverem a sóval, a közepébe mélyedést készítek, ide öntöm az olajat, a langyos vizet és belemorzsolom az élesztőt. Elkezdem gyúrni, amint összeáll egy gombóccá kiteszem a deszkára és folytatom. Kb. tíz perc alatt bedagasztom a tésztát, ami addigra szép fényes és sima felületű lesz. Vékonyan kiolajozom a tálat, visszateszem a tésztát és letakarva 30-35 percig kelesztem. 
Ezután kiveszem, kettévágom és gyengéden átgyúrom. letakarom és még 10 percig hagyom.
Ezalatt két 28 cm-es pizzatepsit kiolajozok vagy egy nagy sütőlapot kibélelek sütőpapírral. 
A tésztákat belenyomkodom a kerek formákba vagy 4-5 mm vastagságúra húzom a sütőtepsin.
letakarom és 10 percig hagyom kelni, ezalatt előkészítem a töltelékeket.

Töltelék:
  • 8-10 db olajban eltett aszalt paradicsom
  • olajbogyó
  • egy mozzarella
  • 2 ek. olívaolaj
A tésztába az ujjaimmal kis mélyedéseket nyomkodom, ezekbe teszem a tölteléket. Az aszalt paradicsomot összetépkedem, az olajbogyót egészben teszem rá és a mozzarellát is tépkedve. Végül a tetejére locsolom, csepegtetem az olajat, amit az aszalt paradicsomról kanalazok le.
















Töltelék II.:
  • fél körte
  • egy camembert
  • dió
  • 2 ek. olívaolaj
Egy fél körtét szeletekre vágok, a tésztába nyomkodom, ugyanígy a feldarabolt camembert (szeretek chilis ízesítésűt használni). Végül megszórom dióval, meglocsolom olajjal, amit szintén az aszalt paradicsomról veszek. 








Hagyom őket még kb. 20 percig pihenni, ezalatt a sütőt előmelegítem 200 fokra.
Kb. 20 perc alatt sülnek meg. A szélük ropogós, a közepük lágy és az olvadt sajttól, hm.. nem is mondok többet!





10 megjegyzés:

M. írta...

Nagyon gusztusosak! Én a körtéset camembert helyett akár gorgonzolával is el tudom képzelni...

M. írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
Hédi írta...

Ezek a focaccia-k annyira gusztusosak, hogy már az enyém is bent sül a sütőben :)!
Fetát, fokhagymát, chilit és olívabogyót találtam itthon, úgyhogy abból kombináltam a feltétet. Kíváncsi vagyok így milyen lesz..
A tészta állaga egyébként már önmagában meggyőző volt :).

Medora írta...

Bármelyiket elfogadnám, ragyogóan néznek ki!

kiskonytyos írta...

Megcsináltam és isteni finom lett :) Köszönöm szépen Neked!

Délka írta...

Köszönöm a finom receptjeid! Nemrég megsütöttem a gombás kiflit, a 2009-es foszlós kalácsot...
Tudnál tanácsot adni, hogy milyen kalácsformát érdemes beszerezni?

Unknown írta...

Szia!
Most sütök másodszor a receptjeid közül! Elsőként a buktát próbáltam, mindenkinek ízlett! Most meg focaccia készül ebédre, még nem tudom milyen ízesítéssel, majd körülnézek mit rejt a spájz! Nagyon jó az oldal, ha keresek valamit, itt mindig megnézem!
Üdv, Moncsi

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)

Unknown írta...

Ma vettem néhány körtét, és azon gondolkodtam, hogy mi legyen ebédre... Megoldottad nekem, már sül ( gorgonzola, dió, körte és mozzarella került feltétnek a focaccia-ra ). Nagyon használható recept, mindenkinek tudom ajánlani ( délután sütök még focaccia-t, azt csak olajbogyóval, mert maradt ki élesztő. ha megsült és kihűlt, megy a fagyasztóba, bármikor elő lehet kapni ). Köszönöm!

Unknown írta...

Kedves Marcsi! Szicìliai mòdra kèszìtettem a feltètet, az egyikre nagy darabos jò, friss rozmaring ès olivaolaj ment, a màsikra negyedbe vàgott kis furtosparadicsom, mozzarella, oregano ès olaj. Koszonom a receptet ès a pontos kèszìtèsi leìràst, remek lett!
Villo