2013. február 15., péntek

Kutyakeksz


Kicsit rendhagyó bejegyzés ugyan, de remélem senki sem fogja bánni, a kutyás gazdik meg talán még örülni is fognak neki. 
Régen terveztem a kutyakeksz sütést, de eddig mindig elmaradt. Tegnap viszont szülinapot ünnepeltünk, Berta két éves lett. Persze kapott tortát is, két főzőkolbász volt rajta a gyertya.
Ma pedig megsütöttem a kekszet is neki. Ehhez adott némi lökést, hogy rendet tettem a lisztes szekrényemben és találtam pár felbontott tasak lisztet aminek a szavatossága már lejárt, de még semmi baja nem volt. A hűtőben meg összegyűlt annyi sült zsír és sült hús szaft (egy dobozba öntögettem a maradékokat), amivel már össze tudtam állítani a keksz tésztáját.
  • 30 dkg kukoricaliszt
  • 15 dkg barna rizsliszt
  • 5 dkg kölespehely
  • 2-3 ek. étkezési keményítő
  • 1 csésze bármilyen sült zsír (vegyesen volt kolbász zsír és ledarált tepertő)
  • 2 tojás 
  • húsleves, vagy sült hús szaft, netán víz
A liszteket és a pelyhet elkevertem, hozzáadtam a zsiradékot és a tojásokat, valamint annyi szaftot (húslevest), amivel összeáll a tészta. Linzer jellegű lett.
Két sütőpapír közé tettem és fél cm vastagra nyújtottam. Ezután kiszúrtam, de elég egy pizzavágóval is felszeletelni és sütőpapíros tepsire tettem. 140 fokon (légkeveréssel) kb. 40 percig sütöttem, szárítottam. 
Szándékosan használtam gluténmentes lisztet, de gondolom más lisztekkel is jó lenne....





10 megjegyzés:

mindentbele-eraniko írta...

Én nagyon köszönöm,valószínű nemsokára kipróbálom,nekem is van sülthús és kolbász zsír.bár már volt kisérletem nekem halas keksz sütésével,de érdekes módon amennyire szereti a halkonzervet,annyira nem jött be a kekszes megoldás.

Viki írta...

Jól van ! Ennek nagyon örülök. Most már nem érzem magam olyan egyedül a kutyatorta készítésében :) Bertának nagyon sok boldog születésnapot kívánok. Nálunk a kutyusunk kekszet nem hajlandó enni, na de kutyatortát amit már készítettem neki hasonló összetevőkkel: aaaaazt imádta.
Annyira szép ez a Berta !! sokszor megcsodálom.
Sok boldogságot Nektek.

Hajni írta...

Bármilyen lisztből elkészíthető?

Elisabeth írta...

Jaj de jo, ezt en is meg ma kiprobalom. koszonjuk a kutyusok neveben is!
Erzsi

Márti írta...

Limara drága! Mindig meg tudsz lepni! és bár nincs kutyám, fantasztikus ötlet, Bertának boldog szülinapot :)

Hajni írta...

Ezt még én is megkóstolnám :)

Mangu írta...

Limara, Te egyszerűen fantasztikus vagy! Ha nem baj, belinkelném a netboard-ra, múltkor pont kutyakeksz-receptet keresett valaki...
Boldog szülinapot Bertának!

Limara írta...

Köszönöm szépen! :)) És Berta is köszöni! :)

Medora írta...

Éljen sokáig az a drága eb! Megérdemli a kényeztetést, végül is már alig-alig eszik papucsot.

Schnappy írta...

Gyönyörű szép kutyus! Nekünk a kisebbik ma egy éves, nagyon ötletes ez keksz recept, köszönöm, talán meg is csinálom ma neki!:)